17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDecodează limbajul trupului

Decodează limbajul trupului

Toate privirile sau gesturile pot fi interpretate şi pot transmite un mesaj clar interlocutorului. Uneori, trebuie să ştii să controlezi şi să citeşti limbajul gesturilor pentru că în orice situaţie din viaţă este esenţial să  înţelegi contextul adevărat din spatele cuvintelor.
Controlul limbajului trupului ar trebui să fie învăţat de orice persoană pentru că de modul în care sentimentele sunt proiectate în gesturi depind reacţiile celor din jur.
Studiile demonstrează că este nevoie de numai patru minute pentru o primă impresie, atunci când doi oameni fac cunoştinţă.
Potrivit profesorului Albert Mehrabian de la UCLA, limbajul trupului contează în proporţie de 55 la sută în această primă impresie. Tonul vocii contează 38 la sută şi numai în proporţie de 7 la sută sunt importante cuvintele.

Avantajele interpretării corecte a limbajului trupului

Există mai multe avantaje, de cele mai multe ori sunt valabile în relaţiile sociale şi profesionale. Însă, şi în familie este bine să-ţi dai seama când copilul tău minte sau soţul se simte ameninţat de una dintre atitudinile soţiei.
Cunoaşterea limbajului trupului interlocutorului poate duce la încheierea unor vânzări mai bune, poate dezvolta o comunicare mai bună, poate determina când este cazul să forţezi nota sau să o laşi mai „moale“.
Acest barometru este o unealtă excelentă atâta timp cât ştii să o foloseşti. Trebuie să fii conştient, în acelaşi timp, că interpretarea poate să nu fie 100% adevărată.
Interpretarea îţi oferă anumite repere, în funcţie de care să te poziţionezi şi să mergi mai departe.

Intuiţia, calea spre descifrarea comunicării nonverbale

O cale foarte bună de a interpreta comunicarea nonverbală este intuiţia. Această calitate ţine de inteligenţa socială şi emoţională şi este adevărat că este mult mai dezvoltată la femei, motiv pentru care acestea sunt mult mai abile şi în interpretarea limbajului corporal.
Pe de o parte, ea ţine de programarea genetică, de o anumită sensibilitate sau înclinaţie nativă, însă este influenţată foarte mult şi de factorii educaţionali.
Bărbaţii folosesc limbajul trupului într-un mod diferit faţă de femei, mai reţinut. În prezenţa unei femei, bărbaţii sunt mai puţin agresivi, iar acest lucru influenţează şi limbajul trupului.

Cel mai greu test

Cel mai greu test la interpretarea limbajului trupului îl dau jucătorii de poker. Aceştia încearcă să descopere exact când anume partenerul are o mână bună, când are o mână rea.
Ei încep prin a studia comportamentul interlocutorului, iar după ce văd exact ce cărţi a avut trag concluzii, cum ar fi: „Deci partenerului meu, când are o mână bună, i se măresc pupilele, respiră parcă mai repede, îşi încrucişează foarte des picioarele şi se uită de cel puţin cinci ori la cărţi în timpul jocului“.
Apoi, în următorul joc, urmăresc iar semnalmentele şi caută să afle dacă într-adevăr ceea ce au observat mai înainte apare şi acum.
Dacă aceste semne apar din nou şi el are o mână bună, va reacţiona în consecinţă. Le fel încearcă să descopere semnalmentele când are cărţi necâştigătoare.
Lupta în limbajul trupului în jocurile de poker devine şi mai grea întrucât jucătorii experimentaţi emit semnale nonverbale menite să-şi ducă în eroare partenerul.

Gesturi care te trădează

Iată câteva exemple de gesturi care te trădează în negocierile de afaceri, şi nu numai:
Mers drept, cu pieptul în faţă – încredere
Mâinile în şolduri (în picioare) – pregătire, agresivitate
Stând jos cu picioarele încrucişate, un picior lovind în gol – plictiseală
Braţele încrucişate la piept – atitudine defensivă
Mâna la bărbie – evaluare, gândire
Atingerea/frecarea nasului – respingere, îndoială, minciună
Frecarea unui ochi – neîncredere, îndoială
Mâinile prinse la spate – supărare, frustrare
Frecarea palmelor – anticipare
Picior peste picior, palmele în spatele capului – superioritate
Palme deschise – sinceritate, deschidere
Pişcarea vârfului nasului – evaluare negativă
Batere cu degetele – nerăbdare
Muşcarea unghiilor – nesiguranţă, nervozitate.

 Gina CHIRIAC, www.psihoterapieintegrativa.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII