11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRecuperatorii de la BEST jupoaie bugetul statului

Recuperatorii de la BEST jupoaie bugetul statului

SC BEST Recuperare Creanţe SRL, firma angajată acum doi ani de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) să recupereze creanţe de 128 de milioane de lei, încasează în continuare bani din buzunarul statului, cu toate că procurorii anticorupţie anchetează de peste un an afacerea. 

Societăţile statului sunt în continuare bune de plată faţă de firma BEST Recuperare Creanţe SRL, angajată acum doi ani să recupereze creanţe pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Cu toate că reprezentanţii SC Best Recuperare Creanţe SRL şi fosta conducere a Societăţii Lignitului sunt în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de peste un an, recuperatorii continuă să încaseze sume de la datornici. Potrivit unui proces-verbal de distribuţie încheiat, în această vară, la Biroul executorului judecătoresc Dincă & Coşarte din Braşov, Centrala Electrică de Termoficare (CET) Braşov SA, debitor al SNLO, a virat în contul SC BEST suma de 125.770 de lei. Recuperatorul a fost reprezentat de avocatul bucureştean Benone Voicu, iar SC CET Braşov, de Florin Cuţitei. Interesant este că în procesul-verbal se menţionează pretenţia avocatului Voicu ca suma să fie transferată, ulterior, în contul cabinetului său de avocatură.

Au contestat distrubuţia sumei

Directorul CET Braşov, Florin Cuţitei, a semnat procesul-verbal amintit, cu menţiunea că va contesta în instanţă distribuţia sumei. Lucrul acesta s-a şi întâmplat, un termen de judecată al contestaţiei fiind programat pentru luna septembrie. Directorul Florin Cuţitei îşi motivează contestaţia prin faptul că firma pe care o conduce a virat direct sumele datorate către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, nemaifiind necesară intervenţia societăţii angajate să recupereze câteva milioane de lei de la CET Braşov, în schimbul unor onorarii uriaşe. Totodată, în contestaţia transmisă Judecătoriei Braşov se mai aminteşte şi că SC CET Braşov nu a fost notificată în 2008 în legătură cu existenţa contractului de cesiune, dar şi că însăşi conducerea Societăţii Lignitului a contestat, printr-o adresă, contractul de cesiune şi şi-a dat acordul ca sumele să fie recuperate direct şi nu prin intermediul SC BEST.

Anchetă la DNA

În ciuda unui dosar penal aflat în cercetare la Direcţia Naţională Anticorupţie, cei de la BEST nu se simt deranjaţi şi continuă să facă afaceri cu banii statului. Procurorii îl cercetează pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe Eugen Davidoiu, fostul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, respectiv pe Micu Stana Pânişoară, fostul director financiar-contabil, şi pe Diana Dumitraşcu, şefa Departamentului juridic al SNLO, în perioada în care producătorul de lignit din Oltenia a cesionat către BEST Bucureşti creanţe în valoare de 128 de milioane de lei. Contractul de cesiune dintre SNLO şi BEST Recuperare Creanţe SRL a fost parafat în octombrie 2008 şi nu poate fi desfiinţat unilateral, fiind nevoie de acordul scris al părţilor. Recuperatorii, care au înfiinţat firma cu şase luni înainte de a primi contractul, au fost lăsaţi de fosta conducere a SNLO să îşi stabilească singuri valoarea onorariilor. În anumite cazuri aceasta a fost cât jumătate din debitele care trebuia încasate de la CET Braşov, Arad, Oradea, Timişoara şi de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare. SNLO a încercat de mai multe ori să scape de contractul păgubos, dar nu a reuşit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS