9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVal de cereri de pensionare anticipată

Val de cereri de pensionare anticipată

Sute de gorjeni vor să se pensioneze anticipat după ce au aflat că şi această modalitate de a ieşi la pensie va fi „interzisă“ de guvern.

În luna mai, la sediul Casei Judeţene de Pensii Gorj au fost depuse 200 de dosare de pensionare anticipată. Oamenii vor să iasă din câmpul muncii, mai ales din cauza reducerilor salariale care se vor aplica începând cu această lună. „Aş putea spune că de la 1 mai a crescut foarte mult numărul de solicitări pentru pensionare anticipată şi anticipată parţială. Cred că oamenii se tem că nu vor mai putea ieşi la pensie sau că nu vor mai avea unde să lucreze până la pensie. Comparativ cu luna martie sau aprilie, când aveam maximum zece persoane pe lună, în luna mai avem peste 150 de solicitări, spre 200. Din ianuarie până în martie am avut 113 pensionări anticipate soluţionate. Oamenii vin şi îşi depun dosarele şi pentru că au aflat că de luna aceasta nu mai este voie să se pensioneze anticipat“, a spus Maria Udroiu, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Bugetarii vor la pensie anticipată

Sute de bugetari din judeţul Gorj vor să se pensioneze mai devreme, după ce au aflat că guvernul va suspenda pensionările anticipate. Angajaţi ai consiliilor locale şi mai ales ai sistemului sanitar au decis că a venit vremea să se pensioneze. De exemplu, în luna mai, la Spitalul Judeţean Târgu Jiu, şase persoane au depus cererea pentru pensionarea anticipată: „Până acum am primit şase cereri şi oamenii şi-au depus dosarele de pensionare anticipată. Este vorba despre trei asistenţi medicali, o îngrijitoare şi doi muncitori necalificaţi“, a declarat Dumitru Vienescu, şeful Departamentului resurse umane al Spitalului Judeţean Târgu Jiu. În total, în judeţul Gorj sunt 90.730 de pensionari. În evidenţele Casei de Pensii Gorj se află 1.273 de gorjeni care primesc pensie anticipată. „Avem un număr mic de astfel de pensionari, comparativ cu alte judeţe. În prezent avem în plată 1.273 de pensionari anticipaţi“, a precizat Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj.

În Mehedinţi a crescut de patru ori numărul de dosare pentru pensionare anticipată

La Casa Judeţeană de Pensii Mehedinţi au fost depuse, în luna mai, 167 de dosare de pensionare anticipată, în condiţiile în care, într-o lună obişnuită, s-au înregistrat 40-60 de solicitări.
„Aş putea spune că de la 1 mai a crescut foarte mult numărul de solicitări pentru pensionare anticipată. Comparativ cu martie şi aprilie, când aveam maximum 60 de persoane pe lună, în luna mai avem peste 160 de solicitări. Din ianuarie până în aprilie am avut 295 de pensionări anticipate soluţionate“, a spus Constantin Iftimie, directorul Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi.
Mulţi dintre cei care au depus dosarele de pensionare în luna mai sunt salariaţi din sistemul bugetar. De exemplu, la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, nouă cadre au părăsit unitatea începând cu 31 mai, acestea optând pentru pensie anticipată, după cum a precizat Petrişor Ridichie, directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin. Şi la Poliţia de Frontieră Mehedinţi s-au pensionat anticipat patru salariaţi (doi ofiţeri şi doi agenţi), iar la IPJ Mehedinţi, un agent de poliţie.
În total, în acest judeţ sunt 17.300 de pensionari. În evidenţele Casei de Pensii Mehedinţi se află 2.163 de mehedinţeni care primesc pensie anticipată, ceea ce reprezintă 3,6 la sută. „Avem un număr mic de astfel de pensionari, comparativ cu alte judeţe. În prezent avem în plată 2.163 de persoane pensionate anticipat“, a precizat directorul Casei Judeţene de Pensii Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS