14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii din Valea Jiului se pregătesc de proteste

Minerii din Valea Jiului se pregătesc de proteste

Minerii din Valea Jiului se pregătesc să declanşeze o serie de proteste, în urma unor zvonuri potrivit cărora trei subunităţi miniere din cadrul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani ar urma să fie închise potrivit unei decizii a ministrului economiei, Adriean Videanu.
„În urma discuţiilor pe care le-am avut, suntem hotărâţi să organizăm mitinguri de amploare în mai multe oraşe. Urmează să se stabilească doar data la care vor avea loc“, a declarat preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacataş.
Potrivit unor informaţii, CNH ar vrea să menţină în activitate doar exploatările miniere Lonea, Livezeni, Lupeni şi, probabil, Paroşeni sau Vulcan, iar câteva mii de mineri ar urma să îşi piardă în acest fel locurile de muncă.
Primii care vor ieşi în stradă sunt angajaţii de la Exploatarea Minieră Uricani, pe 3 septembrie, primăria localităţii aprobând deja protestul.
„Ministrul Videanu vrea să rămână doar patru exploatări miniere, iar celelalte trei să intre într-un program de închidere care se va derula pe o perioadă de până la patru ani“, susţine Zoltan Lacataş.
Liga nu este de acord cu intenţia Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, afirmând că în Valea Jiului nu există o alternativă reală la minerit.
Sindicaliştii nu au fost informaţi oficial despre această decizie a ministerului, însă au afirmat că se pregătesc de proteste de amploare de teamă că vor rămâne pe drumuri. Sindicaliştii susţin că, la întâlnirea avută cu liderii de sindicat, ministrul Adriean Videanu a spus că, după 1 ianuarie 2011, subvenţia, şi aşa diminuată, va putea fi acordată doar pentru închideri şi nicidecum pentru dezvoltarea activităţii extractive, aşa cum se întâmplă în alte ţări membre ale UE.
Cele patru subunităţi extractive care ar mai rămâne în Valea Jiului ar urma să facă parte din Compania energetică, unitate care trebuia deja înfiinţată.
Cel puţin o perioadă, ortacii ce lucrează la minele care vor fi desfiinţate nu vor rămâne pe drumuri pentru că vor munci la închiderea fronturilor de lucru, iar după finalizarea procedurii vor fi trimişi, cel mai probabil, în şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU