9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionari la cozi pentru bilete de tratament refuzate

Pensionari la cozi pentru bilete de tratament refuzate

Circa 100 de persoane s-au înghesuit ieri la sediul Casei Judeţene de Pensii Dolj pentru bilete de tratament refuzate de titularii de drept. Unii stăteau la coadă de două zile, în timp ce alţii ajunseseră de la ora 3.00 dimineaţă. La refuzuri, biletele se repartizează după regula „primul venit, primul servit“.

Aglomeraţie ieri la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj. Aproximativ 100 de pensionari stăteau de ore în şir la rând pentru un bilet de tratament, refuzate de cei care nu s-au prezentat să le ridice. Pe o căldură insuportabilă şi într-o încăpere unde aerul era greu de respirat, pensionarii rezistau la rând, mulţi dintre ei stând în picioare de ore bune. Unii începuseră să ţipe la gardieni, alţii erau paşnici, aşteptând să le vină rândul. Bătrânii povesteau că stăteau de la ora 3.00 dimineaţă, în timp ce alţii veniseră chiar cu o zi înainte. În ciuda faptului că sistemul de acordare a biletelor este modern, iar oamenii completează cererile de bilete şi aşteaptă să primească răspunsul la domiciliu, prin telefon sau chiar prin e-mail, biletele repartizate la „refuzuri“ creează cozi imense şi nervi. „Ieri (luni – n.r.) am stat de la trei dimineaţa şi până la 11.00 noaptea. S-a făcut un tabel cu 27 de persoane şi ni s-a spus că se ţine cont de tabel. Acum aşteptăm să vedem ce prindem“, a spus Dumitru Tiţă, de 77 de ani.
„Sunt de la ora patru de azi dimineaţă, dar doamna aceasta de lângă mine a stat de ieri de la ora 3.00 la rând. Ce să facem? Vrem să luăm şi noi bilete. Sunt bilete refuzate la Călimăneşti, la Bala, la Amara“, a spus A.C., de 70 de ani, din Craiova. „De trei zile venim pe aici şi uite în ce condiţii stăm“, a arătat şi Virginia Leoveanu, de 72 de ani.
„Situaţia mea este aparte. Eu nu am fost de patru ani la tratament şi am o pensie de 550 de lei. Totuşi, am depus cerere şi nu am primit bilet. Acum stau la rând de azi-dimineaţă şi sper să prind ceva“, a spus Ana Sandu, de 64 de ani. Anul acesta a fost primul în care biletele de tratament s-au repartizat după criterii clare: solicitantul să nu fi primit bilete în ultimii doi ani, să aibă o pensie cât mai mică, iar solicitanţii primeau punctaje şi în funcţie de tipul de pensie (având întâietate cei cu pensie de invaliditate). În urma punctajului obţinut şi în funcţie de numărul de locuri disponibile, pensionarul care solicită bilet de tratament este selectat în sistem informatic, după care este anunţat la domiciliu.

100 de bilete refuzate

Reprezentanţii CJP Dolj afirmă că au rămas aproximativ 100 de bilete de tratament refuzate de cei cărora le-au fost repartizate. Acele bilete se distribuie pensionarilor care vin la ghişeu după principiul „primul venit, primul servit“. Conducerea CJP Dolj susţine că oamenii şi-au întocmit singuri tabele de aşteptare şi nu a fost iniţiativa instituţiei. Aglomeraţia din ultimele zile de la ghişeele destinate biletelor de tratament este cauzată de faptul că în iunie este ultima serie din această vară. Mulţi pensionari sunt dintre cei care merg an de an în staţiuni şi care anul acesta au fost descalificaţi de noul sistem informatic de selecţie. În lunile iulie şi august nu se acordă bilete de tratament, iar decizia aparţine Casei Naţionale de Pensii, din cauză că, în plin sezon estival, pensionarii îşi trimiteau copiii în staţiuni cu biletele lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII