9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi-a pierdut viaţa în urma unei bătăi

Şi-a pierdut viaţa în urma unei bătăi


Ilie Păsărică, de 60 de ani, din comuna Văleni, internat joi noaptea la Secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Slatina, a decedat ieri, în jurul orei 15.30. Rudele susţin că bărbatul a murit în urma unei bătăi violente aplicate de Florian Bolboaşă. Ilie Păsărică este ultima victimă a lui Bolboaşă, care a băgat spaima în trei comune pentru bătăile extrem de violente pe care le aplică oamenilor.

În comuna Văleni, judeţul Olt, există un personaj de temut. Florian Bolboaşă, de 48 de ani, unul dintre cei mai înstăriţi oameni din comună, a băgat spaima în sătenii din trei localităţi. Individul bate, loveşte şi accidentează oamenii şi scapă nepedepsit. Tactica adoptată de acesta este extrem de brutală, povestesc persoanele agresate. Loveşte cu ce îi cade în mână, de la bâtă până la levier. Victimele sale ajung la spital cu răni grave, în unele cazuri acestea au avut nevoie de zeci de zile de îngrijiri medicale.

Norocul a ocolit ultima victimă

Dacă unii au scăpat cu picioare, mâini sau coaste rupte, dacă alţii au fost nevoiţi să meargă în cârje după bătăile aplicate de Bolboaşă, Ilie Păsărică, ultima victimă, nu a avut „acest noroc“. Ultima ispravă a lui Florian Bolboaşă a avut loc în urmă cu câteva zile, când, fără să aibă vreun motiv anume, acesta l-a bătut pe Ilie Păsărică, de 60 de ani, din localitate, lăsându-l aproape fără suflare, povestesc rudele victimei. Nenorocirea s-a petrecut în seara zilei de 29 iulie. Familia victimei acuză faptul că, după ce l-a bătut zdravăn pe Păsărică, Bolboaşă a vrut să însceneze un accident, ca să scape basma curată. Ilie Păsărică a fost internat joi noaptea la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Potrivit familiei, bărbatul a fost diagnosticat cu hematom cerebral; mâna stângă dislocată; coastele din partea stângă rupte, cu perforarea pulmonului stâng, care a dus la umplerea cavităţii pleurale cu lichid sangvin; coastele din partea dreaptă rupte; tot spatele plin de vânătăi; faţa tumefiată; vertebrele T6, T7, T8 şi T9 – deplasate. Luni, Ilie Păsărică a intrat în comă profundă, iar ieri, acesta a decedat. „Tatăl meu a decedat. A fost mama la el pe la 13.00. A stat cam o jumătate de oră, apoi nu au mai lăsat-o. Pe la 15.30, când s-a întors din nou la spital, au anunţat-o că a murit. Medicii completau în fişa de observaţie ora decesului“, a declarat în stare de şoc Vica Păsărică, fiica victimei. Soţia decedatului vrea ca Florian Bolboaşă să fie pedepsit pentru faptele sale. „Când am ajuns la el, am văzut că trăgea să moară. Doctoriţa mi-a zis să cumpăr lumânări, că nu mai are mult de trăit. Nu îl lăsăm aşa pe Bolboaşă! Să plătească pentru ce a făcut bărbatului meu“, a declarat Dumitra Păsărică.

IPJ Olt s-a autosesizat

Ancheta demarată luni de reporterii Gazetei de Olt a determinat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt să se autosesizeze. IPJ Olt a solicitat Serviciului de Medicină Legală (SML) Olt o expertiză medico-legală în cazul ultimei victime a lui Bolboaşă. „De la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt s-a solicitat o expertiză medico-legală şi aşteptăm răspunsul“, a declarat comisar Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.
Ionica Burlibaşa, altă fiică a victimei, a depus tot luni o solicitare la Institutul de Medicină Legală Bucureşti şi SML Olt, prin care solicita efectuarea unei expertize medico-legale a tatălui său. „Subsemnata Burlibaşa Ionica, fiica lui Păsărică Ilie …, vă solicit efectuarea unei expertize medico-legale privind victima, Păsărică F. Ilie. (…). Având în vedere starea gravă de sănătate a acestuia şi faptul că ne putem afla în cazul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută şi pedepsită de art. 20 raportat la art. 174-175, cod penal, solicităm efectuarea acestei expertize având ca obiective: câte zile de îngrijiri medicale necesită pacientul; care sunt leziunile acestuia; cum au fost produse aceste leziuni; dacă aceste leziuni au fost produse de unul sau mai mulţi făptuitori“.
Ieri, un reprezentant al SML Olt s-a deplasat la spital pentru a întocmi raportul de expertiză în cazul lui Ilie Păsărică. „Am primit solicitare şi din partea Poliţiei Văleni, şi din partea IPJ Olt. A mers un medic legist la spital şi urmează să întocmească raportul de constatare medico-legală. Acesta va fi trimis organelor care l-au solicitat, dar în cazul de faţă cred că va fi trimis la IPJ Olt, pentru că va fi de competenţa lor“, a declarat medicul Radu Liviu, şeful SML Olt.

Se schimbă încadrarea juridică

În primă fază, în dosarul în care se anchetează evenimentele în care protagonişti sunt Florian Bolboaşă, Valentin Bolboaşă, fiul lui Florin Bolboaşă, şi Florea Belu, vărul lui Florian, cel indicat drept agresor, şi Ilie Păsărică, înregistrat sub numărul 1450340, pe 31 iulie, la Poliţia Văleni, la două zile de la producerea incidentului, s-a dispus efectuarea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 180 din codul penal. „S-a înregistrat dosar penal şi în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale se va da soluţia legală. Se fac cercetări pentru lovire şi alte violenţe“, declara luni şeful de post de la Văleni, Ion Stoica.
Întrucât a survenit decesul victimei, organele de anchetă pot schimba încadrarea juridică a faptei. „Acum se fac cercetări pentru lovire. Aşteptăm rezultatul necropsiei, iar dacă se stabileşte că victima a murit ca urmare a loviturilor primite se va schimba încadrarea juridică a faptei, iar agresorul va fi cercetat pentru lovituri cauzatoare de moarte“, a explicat Claudia Radu.
Ieri, dosarul în care este cercetat Bolboaşă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. „S-a înregistrat dosarul la noi, dar este posibil ca acesta să fie transferat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, dacă se stabileşte că victima a fost lovită intenţionat de agresor“, a precizat Cristian Popescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.

Bolboaşă se apără

Florian Bolboaşă spune că nu poate fi vorba de vreo bătaie şi că pe vecinul său l-ar fi găsit căzut din căruţă. Bărbatul însă se contrazice în declaraţii: ba spune că era în maşină în momentul în care au transportat victima la domiciliu, ba că numai fiul acestuia şi vărul său ar fi dus-o acasă. „Era băut şi lovit la ochi şi am zis să-l punem în maşină şi să-l ducem acasă. S-au dus vărul meu şi băiatul meu şi l-au dus acasă şi apoi au luat-o pe nevastă-sa ca să ia căruţa. După ce l-am ţinut noi în maşină a început să-şi mai revină. I-am zis să-l ducem la spital şi el a spus că nu este nevoie. Nu este nimic adevărat. Dacă omoram sau băteam, mai eram liber?“, s-a apărat Florian Bolboaşă.

Victimele agresorului din Văleni

Zilele trecute am discutat cu localnicii din Văleni, dar şi cu o parte dintre victimele lui Bolboaşă. Am descoperit câţiva oameni schilodiţi de Bolboaşă: Vişan Smarandache din Seaca a primit 70-75 de zile de îngrijiri medicale; Constantin Dumbără, tot din Seaca, a avut nevoie de 65-70 de zile de îngrijiri medicale după bătaia aplicată de Bolboaşă; Ion Lincă, din Seaca, de asemenea, posesor al unui certificat medico-legal după ce agresorul i-a rupt oasele, dar şi alţi bărbaţi care din lipsa banilor nu au putut să îşi scoată certificate medico-legale. Dintre aceştia îi amintim pe Dumitru Geacarel, Ion Drăguşin, Ion Rogoveanu, Grigore Drăguşin, toţi din localitatea Seaca. Oamenii spun că, în noiembrie 2008, acesta a sechestrat un cioban din Seaca şi oile acestuia, lipsindu-l de libertate preţ aproximativ 30 de ore, iar turma acestuia a eliberat-o după trei zile, la insistenţe autorităţilor din comunele Văleni şi Seaca.
Localnicii vorbesc cu teamă despre cele săvârşite de consătenul lor. „Să nu spuneţi că ştiţi de la noi. Bolboaşă este un om foarte violent, dar nimeni nu îi face nimic. Are fermă de porci şi de acolo serveşte pe cine ştie el ca să scape de belele. În urmă cu ceva ani, a omorât o femeie cu maşina la Stoicăneşti. Nu a păţit nimic. A bătut anul trecut mai mulţi ciobani pe la Seaca de i-a lăsat în cârje. Prin sat, bate lumea şi nimeni nu face nimic. Au martori falşi şi aranjează tot. Scapă basma curată de fiecare dată! Cui să te plângi aici, dacă el este pe mână cu poliţia? Ne este tare frică de el. Poate acum i se înfundă“, spuneau unii localnici, care au dorit, din motive obiective, să îşi păstreze anonimatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII