Protest pe macaraCâteva zeci de muncitori care lucrează la modernizarea Staţiei de epurare de la Făcăi s-au revoltat ieri împotriva angajatorului turc, firma JV Sistem Yapi, pentru că nu le-a plătit drepturile sala-riale de trei luni. Unul dintre angajaţi, Adrian Dăncău, s-a urcat pe o macara, de unde nu a coborât decât după ce i s-a promis că va primi integral salariul restant, ceea ce s-a şi întâmplat.

Ieri-dimineaţă, muncitorii de pe şantierul de la Staţia de Epurare de la Făcăi au refuzat să intre la lucru, pentru că nu şi-au primit salariile din luna aprilie. Angajatorul turc are probleme financiare şi nu a reuşit de trei luni să onoreze plăţile. Adrian Dăncău s-a urcat pe o macara şi a refuzat să mai coboare. De la înălţime, bărbatul a „purtat“ tratative cu angajatorii, ameninţând că se aruncă în gol dacă nu i se plătesc banii pentru care a muncit: „Să-mi daţi banii, hoţilor!“.

În acelaşi timp, zeci de angajaţi aşteptau o soluţie pentru doleanţele lor.

„Nu ne-am mai primit banii din luna martie. Pe 15 ne-au promis că ne vor plăti, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar azi. Avem şi noi familie. Să ne plătească“, a spus Marian Lisandru, muncitor. La fel de revoltaţi, ceilalţi muncitori cereau acelaşi lucru: „Din martie nu am ridicat nici un ban. Ne duc cu vorba de la o lună la alta. Noi şi cei de acasă cu ce să trăim?“, întreba George Budurea, muncitor.

Reprezentanţii firmei turce nu au părut impresionaţi de nemulţumirile muncitorilor români. „Este băut şi vrea să facă pe eroul“, a spus Fidan Faruk, inginer la firma turcă. După care au renunţat la atitudinea autoritară, au recunoscut că au probleme financiare, fiind afectaţi de criză, dar vor plăti salariile angajaţilor. „Ca multe alte firme şi noi avem o perioadă mai grea, dar nu se pune problema să nu plătim angajaţii. În cursul acestei zile, banii vor ajunge la ei. Cel care protestează nu şi-a primit salariul de trei luni“, a declarat Sinan Mutlu Deniz, directorul societăţii turce JV Sistem Yapi.


Prezenţi în incinta şantierului, reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia, beneficiarul final al lucrărilor, au spus că ei nu sunt implicaţi în acest conflict. Dar problemele au curs lanţ pe acest şantier, deschis din anul 2008.  „Am fost şi noi anunţaţi de acest conflict de muncă. Însă problemele sunt ale firmei turce, noi le-am plătit toţi banii pe care îi datoram angajatorului pentru lucrările efectuate. Am înţeles că ei au mari probleme financiare. Din păcate, asemenea incidente ne afectează, fiindcă lucrările sunt întârziate. Doar 53% din ele au fost realizate, deşi, ca să fie în grafic, era necesar să parcurgă 80% din lucrare. Termenul final este 15 decembrie 2010“, a declarat Constantin Puşcu, şef unitate implementare proiect ISPA, şi reprezentantul Companiei de Apă Oltenia.

Protestatarul a fost plătit

Muncitorul care ameninţa că se aruncă de pe macara a fost convins să coboare. El şi-a primit banii pe loc chiar în prezenţa unui reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj. Iar ceilalţi muncitori au fost şi ei „determinaţi“ să se întoarcă la lucru, deoarece li s-a promis că, până la încheierea programului de lucru, vor avea salariul în contul bancar.  „Mi-au dat banii pentru că i-am ameninţat că mă arunc de sus. Am şi eu familie, trei copii, soţia nu lucrează. Am mai luat şi bani cu împrumut şi acum trebuie să-i dau înapoi“, a spus Adrian Dăncău după ce a ajuns jos şi a primit salariile restante de la angajator.Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. villi said:

    Cand o sa vad un parlamentar urcat pe Palatul Parlamentului ,suparat ca nu si-a mai primit salariul si nu are cu ce sa isi intretina familia?

  2. ady said:

    la javrele aste de turci am lucrat si eu pana am vazut ca nu dau bani dak stateam in salariu de trebuia sa il iau de la ei murem pana acu si mai au pretenti si la ore suplimentare

  3. nonu said:

    jigodii sunt peste tot si stau la panda la prosti .. mai jigodii sunt comisionari de la primarie care semneaza cu ei pe bani publici

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 iunie 2010

Actualitate

» Craiova bordurată
» 2,2 milioane de lei pentru panouri solare
» Dinel Staicu, suspendat din funcţia de preşedinte al SIF Oltenia
» Un român a murit şi alţi doi au fost grav răniţi într-un accident în Bulgaria
» Glăvan, cercetat de Investigarea Fraudelor
» Firmele de construcţii dau în judecată primăriile pentru lucrările neachitate
» Dinel, puşcărie pe bani grei
» Comisia de învăţământ a Senatului propune învăţământ obligatoriu de 11 clase sau până la 18 ani
» Tir cu calorifere, încărcat cu… tutun

Local

» Depăşire fatală
» Percheziţii la palestinieni
» Arestări pentru infracţiuni cu carduri la nivel internaţional
» Proprietar în stare gravă după explozia apartamentului
» Grupul Roşianu, turnat de concurenţă
» Medici de familie cu permise de conducere a calculatorului
» Saună în saloanele Spitalului Judeţean din Turnu Severin
» Contex de vară, un târg cu preţuri de producător

Dolj

» Încălţăminte şi haine contrafăcute descoperite în vamă
» Protest pe macara
» Elevii pot să se distreze în Tabăra Săcelu

Gorj

» A furat bijuteriile unei tinere
» CJ Gorj nu vrea să preia spitalele cu tot cu datorii
» Două proiecte cu finanţare europeană pentru Gorj

Sport

» Ţicleni şi Sopot rămân la judeţ
» Stanca şi Păcurar, la Steaua
» Lansare de carte la Corabia
» De ce n-a venit Piţi
» Pandurul Cardoso, spre Universitatea
» Bute nu şi-a pierdut speranţa
» Stejarii au surclasat Argentina
» Tecău, Copil şi Gârd, victorioşi
» Kuzneţova, mai bună ca Sorana
» Dulgheru, Halep şi Niculescu au confirmat
» Încă o şansă de promovare
» Elveţienii au calmat „Furia roşie“
» Trei puncte pentru Chile
» Franţa caută primul succes la CM

Bani & Afaceri

» SIF 5, imună la condamnarea lui Staicu
» Investiţie de peste un milion de euro pentru aderarea la spaţiul Schengen
» Reţete de cheltuit corect fondurile
» Ultimul meu clopoţel
» Misiune contracronometru – SMURD

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Ridurile, o amintire!
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei

Opinii

» Nervii domnului Iliescu

Top