9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFabrica de gunoaie

Fabrica de gunoaie

Aruncarea gunoaielor pe geam a devenit un sport la Spitalul de Urgenţă Craiova. Aproape opt containere de mizerie sunt adunate zilnic numai din curtea şi de pe terasele unităţii sanitare.

Cantităţi impresionante de gunoaie rămân la Spitalul de Urgenţă Craiova după bolnavi, vizitatori şi personalul medical. „Recolta“ de mizerie este de opt containere pline ochi cu gunoaie în fiecare zi, care sunt adunate numai din curtea şi de pe terasele spitalului de o mână de oameni de la serviciul administrativ.
Înarmaţi cu mături, saci şi lopeţi şi protejaţi cu căşti – aşa îşi încep lucrul cei patru angajaţi însărcinaţi cu curăţenia. Foarte puţină lume ştie cât de periculoasă este munca lor. Timp de câteva ore, cât îşi exercită meseria în fiecare dimineaţă în curtea spitalului, riscă să fie loviţi sau chiar striviţi de gunoaiele aruncate pe geam de vizitatori, bolnavi şi chiar de unele cadre medicale.

Chiloţi, tampoane şi fecale pe terase

Ing. Apostol Corîci este şeful biroului administrativ care are în grijă şi curtea spitalului. Subordonaţii săi au atribuţii clare: să elibereze curtea de gunoaie. O misiune aproape imposibilă. Orice bucată de trotuar sau spaţiu verde care a fost curăţată este invadată în doar câteva minute de alte gunoaie aruncate cu generozitate pe ferestre.
„Te doare sufletul când vezi cum îşi bat joc alţii de munca ta. Te întorci şi mai dai o dată cu mătura, dar degeaba, aproape că nu se vede pe unde ai curăţat“, susţine Corîci.
Căştile de protecţie au devenit o necesitate pentru angajaţii de la curăţenie. De la ferestre aterizează tot felul de obiecte, dintre care unele periculoase. Oamenii spun că au scăpat milimetric de „bombardamente“ cu ghivece de flori, borcane, sticle, recipiente cu ciorbă, dar şi de obiecte mai inofensive, cum ar fi mănuşi chirurgicale, chiloţi, PET-uri, tampoane, resturi alimentare.
Un vizitator care îşi lăsase maşina în parcarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj din vecinătatea spitalului s-a trezit cu o cutie de cremă pe plafonul autoturismului. Cutia a fost aruncată dintr-un cabinet medical, pentru că pe partea respectivă a clădirii nu sunt saloane. Tot de la cadrele medicale provin mănuşi chirurgicale, seringi, folii de staniol sau buchete de flori.
Pe terasele spitalului au fost găsite sacoşe, bucăţi de lemn, fecale şi resturi menajere.
Curăţarea teraselor este o treabă foarte importantă, care intră în sarcina Formaţiei de Intervenţie, Salvare şi Prim ajutor de la spital. Şeful formaţiei, Valentin Ghiţă, susţine că gurile de scurgere ale teraselor s-ar înfunda dacă nu ar fi curăţate în fiecare zi, s-ar face inundaţie, iar apa ar ajunge în spital. „Luni, marţi şi miercuri sunt cele mai productive zile din săptămână, când adunăm şi patru saci de gunoaie. Nu este o muncă uşoară, având în vedere că trebuie să acoperim o suprafaţă destul de mare, de aproximativ 4.500 de metri pătraţi de terase“, a precizat Ghiţă.

Fumătorii, sursă de mizerie

O mare problemă au devenit şi automatele de cafea. Au fost instalate pentru rudele bolnavilor şi pentru cadrele medicale care fac ture de noapte, dar au devenit foarte repede o sursă de mizerie. Mulţi dintre vizitatori asociază cafeaua cu tutunul. Şi cum la o cafeluţă merge o ţigară, se fac că nu văd afişele de pe pereţi care avertizează că fumatul este interzis şi se pedepseşte cu amenzi de 100-500 de lei. Aşa că se aşază confortabil în faţa ferestrei şi fumează. Iar după ce termină, aruncă chiştocul şi paharul gol pe geam.
Dacă sunt luaţi la întrebări, găsesc imediat scuze. „Sunt supărată şi am simţit nevoia să fumez o ţigară. Ştiam că este interzis în spital, dar i-am văzut pe alţii şi m-am gândit că nu este ceva grav“, a spus o femeie prinsă în flagrant cu ţigara pe hol.
Din anul 2000 există o hotărâre de guvern care interzice cu desăvârşire fumatul în spital, însă nimeni nu o respectă. Tonul la fumat îl dau chiar cadrele medicale. Medicii fumează în cabinete, iar asistentele şi infirmierele tot în cabinete, dar la geam. Pacienţii fumează şi ei nestingheriţi chiar lângă afişele cu „fumatul interzis“, iar vizitatorii fumează ca turcii pe holuri.
Fumătorii sunt o permanentă sursă de mizerie. După ei, femeile de serviciu adună mormane de chiştoace şi pahare de unică folosinţă. Cu toate acestea, nu pot fi amendaţi de angajaţii spitalului. Doar Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi poliţia pot să aplice amenzi. Or, poliţia are alte probleme mai importante decât să vegheze la respectarea curăţeniei în curtea unităţii sanitare, în vreme ce inspectorii DSP sunt întotdeauna detectaţi în spital înainte să-şi înceapă controalele.

Nesimţitul

Portretul-robot al nesimţitului din spital care aruncă gunoaie pe unde nimereşte: individ de sex masculin sau feminin cu grave carenţe educaţionale, indiferent, răutăcios uneori – genul care îşi doreşte să moară şi capra vecinului. Aruncă mizeria pe jos fără remuşcări, cu un gest aproape reflex. Însă, la rândul său, este foarte nemulţumit de starea precară a curăţeniei din spital şi o spune în gura mare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII