20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAbsolvenţii de liceu, aşteptaţi la Zilele Porţilor Deschise

Absolvenţii de liceu, aşteptaţi la Zilele Porţilor Deschise

În aceste zile, Universitatea din Craiova derulează proiectul „Zilele Porţilor Deschise“, ediţia a VIII-a. Manifestarea are drept scop promovarea ofertei educaţionale a facultăţilor şi departamentelor din cadrul instituţiei academice craiovene şi este adresată elevilor din anii terminali ai învăţământului preuniversitar.
„Zilele Porţilor Deschise“ se desfăşoară pe parcursul unei săptămâni, având două etape: prima – „Ieri elev, azi student, mâine masterand“, iar a doua etapă – „Student pentru o zi!“. Oferta educaţională include 64 de domenii de licenţă, cu 106 specializări, precum şi 37 de programe de master şi 84 de specializări. Ca şi noutăţi faţă de anii universitari trecuţi, în acest an, pentru locurile finanţate de la buget, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative organizează concurs, probă scrisă tip grilă la disciplina limba română – probleme legate de aplicarea normelor ortografice, ortoepice şi de punctuaţie, precum şi de cele de fonetică, lexic, semantică şi morfosintaxă. Pentru locurile cu taxă, admiterea se va face pe bază de dosar, luându-se în calcul media generală a anilor de studiu – în proporţie de 50%, şi 50% media de la bacalaureat. Tot ca noutate, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică nu mai organizează examen de admitere-concurs, ci admitere pe bază de dosare – media examenului de bacalaureat va avea o pondere de 60%, iar cea a anilor de studiu din liceu – 40%.
Absolvenţii de clasa a XII-a care se visează actori trebuie să ştie că pentru Teatru media de la bacalaureat sau a anilor de liceu nu se ia în calcul, iar examenul constă în două etape. Prima, eliminatorie, constă în prezentarea unor versuri şi a unei povestiri din repertoriul candidatului – practic; testarea aptitudinilor muzicale şi ritmice, prezentarea unui monolog din repertoriul candidatului, literatura română – oral. Etapa a doua constă în prezentarea unui monolog dintr-o piesă de teatru, altul decât cel din etapa I – practic, prezentarea unor versuri şi a unei povestiri din repertoriul candidatului, la alegerea comisiei – practic, şi exerciţii de improvizaţie pe teme propuse de comisie – practic. Profesorii de specialitate în Artele Spectacolului, de la Facultatea de Teatru din Craiova, oferă în fiecare sâmbătă, gratuit, work-shopuri de actorie. Repertoriul de concurs al candidatului trebuie să conţină: zece poezii din care trei fabule, două monoloage din dramaturgia scrisă, două povestiri la persoana I şi două cântece din orice gen muzical.
„Taxele de înscriere sau de şcolarizare rămân la valoarea celor de anul trecut: 150 de lei – înscrierea la facultate, 75 de lei – în cazul celei de-a doua opţiuni la altă specializare a aceleiaşi facultăţi. Cea mai mare taxă este la Teatru – 4.000 de lei/pe an. Cifra de şcolarizare la buget a scăzut cu zece la sută faţă de anul trecut, iar la taxă a crescut cu 5%“, a precizat Stelian Bărăgan, director al Centrului de Consiliere şi Orientare Profesională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU