23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFinanţare de la CJ pentru proiectul „Redescoperă Gorjul“

Finanţare de la CJ pentru proiectul „Redescoperă Gorjul“

Consiliul Judeţean Gorj a aprobat cofinanţarea pentru proiectul turistic intitulat „Redescoperă Gorjul“, care beneficiază de fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, suma totală destinată acestei acţiuni fiind de 970.549 de lei.

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj va cofinanţa un proiect de promovare turistică a judeţului Gorj, derulat în cadrul Programului Operaţional Regional. Valoarea totală a proiectului „Redescoperă Gorjul“ este de 970.549 de lei, din care: cheltuieli eligibile – 787.401 lei, cheltuieli neeligibile – 4.000 de lei, iar TVA – 179.148 de lei. Contribuţia financiară a Consiliului Judeţean Gorj la implementarea proiectului este de 198.896 de lei, dintre care TVA, în valoare de 179.148 de lei, urmează să fie recuperată după implementare. Potrivit conducerii consiliului judeţean, Gorjul ocupă locul al 16-lea la total elemente utilizate la clasificarea zonelor pe ţară, loc ce rezultă din poziţia defavorabilă pe care o are în special la doi dintre indicatorii specifici turismului, şi anume: baza tehnico-materială şi activitatea turistică. Zona dispune totuşi de posibilităţi însemnate în ceea ce priveşte patrimoniul cultural-istoric, din acest punct de vedere situându-se pe locul 9 în clasamentul zonelor pe ţară.  Numărul unităţilor de cazare este de 71, numărul de locuri de cazare este de aproximativ 1.941, aferente unui număr de 959 de camere disponibile. Cu toate că agenţiile de turism sunt în proporţie de 50% turoperatoare, acestea promovează în special pachete turistice orientate spre zone din afara Olteniei şi judeţului Gorj, neavând pachete turistice orientate spre turismul din zonă pentru turiştii români şi străini. „Se poate afirma că turismul este una dintre cele mai importante activităţi ce poate fi dezvoltată în judeţul Gorj, prin exploatarea eficientă a bogăţiilor pe care acesta le posedă. Din păcate, acest sector nu este pus în valoare la întregul său potenţial, activitatea de marketing şi promovare fiind slab reprezentată, marketingul destinaţiilor fiind abordat într-un mod învechit, colaborarea sectoarelor public şi privat fiind redusă“, a menţionat Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj.   

Îmbunătăţirea vizibilităţii judeţului

Astfel, în contextul dezvoltării Olteniei de nord din punct de vedere turistic, proiectul „Redescoperă Gorjul“ îşi propune ca obiectiv general îmbunătăţirea vizibilităţii judeţului Gorj ca destinaţie turistică (montană, culturală, monahală, de agrement, de aventură etc.). Acesta reprezintă un factor care stimulează dezvoltarea economică a judeţului Gorj şi a Regiunii Sud-Vest Oltenia, într-o manieră în care bogăţiile sale naturale, culturale şi de patrimoniu să fie în egală măsură apreciate în prezent şi păstrate pentru generaţiile viitoare, prin respectarea principiilor dezvoltării durabile şi protecţiei mediului.
În realizarea obiectului general al proiectului au fost identificate pentru implementare următoarele obiective specifice: îmbunătăţirea gradului de competitivitate al judeţului şi regiunii prin transformarea judeţului într-o zonă atractivă pentru investiţii; dezvoltarea unor produse turistice complexe prin completarea şi diversificarea gamei de servicii oferite în prezent; valorificarea patrimoniului natural şi cultural; includerea în circuite turistice culturale, de afaceri şi de agrement interne şi internaţionale; creşterea utilizării mijloacelor informatice şi a internetului pentru informare, marketing şi rezervare; creşterea cu cel puţin 20% a numărului de turişti români şi străini; integrarea principiilor dezvoltării durabile în dezvoltarea turismului la nivel de judeţ.

Materiale în engleză şi franceză

Materialele de promovare vor fi utilizate pentru promovarea judeţului Gorj în cadrul târgurilor de turism la care acesta va participa (respectiv două participări la târguri naţionale), prin centrele de informare turistică, cât şi cu ocazia misiunii ce va fi realizată în colaborarea cu Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles. Deoarece la târgurile de turism sunt prezenţi şi turişti, cetăţeni şi oficiali străini, o parte din materiale vor fi realizate în limbile engleză şi franceză, traducerea fiind asigurată de către Consiliul Judeţean Gorj. De asemenea, o parte din materialele traduse vor fi folosite pentru promovare pe plan extern, în cadrul unor vizite, delegaţii, deplasări în străinătate ale oficialilor judeţului, în cazul sosirii în judeţul Gorj a unor delegaţii străine sau la evenimente de profil la care vor participa delegaţii oficiale din judeţul Gorj. Prin proiect se urmăreşte şi realizarea unui site, care să aibă următoarele funcţiuni: promovarea judeţului ca destinaţie de petrecere a concediului, weekendului, practicarea de sporturi extreme, schi (pe perioada de iarnă) sau participarea la evenimente tradiţionale cu specific local; rezervări şi plăţi; bază de date cu produse locale, festivaluri şi evenimente, spaţii de cazare, servicii disponibile turiştilor. Materialele de promovare tipărite sau în format electronic vor conţine şi adresa site-ului, astfel încât, prin creşterea posibilităţilor de a obţine informaţii despre judeţul Gorj, să crească numărul de turişti care aleg judeţul ca destinaţie pentru practicarea unei forme de turism. Adoptarea de către Consiliul Judeţean Gorj a unei hotărâri privind cofinanţarea proiectului este necesară pentru îndeplinirea criteriilor de selecţie destinate evaluării capacităţii operaţionale şi financiare a solicitanţilor de finanţare nerambursabilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU