14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj2.558 de candidaţi doljeni încearcă să promoveze bacul

2.558 de candidaţi doljeni încearcă să promoveze bacul

2.558 de absolvenţi doljeni de clasa a XII-a s-au înscris la cea de-a doua sesiune de bacalaureat din acest an. Cei mai mulţi candidaţi prezenţi ieri la prima probă, de verificare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, au fost tineri trecuţi de 30 de ani.

Bacalaureatul a debutat ieri cu proba de competenţă lingvistică de comunicare în limba română, la care au participat 126 de candidaţi. Bacalaureatul va continua pe 24 şi 25 august cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală într-o limbă modernă: franceză, engleză şi germană, probă la care sunt înscrişi 116 candidaţi, iar pe 26 şi 27 urmează evaluarea competenţelor digitale, la care sunt aşteptaţi alţi 226 de absolvenţi. Proba de competenţe digitale se va susţine la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ şi la Colegiul Naţional „Carol I“. „Vor urma probele scrise, la care sunt înscrişi 2.558 de absolvenţi: pe 30 august – la limba şi literatura română, pe 1 septembrie – proba obligatorie a profilului, pe 2 septembrie – proba la alegere a profilului şi specializării“, a spus Mihaela Moţăţeanu, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar General (ISJ) Dolj. Pe 4 septembrie se vor afişa rezultatele, iar în aceeaşi zi se vor primi contestaţiile. Pe 8 septembrie se vor afişa rezultatele finale.

Respinşii la bac din seriile anterioare vorbesc limba română la nivel mediu

Mulţi dintre candidaţii prezenţi ieri la examenul de competenţă lingvistică de comunicare în limba română au fost din rândul celor declaraţi respinşi în promoţiile anterioare, existând chiar şi candidaţi cu vârsta de 30 sau 50 de ani. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: certificat de utilizator experimentat, nivel avansat sau nivel mediu, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. Un elev care nu s-a prezentat la probele orale a avut şansa să participe la cele scrise, însă nu a promovat examenul de bacalaureat. „Am absolvit Liceul Agricol din Cârcea însă nu am putut lipsi de la serviciu pentru a mă prezenta la verificarea competenţelor în limba română în prima sesiune a bacalaureatului. Acum, am reuşit să mă prezint şi am obţinut certificat de utilizator mediu la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română“, a spus Valentin Draga, unul dintre candidaţii înscrişi la examenul de bacalureat, sesiunea de toamnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS