20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCovrigăria din bloc, închisă de autorităţi

Covrigăria din bloc, închisă de autorităţi

Covrigăria deschisă în urmă cu câteva luni la parterul unui bloc de locuinţe din cartierul craiovean Brazda lui Novac a fost închisă temporar ieri, ca urmare a sesizărilor repetate făcute de o locatară. Acum, 24 de angajaţi ai covrigăriei au rămas fără salarii.

Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj (fostul Sanepid), de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de la Primăria Craiova au decis închiderea unei covrigării care activa într-un spaţiu comercial de la parterul blocului de locuinţe M9 din cartierul Brazda lui Novac. În ciuda avertismentelor primite de la autorităţi, patronul covrigăriei nu a izolat plafonul încăperii şi nu a ridicat un coş de fum înalt cât blocul, motiv pentru care vecina de deasupra covrigăriei, deranjată de zgomote şi mirosuri, l-a reclamat pe patron. Astfel, firmei respective i-a fost sistată activitatea începând de ieri. Directorul coordonator adjunct pentru Control în Sănătate Publică din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj, Jan Pîrgaru, a menţionat pentru GdS: „Începând de astăzi (ieri – n.r.) a fost sistată temporar activitatea covrigăriei din blocul M9, până la remedierea deficienţelor. A fost închisă pentru că expiraseră termenele date de noi şi nu se luaseră măsurile dispuse. Când va remedia deficienţele, poate să solicite reluarea activităţii“.
SC Covrigu’ a la Doina SRL a fost amendată de autorităţile care au venit în control, inclusiv pentru programul de lucru. În ciuda faptului că patronul firmei spunea că deschide covrigăria de la 6.30 dimineaţa, pe uşa acesteia scria că programul începe la ora 5.00. Reprezentanţii Serviciului Control Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei Craiova susţin că l-au amendat cu 1.000 de lei pe chiriaşul spaţiului de la parterul blocului M9 din Brazdă din cauză că pentru a intra în legalitate îi trebuie autorizaţie de construire, dar nu şi-a depus documentaţia necesară obţinerii avizului de la primărie.
În urmă cu câteva luni, am fost sesizaţi la redacţie de către Jeana Iancu, pensionară şi locatară a blocului cu pricina (femeia locuieşte chiar deasupra covrigăriei), care spunea că mirosul de covrigi i-a invadat locuinţa, că zgomotele de la cuptorul din covrigărie încep de la ora 4.30 dimineaţa şi că podeaua dormitoarelor este încinsă din cauza căldurii emanate din covrigărie. Femeia a făcut numeroase reclamaţii la toate autorităţile competente. Zilele trecute, ea a trimis la GdS o nouă reclamaţie la adresa covrigăriei de sub apartamentul său.

Patronul covrigăriei îi dă pe toţi în judecată

Patronul firmei, Dumitru Buzatu, plăteşte riscurile deschiderii unei covrigării la parterul unor blocuri de locuinţe, chiar dacă imobilul era prevăzut cu spaţiu comercial la acel nivel. Buzatu a menţionat că a introdus acţiune în instanţă împotriva autorităţilor care au concurat la închiderea temporară a activităţii firmei sale. El susţine că o va chema în instanţă şi pe locatara de deasupra covrigăriei, „care ne-a creat atâtea probleme“. „Am acte doveditoare care arată că femeia asta nu are dreptate. S-a măsurat zgomotul în interior la noi şi s-a constatat că era cu mult sub limita maximă admisă. Deci, nu zgomotul este problema. Am 24 de angajaţi pe care i-am trimis acasă, dar fără salariu, că nu am de unde să-i plătesc“, a spus patronul covrigăriei.

Situaţie fără ieşire: patronul este la mâna locatarei

Activitatea covrigăriei nu poate fi reluată în curând din cauza conflictului dintre Buzatu şi Iancu. Ieri, Buzatu a menţionat că nu poate face ceea ce au dictat autorităţile, din cauză că pentru a face modificările de rigoare are nevoie de acordul locatarilor. Pentru a termoizola plafonul şi pentru a face coşul de abur înalt cât blocul (astfel încât aburul să nu iasă chiar sub geamul locatarilor de la etajul I al clădirii), covrigăria are nevoie de autorizaţie de construire, iar pentru a obţine avizul trebuie să-şi dea acordul locatarii, inclusiv Jeana Iancu. Femeia însă nu vrea în ruptul capului să mai aibă covrigărie sub apartament şi se răzbună pe patronul firmei respective. „Nu îmi dau acordul pentru că m-a jignit când a zis că nu ne-am înţeles la bani. Nu are ce să caute un ţigan acolo! Sunt zgomote de la 4.00 dimineaţa. Chiar un doctor de la Sanepid a măsurat zgomotul la ora 5.00 dimineaţa. Nu are decât să mă dea în judecată. Eu am acte doveditoare. El a fost amendat de autorităţi“, a precizat Jeana Iancu. 

24 de salariaţi rămân „în aer“

Dincolo de certurile dintre Jeana Iancu şi patronul covrigăriei, Dumitru Buzatu, rămâne drama celor 24 de angajaţi, care nu vor mai fi plătiţi. Nu se ştie până când. Multe dintre angajate erau ieri-dimineaţă la sediul covrigăriei. Ele se află într-o situaţie dificilă: nu au fost date afară, dar nici nu lucrează. Practic, au fost trimise în concediu fără plată. O tânără spunea că are un copil de patru ani şi jumătate. Ea îşi întreţine singură copilul şi nu ştie cum se va descurca de acum încolo, din moment ce nu mai primeşte salariu. Altă femeie trecută de prima tinereţe a spus: „Avem copii de întreţinut. Avem rate la bănci. Toate avem probleme. Noi ce facem pe criza asta?“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII