11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInterzis la bilete de tratament în iulie şi august!

Interzis la bilete de tratament în iulie şi august!

CNPAS a sistat furnizarea de bilete de tratament pentru pensionari în lunile de vară, din cauză că aceştia îşi trimiteau copiii în locul lor la mare sau, în special, la munte. La ghişee a rămas aglomeraţie doar dacă se împart bilete refuzate de alţii. În rest, sistemul nou de acordare a biletelor pe bază de punctaje i-a nemulţumit pe cei care mergeau în staţiuni an de an.

Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a decis ca, începând de anul acesta, să nu se mai acorde bilete de tratament în lunile de vârf ale sezonului, din cauză că toată lumea se înghesuia să ia bilete vara, dar îşi trimiteau rudele în locul pensionarilor titulari.
„S-a stabilit ca în toată ţara să nu se mai acorde bilete de tratament în lunile iulie şi august. Decizia a fost luată de la CNPAS, pentru că s-a constatat că în ultimii ani se duceau alte persoane la tratament vara în locul pensionarilor titulari de bilet. Ca număr de bilete sunt alocate Doljului tot atâtea ca anul trecut, dar vor fi mai multe pe fiecare serie, deoarece biletele aferente lunilor iulie şi august se împart la celelalte luni ale anului“, a explicat directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniel Baciu.

Aglomeraţie la „refuzuri“

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj nu a scăpat în totalitate de cozile care se formau pentru biletele de tratament. Cu toate că sistemul care se aplică de anul acesta la nivelul întregii ţări este modern, câteva zile pe lună se formează cozi la ghişeele instituţiei. Marţi dimineaţă, zeci de persoane stăteau la rând pentru a li se repartiza bilete refuzate de alţi pensionari. Noul sistem de repartizare a biletelor ţine cont de trei aspecte: solicitantul să nu fi fost la tratament în ultimii doi ani, punctajul acordat este invers proporţional cu pensia şi contează tipul de pensie a persoanei respective (cele de invaliditate primesc un punctaj mai mare decât persoanele ieşite anticipat la pensie). În funcţie de aceste criterii se stabileşte un punctaj, iar beneficiarul (care a obţinut punctaj mai mare) este sunat acasă sau informat prin poştă că este aşteptat să-şi ridice biletul. Cei cu punctaje mai mici speră să prindă un loc de la „refuzuri“. Unii au stat două zile la rând.
„Am venit ieri (luni -n.r.) dis-de-dimineaţă, iar acum am venit din nou să îmi ridic biletul. Nu e bine anul ăsta, pentru că au dat bilete numai la cei care nu au mai fost în ultimii doi ani. Aş fi vrut la Herculane, că am poliartrită reumatoidă şi hernie de disc, dar depinde ce prind la refuzuri. Prinde bilet cine vine mai înainte“, a spus Mariana Ciupureanu, de 50 de ani. Întrebată cum i se pare noul sistem de acordare a biletelor, altă pensionară a răspuns.
„Ca întotdeauna: execrabil. Asta se poate numi civilizaţie, când stăm în condiţiile astea? Am fost şi ieri de la ora şase de dimineaţă şi am venit şi acum să iau biletul. Am stat pentru fratele meu, care este de la ţară. I-am ţinut eu locul“, a spus Elena Apostolescu, de 73 de ani. Refuzurile apar pentru că titularii de drept fie nu doresc să meargă în staţiunea repartizată, fie s-au îmbolnăvit între timp sau unii au trecut în nefiinţă.

Noul sistem de acordare, cu bune şi rele

Directorul CJP Dolj susţine că biletele de tratament din seria care începe pe 6 mai pentru care nu s-au prezentat titularii se acordă altora până astăzi.
„Nu avem cum să evităm aglomeraţia, pentru că timpul este foarte scurt. În interval de trei-patru zile trebuie să dăm biletele şi nu avem timp să şi selectăm oamenii, să-i trimitem acasă şi să-i informăm prin Poştă. Este ca ofertele Last Minute de la agenţiile de turism“, a spus Daniel Baciu. Directorul Casei de Pensii susţine că, în general, pensionarii sunt mulţumiţi de noul sistem de acordare a biletelor, pe bază de punctaje, pentru că sistemul este modern, civilizat, în care pensionarul este sunat acasă şi invitat să-şi ridice biletul.
„Sunt şi unii nemulţumiţi de noul sistem, dar sunt cei care mergeau an de an, iar acum nu au mai primit punctaj mare. Am întâlnit şi persoane care aveau bilete în fiecare an, de 15 ani încoace. În schimb, sunt mulţumiţi cei care acum au plecat pentru prima dată“, a arătat Baciu. El a mai spus că persoanele care aveau nevoie urgentă de bilete de tratament le-au primit după ce au intrat în audienţe la director. În Dolj, s-au acordat până acum 1.200 de bilete de tratament (aproximativ la fel ca anul trecut în aceeaşi perioadă), inclusiv pe luna mai. Numărul mediu de pensionari pe fiecare serie de 18 zile este de 500 de persoane. Pensionarii achită jumătate din pensia lunară pentru un bilet de 18 zile.    

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII