10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal60 de tineri cercetători vor primi burse europene

60 de tineri cercetători vor primi burse europene

În timp ce guvernul vrea să reducă salariile lunare ale angajaţilor din învăţământ, zeci de cercetători, asistenţi universitari, lectori şi conferenţiari vor primi în următorii trei ani salarii de 4.000 de lei pe lună. Meritul aparţine însă unei echipe de profesionişti din cadrul Facultăţii de Drept şi Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din centrul universitar craiovean.

60 de asistenţi universitari, lectori şi conferenţiari de la cele 16 facultăţi ale Universităţii din Craiova au câştigat burse europene postdoctorale de cercetare în valoare de 4.000 de lei fiecare pentru următorii trei ani. „O echipă formată din cadre universitare de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative şi cu colegi de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor au scris proiectul pentru solicitarea de fonduri europene. Alături de noi au aplicat şi reprezentanţii facultăţilor de Drept din Bucureşti şi Sibiu. Din cele 80 de burse câştigate, Universitatea din Craiova a obţinut 60, aproximativ patru milioane şi jumătate de euro pentru burse postdoctorale. Din nefericire însă, Europa plăteşte mai bine cercetătorii decât guvernul român“, a precizat  Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept din Craiova. Din cele menţionate de reprezentanţii Facultăţii de Drept craiovene, la cei 4.000 de lei lunar se pot adăuga sume importante pentru aceia care vor pleca la stagii în străinătate. De la Facultatea de Drept din Craiova, 20 de asistenţi universitari, lectori şi conferenţiari vor beneficia de bursă europeană. „Zece asistenţi universitari şi lectori şi doi conferenţiari sunt fericiţii câştigători ai bursei lunare de 4.000 de lei“, a spus Marian Siminică, prodecanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova.
Graţie acestor bani europeni destinaţi cercetării, veniturile lunare ale tinerilor cercetători craioveni vor fi mai mari decât ale profesorilor universitari. Un preparator are salariu de 1.150 de lei, salariul de bază la facultate. Un lector universitar, după şapte ani de cercetare, şapte ani de activitate în cadrul Facultăţii de Drept, este undeva în jur de 1.400 de lei.
Bursele europene oferă şi alte avantaje: stagii de pregătire în străinătate şi decontarea acestor deplasări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU