9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCorigenţi pe capete la chimie, în Energetic

Corigenţi pe capete la chimie, în Energetic

Mai puţin de jumătate din elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a de la Grupul Şcolar Energetic din Craiova vor susţine examenul de bacalaureat în acest an, restul, aproximativ 90, fiind lăsaţi corigenţi, cei mai mulţi la chimie. Părinţii elevilor sunt hotărâţi să solicite o reevaluare din partea Ministerului Educaţiei.

În timp ce majoritatea elevilor din anii terminali se află în febra emoţiilor examenului de bacalaureat, aproximativ 90 de elevi de la Grupul Şcolar Energetic trec prin emoţii greu de descris. Aminoacizii, Tabelul lui Mendeleev le-au pus practic capac, iar profesoara lor de chimie le-a încheiat mediile, săptămâna trecută, cu nota 4. Elevii, dar şi părinţii sunt revoltaţi şi aduc acuzaţii grave cadrului didactic, dar şi directoarei unităţii de învăţământ. „Este inadmisibil ce se întâmplă! În primul semestru, profesoara de chimie Luciana Cojocaru a lipsit de la şcoală aproximativ o lună şi jumătate. Nu a lăsat alt cadru didactic să o înlocuiască, eram supravegheaţi de un maistru sau de profesorul de serviciu… După ce s-a întors din concediu, ne-a cerut să îi întocmim referate pe diverse teme pentru a obţine o notă. Am muncit la referate, am cerut sprijinul altor dascăli, am mers la bibliotecă, însă când i-am adus lucrările ni le-a rupt pur şi simplu şi le-a aruncat. Pe lângă toate acestea, comportamentul acestei doamne lasă de dorit: ne jigneşte, ţipă la noi, iar directoarea unităţii de învăţământ, Maria Jifcu, este cea care o încurajează să lase cât mai mulţi corigenţi“, au povestit elevii Grupului Şcolar Energetic.
Părinţii elevilor aflaţi în imposibilitatea de a susţine bacalureatul susţin că au încercat în nenumărate rânduri să discute cu profesoara de chimie sau cu directoarea, dar de fiecare dată au fost refuzaţi, pe motiv că nu au „ore de audienţă“. Părinţii nu susţin că odraslele lor ar fi „aşi“ la chimie, însă sunt convinşi că existau indici de performanţă pe care dascălul ar fi putut să îi urmărească şi să îi ceară elevilor pentru ca aceştia să obţină măcar notă de trecere. „În plus, chiar profesoara de chimie este suplinitoare, predă atât la Energetic, cât şi în Electroputere, a obţinut la examenul de suplinire 5,50 sau 5,70… Nu este cel mai bun exemplu de dascăl… În schimb, mulţi dintre aceşti elevi au rezultate deosebite la celelalte materii şi chiar la concursurile şcolare. Cunosc copii care voiau să meargă mai departe la Academia de Poliţie sau la universităţi de prestigiu… Acum, vor pierde un an din viaţă din cauza ambiţiilor unui dascăl“, a spus Miruna M., mama unei eleve de clasa a XII-a din Grupul Şcolar Energetic.  

Directorul adjunct, singurul care a oferit informaţii

Am încercat să aflăm un punct de vedere al celor acuzaţi de copii. Am mers ieri la Grupul Şcolar Energetic, unde am fost întâmpinaţi de elevii aflaţi în pragul disperării şi de directorul adjunct al unităţii şcolare. În schimb, atât profesoara de chimie, cât şi directoarea au refuzat dialogul şi s-au făcut nevăzute. „Din nefericire, până la sfârşitul săptămânii trecute, nici părinţii şi nici copiii nu ne-au sesizat despre problemele pe care le au cu acest cadru didactic. Ştiam că există situaţii de corigenţă, însă fiecare profesor este responsabil de evaluarea pe care o face. Tot ce mai putem face acum, împreună cu inspectorii de la ISJ Dolj, este o analiză privind modul de evaluare a copiilor. Doamna, într-adevăr, a lipsit, a avut probleme medicale cu fetiţa dumneaei, însă nu cred că a absentat o lună şi jumătate, aşa cum susţin elevii… Din punct de vedere legal însă, nu mai e nimic de făcut!Evaluarea a fost făcută ritmic pe tot parcursul semestrului, iar în ultimele săptămâni, din câte a povestit profesoara, copiii au primit lucrări de control“, a spus Bogdan Ionel, director adjunct la Grupul Şcolar „Energetic“.
Mai mult decât atât, din cele povestite de directorul adjunct al unităţii de învăţământ, şi anul trecut în acest grup şcolar au fost aproximativ 70 de corigenţi. În acest an, de exemplu, dintr-o clasă cu 25 de elevi, aproximativ 12 sunt corigenţi, la fiecare serie. La clasa a XIII-a, din cei 25 de elevi, 12 sunt corigenţi. În majoritatea cazurilor, elevii nu au obţinut note de trecere la chimie.

„În nici un an nu am avut atât de mulţi corigenţi la clasa a XII-a…“

Şi reprezentanţii ISJ Dolj au declanşat o anchetă. Marţi, inspectori de specialitate de la inspectoratul şcolar au mers la unitatea de învăţământ, în urma sesizărilor primite din partea elevilor şi a părinţilor acestora. „Inspectorii noştri au primit răspuns din partea profesoarei de chimie că elevii sunt nepregătiţi şi nu merită notă de trecere. Din moment ce mediile au fost deja încheiate, ISJ Dolj nu mai poate interveni, doar dascălul avea posibilitatea, dacă el considera de cuviinţă, să schimbe o medie… Este neplăcută situaţia, în nici un an nu am avut atât de mulţi corigenţi la clasa a XII-a… În toamnă însă, atunci când vom face evaluarea dascălilor şi a managerilor, vom lua în calcul procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat, dar şi pe cel de sfârşit de an şcolar“, a spus Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.  

Părinţii cer reevaluarea copiilor

Părinţii însă sunt hotărâţi să ceară Ministerului Educaţiei reevaluarea elevilor, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, articolul 97, alin. 3: „Elevul sau, după caz, reprezentantul său legal are dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării. Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În situaţia în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/reprezentantul său legal se poate adresa directorului unităţii şcolare, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectivă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

143 COMENTARII