17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExpoziţie de măşti maramureşene

Expoziţie de măşti maramureşene

Tinerii gorjeni au ocazia să vadă zeci de măşti specifice zonei judeţului Maramureş, zonă etnografică deosebit de bogată în obiceiuri şi tradiţii populare. Muzeul Judeţean din Gorj împreună cu Muzeul din Baia Mare a organizat o expoziţie au măştilor şi obiceiurilor de iarnă din Maramureş.

Sărbătorile de iarnă din Maramureş înseamnă, în mare parte, tradiţie, iar din această tradiţie fac parte măştile populare utilizate de colindători în perioada Crăciunului şi Anului Nou. Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj, alături de cei ai Muzeului din Baia Mare, au încercat să aducă la Târgu Jiu o fărâmă din tradiţia măştilor maramureşene. Maramureşul este o zonă mirifică şi asta au încercat să arate muzeografii şi etnografii gorjeni şi maramureşeni prin intermediul expoziţiei intitulate „Masca şi rolul ei în Sărbătorile de iarnă din Maramureş“. Expoziţia cuprinde câteva măşti specifice din piele de oaie, făurite de meşteri pricepuţi, dar şi alte obiecte utilizate de colindători, filmuleţe informative şi fotografii grăitoare, ce înfăţişează locuri şi oameni din Maramureş. Cei care trec pragul Muzeului Judeţean Gorj observă şi admiră măşti din piele de oaie, ciucuri multicolori, clopote, panglici. Măştile respective sunt folosite şi acum de tinerii care, de sărbătorile de iarnă, umblă pe uliţele satului, să alunge spiritele rele din anul care a trecut.

Descoperirea unor tradiţii neştiute

Expoziţia îşi va închide porţile la începutul lunii noiembrie. Zeci de elevi ai liceelor din Târgu Jiu au participat la vernisaj şi au fost încântaţi că au putut să vadă măştile. „Îmi doresc de foarte multă vreme să merg în Maramureş, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Nu am reuşit, dar astăzi o parte din vis a devenit realitate. Este deosebit de interesant să văd de aproape o mască, să o analizez, atât cât pot, să îmi dau seama cum a fost făcută şi ce materiale a folosit meşterul. Maramureşul este cea mai frumoasă zonă din România, apoi urmează Gorjul“, a spus Octavia Cernea din Târgu Jiu. „Am adus la Târgu Jiu şi fotografii cu oameni, locuri şi obiceiuri din Maramureş, tocmai pentru a-i introduce cât mai bine pe vizitatori în lumea mirifică din acele zone. Am adus şi câteva filmuleţe în care sunt prezentaţi unii dintre meşterii care încă făuresc măştile şi costumele specifice zonei Maramureşului. Sperăm ca tinerii şi toţi vizitatorii să fie mulţumiţi şi interesaţi“, a afirmat Jeaneta Ciocan, etnograf al Muzeului din Baia Mare.

Similitudini între Maramureş şi Gorj

Colaborarea dintre cele două muzee este mai veche şi se datorează faptului că etnografii au identificat similitudini între tradiţiile şi obiceiurile celor două zone culturale. Potrivit şefului Secţiei de Etnografie a Muzeului Judeţean Gorj, Albinel Firescu, şi în judeţul Gorj, în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt folosite măştile. „De doi ani avem şi o legătură spirituală cu Muzeul din Baia Mare şi am încercat acum să integrăm în conştiinţa publicului obiceiurile foarte frumoase din zona Maramureşului. Avem şi în judeţul Gorj o zonă etnografică unde se folosesc măşti în timpul Crăciunului şi al Anului Nou. La Cloşani, sat din comuna Padeş, există obiceiul colindătorilor mascaţi. Obiceiurile de iarnă sunt cele mai bogate tradiţii de peste an. Oamenii îşi pun măşti pe faţă şi mimează tot felul de ritualuri din viaţa lor de zi cu zi. Din păcate, unele dintre aceste obiceiuri s-au pierdut pentru că nu prea mai există meşteri care să fabrice măştile. Avem şi în această zonă jocul «Vicleiul» sau «Viflaimul», care vesteşte naşterea Mântuitorului. «Viflaimul» se joacă şi în Maramureş. Plaiul Cloşanilor este plin de tradiţii de veacuri. Trebuie tras un semnal de alarmă pentru că modernitatea înghite tradiţia, adică din ce în ce mai puţini oameni ştiu să facă măşti, obiecte tradiţionale, şi este mare păcat“, a spus etnograful Albinel Firescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU