14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStart la sprijinul financiar pentru motorină

Start la sprijinul financiar pentru motorină

Fermierii doljeni vor primi şi anul acesta sprijin financiar pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare. Acesta este acordat sub forma unei reduceri la acciză, iar modul de accesare este diferit faţă de anii trecuţi. „Pentru a beneficia de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură, solicitanţii trebuie să depună la Centrele Judeţene APIA o cerere de acord prealabil pentru finanţarea prin rambursare, până la 28 iunie 2010“, se arată într-un comunicat emis de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
După obţinerea acordului prealabil, emis de APIA în limita plafonului prevăzut de HG nr. 408/2010 (privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu 2010), beneficiarii trebuie să depună la Centrele APIA o cerere pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat sub formă de rambursare. Cererea se depune până la sfârşitul lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea şi este însoţită, printre altele, de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv. La acestea se adaugă şi documentele fiscale de vânzare (facturi fiscale) emise de furnizori pe numele beneficiarilor, cu ocazia fiecărei aprovizionări cu motorină.
Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabileşte o acciză redusă de 21 euro/1.000 litri. Diferenţa dintre acciza standard şi cea redusă se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare. Având în vedere faptul că pentru anul 2010, acciza standard este de 293,215 euro/1.000 litri, sprijinul financiar este de 272,215 euro/1.000 litri, respectiv 1,162 lei/litru motorină.
Beneficiarii acestui sprijin trebuie să folosească motorina accizată redus doar la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare. Asta deoarece utilizarea în alte scopuri a motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sub formă de rambursare sau vânzarea acesteia atrage obligaţia beneficiarului la plata sumelor primite ca ajutor de stat acordat sub formă de rambursare. În plus, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS