11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEleva legată de dirigintă, transferată la altă şcoală

Eleva legată de dirigintă, transferată la altă şcoală

Eleva din Caracal, legată la mâini de diriginta sa pentru că făcea gălăgie în clasă, a fost transferată la altă şcoală din oraş. Cazul este anchetat atât de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, cât şi de poliţie. 

Luiza Cosmei, eleva de la Şcoala nr. 7 din Caracal, care, în urmă cu câteva zile, a fost legată la mâini de diriginta sa pentru că nu era atentă şi făcea zgomot la ora de informatică, a fost transferată de mama sa la altă unitate de învăţământ. Eleva studiază acum la Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Titulescu“ Caracal, unde mama ei este învăţătoare.   
Luiza Cosmei, de 12 ani, elevă în clasa a V-a, a fost legată la mâini de diriginta sa, Carmen Matei, cu un cordon de la o haină şi i-a spus că este pedepsită pentru că nu este cuminte. În pauză, diriginta a dus-o pe fată pe hol până la clasa unde urma să aibă loc ora de engleză. Acolo, profesoara de engleză a cerut dezlegarea fetei, dar în pauza următoare minora a fost legată la mâini din nou, de data aceasta însă de colegii săi. Mama minorei spune că aceştia au umilit-o, scuipând-o şi luându-i telefonul mobil. Luiza s-a dus apoi la baie, unde a fost văzută de femeia de serviciu, care a dezlegat-o.

Diriginta nu a vrut să comenteze incidentul

Carmen Matei a refuzat ieri să vorbească despre cele întâmplate. „Nu mai vreau să fac nici o declaraţie. Am făcut destule şi am văzut că se încearcă denaturarea adevărului“, a spus diriginta. Conducerea şcolii unde s-a întâmplat evenimentul a spus că atât diriginta, cât şi eleva au luat totul ca pe o glumă.
„Mama fetei a făcut o plângere cum că fiica sa a fost legată de mâini în timpul orei, iar documentul a fost înaintat comisiei de anchetă. Pot să vă spun că doamna dirigintă este foarte apropiată de copii. Ceea ce s-a întâmplat a fost un gest neinspirat din partea ei. Îmi pare rău de situaţia creată. Nici doamna dirigintă nu şi-a dat seama că se va ajunge aici. Este o anchetă internă care se desfăşoară la şcoala noastră în legătură cu acest caz. Nu pot să mă antepronunţ. Se va lua o decizie luni, în consiliul profesoral“, a spus Laurenţiu Dinu, directorul Şcolii nr. 7 din Caracal.

Colegii o apără

Colegii profesoarei Carmen Matei i-au luat apărarea. Ei spun că eleva este neastâmpărată şi că a fost legată la mâni ca să nu îşi mai bată colegii de clasă. „Doamna Carmen Matei este o profesoară deosebită. E ca o mamă pentru elevi“, a spus unul dintre profesorii de la Şcoala nr. 7 din Caracal. „Colega noastră nu a lovit şi nu a jignit niciodată un elev. Este foarte apropiată de copii. Eleva respectivă nu se înţelegea cu colegii de clasă, iar doamna dirigintă, în glumă, a legat-o la mâini cu cordonul de la o haină să stea liniştită. A fost legată destul de lejer, nu i-au rămas semne la mâini. Nu s-a întâmplat nimic“, a completat Luminiţa Floricel, altă colegă a dirigintei.
Aceasta este susţinută de mama unuia dintre foştii colegi ai Luizei. „Fata care a fost legată este un copil foarte rău şi dezordonat“, a spus Viorica Ungureanu.

„Nouă ni se pare un copil normal“

Profesorii de la şcoala unde Luiza Cosmei a fost mutată au o părere bună despre ea. „Mie mi s-a părut un copil normal. Eu sunt profesor de matematică, materie pe care fata nu o iubeşte prea mult, în schimb, este foarte talentată la limba română. Pot să spun că este un copil chiar foarte inteligent şi cuminte. A trecut printr-un şoc, este traumatizat şi va trebui să fie consiliat de un psiholog“, a spus unul dintre noii profesori ai elevei, Ion Gongiulea. De aceeaşi părere este şi directoarea şcolii unde fata a fost transferată.

Anchetă internă

O echipă mixtă formată de inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt a mers ieri la Caracal, pentru a ancheta cazul elevei. Reprezentanţii comisiei au stat de vorbă cu directorul şcolii unde s-a întâmplat incidentul, cu diriginta care a legat-o pe fată, cu Mihaela Ghenea, mama elevei, dar şi cu fata. Luni, comisia de anchetă va lua o decizie în ceea ce priveşte sancţionarea dirigintei.
„Comisia de cercetare constituită la nivelul şcolii are în derulare cercetarea abaterii prezumate pentru a se stabili faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite. Conform art. 119, privind Statutul personalului didactic, sancţiunea disciplinară se aplică numai după efectuarea cercetării sesizate în scris, audierea celui în cauză şi verificarea susţinerilor făcute de acesta, în apărare. Raportul comisiei de cercetare va fi prezentat pe 7 mai în cadrul Consiliului de Administraţie al Şcolii cu clasele I-VIII «Nicolae Titulescu» Caracal, iar pe 10 mai, în cadrul Consiliului Profesoral din aceeaşi unitate de învăţământ, care va lua decizia privind sancţionarea disciplinară a profesoarei Carmen Matei“, a explicat Gabriela Constantinescu, purtătoarea de cuvânt a ISJ Olt.
Şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Olt efectuează o anchetă în acest caz, după ce părinţii elevei au depus o plângere împotriva dirigintei. Aceasta este cercetată pentru infracţiunea de lipsire de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII