17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApa caldă lipseşte la Spitalul Judeţean Târgu Jiu

Apa caldă lipseşte la Spitalul Judeţean Târgu Jiu

Bolnavii care apelează la Serviciile Spitalului Judeţean Târgu Jiu, cea mai importantă unitate spitalicească din Gorj, nu beneficiază de apă caldă. Unii medici spun că nici cu zece ani în urmă nu exista apă caldă.

La Spitalul Judeţean Târgu Jiu pacienţii internaţi nu au apă caldă şi nu îşi pot face baie decât la o oră fixă, stabilită de conducerea unităţii medicale. Cauza o constituie faptul că, din cele patru cazane ale centralei termice, mai funcţionează doar unul, astfel că apa caldă este furnizată conform unui program. Potrivit medicilor angajaţi în acest spital, apa caldă este furnizată în jurul prânzului, atunci când bolnavii iau masa şi personalul auxiliar este nevoit să spele vasele.
„Nu este apă caldă. Nici acum zece ani nu era. Nu a fost niciodată apă caldă nonstop. Există o oră la care vine apa caldă, în special când bolnavii iau masa şi este nevoie să fie curăţate vasele. Asta este situaţia. Nu avem ce să facem. Din păcate, aşa este prin multe spitale din România“, a spus medicul Camelia Roman, şefa Secţiei Maternitate.

„Măcar de trei ori pe zi de ar fi apă caldă“

Un spital ar trebui să aibă apă caldă nonstop, dar nu este cazul unităţilor medicale din judeţul Gorj. La Spitalul din Târgu Jiu, în ciuda faptului că este cea mai importantă unitate medicală din judeţ, apa caldă vine cu porţia.
„Într-un spital apa caldă nu ar trebui să lipsească. Măcar de trei ori pe zi de ar fi! Situaţia nu este nouă. Nu sunt bani, gigacaloria s-a scumpit, iar, din păcate, Casa Naţională nu plăteşte aşa cum ar trebui actul medical. ÎÎn Vest, o gastroscopie costă 400 de euro, iar în România – 24 de lei, adică vreo şase euro. Este normal să nu mai fie bani pentru investiţii. De ce nu se iau măsuri ca actul medical să fie plătit pe drept?“, a declarat doctorul Ion Gheorgiţoiu, medicul-şef al Secţiei Cardiologie.

Apă caldă pe aragaz

La Maternitate, asistentele au rezolvat problema apei calde: de câte ori au nevoie, încălzesc apă pe aragaz într-o oală specială.
„Avem o oală specială în care încălzim apă pentru a spăla bebeluşii după naştere, iar apoi îi curăţăm parţial. Mamele se curăţă cum pot. Iarna este mai simplu pentru că pun sticle cu apă pe calorifere. Asta este situaţia. Facem faţă cum putem“, a spus medicul Camelia Roman.
„Am fost internat cu hepatită. Cât timp am stat în spital, nu am avut apă caldă şi nu mi-am putut face baie. Am fost internat în Secţia de boli infecţioase. A trebuit să mă spăl cu apă rece. În acea secţie nu au mai fost făcute investiţii de pe vremea lui Ceauşescu. Măcar apă caldă de ar fi! Pereţii nu mai au tencuială!“, a povestit Alin G. din Motru. „Nu este apă caldă şi nu îmi pot face baie. Folosesc şerveţele umede“, a povestit o pacientă.

Ajutor de la primărie

Consiliul Local Târgu Jiu a decis să doneze spitalului cazanele şi instalaţiile dezafectate de la centrala termică de pe strada Popa Şapcă. Dată în folosinţă în 1999, aceasta nu a funcţionat decât un an, astfel că echipamentele sunt în stare bună.
„Am luat decizia de a le da spitalului pentru a produce apă caldă menajeră pentru că noi nu le mai foloseam şi legea permite transferul de genul acesta. A fost un proiect care a fost votat de către consilieri, ei fiind de acord cu procedura. Se lucrează la acte“, a afirmat Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.
„Cazanele sunt într-o stare jalnică. Au cel puţin 30 de ani de funcţionare. Am cerut primăriei patru cazane, pentru ca atunci când va veni frigul să fim gata. Sperăm ca până la iarnă să rezolvăm problema“, a spus medicul Gheorghe Neaţă, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu. Reprezentanţii spitalului speră ca după darea în folosinţă a noilor cazane primite de la centrala dezafectată, lucrurile să se schimbe în bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS