17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Protest pe macara

Câteva zeci de muncitori care lucrează la modernizarea Staţiei de epurare de la Făcăi s-au revoltat ieri împotriva angajatorului turc, firma JV Sistem Yapi, pentru că nu le-a plătit drepturile sala-riale de trei luni. Unul dintre angajaţi, Adrian Dăncău, s-a urcat pe o macara, de unde nu a coborât decât după ce i s-a promis că va primi integral salariul restant, ceea ce s-a şi întâmplat.

Ieri-dimineaţă, muncitorii de pe şantierul de la Staţia de Epurare de la Făcăi au refuzat să intre la lucru, pentru că nu şi-au primit salariile din luna aprilie. Angajatorul turc are probleme financiare şi nu a reuşit de trei luni să onoreze plăţile. Adrian Dăncău s-a urcat pe o macara şi a refuzat să mai coboare. De la înălţime, bărbatul a „purtat“ tratative cu angajatorii, ameninţând că se aruncă în gol dacă nu i se plătesc banii pentru care a muncit: „Să-mi daţi banii, hoţilor!“.
În acelaşi timp, zeci de angajaţi aşteptau o soluţie pentru doleanţele lor.
„Nu ne-am mai primit banii din luna martie. Pe 15 ne-au promis că ne vor plăti, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar azi. Avem şi noi familie. Să ne plătească“, a spus Marian Lisandru, muncitor. La fel de revoltaţi, ceilalţi muncitori cereau acelaşi lucru: „Din martie nu am ridicat nici un ban. Ne duc cu vorba de la o lună la alta. Noi şi cei de acasă cu ce să trăim?“, întreba George Budurea, muncitor.
Reprezentanţii firmei turce nu au părut impresionaţi de nemulţumirile muncitorilor români. „Este băut şi vrea să facă pe eroul“, a spus Fidan Faruk, inginer la firma turcă. După care au renunţat la atitudinea autoritară, au recunoscut că au probleme financiare, fiind afectaţi de criză, dar vor plăti salariile angajaţilor. „Ca multe alte firme şi noi avem o perioadă mai grea, dar nu se pune problema să nu plătim angajaţii. În cursul acestei zile, banii vor ajunge la ei. Cel care protestează nu şi-a primit salariul de trei luni“, a declarat Sinan Mutlu Deniz, directorul societăţii turce JV Sistem Yapi.
Prezenţi în incinta şantierului, reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia, beneficiarul final al lucrărilor, au spus că ei nu sunt implicaţi în acest conflict. Dar problemele au curs lanţ pe acest şantier, deschis din anul 2008.  „Am fost şi noi anunţaţi de acest conflict de muncă. Însă problemele sunt ale firmei turce, noi le-am plătit toţi banii pe care îi datoram angajatorului pentru lucrările efectuate. Am înţeles că ei au mari probleme financiare. Din păcate, asemenea incidente ne afectează, fiindcă lucrările sunt întârziate. Doar 53% din ele au fost realizate, deşi, ca să fie în grafic, era necesar să parcurgă 80% din lucrare. Termenul final este 15 decembrie 2010“, a declarat Constantin Puşcu, şef unitate implementare proiect ISPA, şi reprezentantul Companiei de Apă Oltenia.

Protestatarul a fost plătit

Muncitorul care ameninţa că se aruncă de pe macara a fost convins să coboare. El şi-a primit banii pe loc chiar în prezenţa unui reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj. Iar ceilalţi muncitori au fost şi ei „determinaţi“ să se întoarcă la lucru, deoarece li s-a promis că, până la încheierea programului de lucru, vor avea salariul în contul bancar.  „Mi-au dat banii pentru că i-am ameninţat că mă arunc de sus. Am şi eu familie, trei copii, soţia nu lucrează. Am mai luat şi bani cu împrumut şi acum trebuie să-i dau înapoi“, a spus Adrian Dăncău după ce a ajuns jos şi a primit salariile restante de la angajator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII