10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavi neîngrijiţi, via UPU

Bolnavi neîngrijiţi, via UPU

Medicii neurochirurgi de la Spitalul de Urgenţă Craiova îşi acuză colegii de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) că tratează cu superficialitate bolnavii pe care îi trimit pe secţii. Ei spun că nu de puţine ori primesc pacienţi nespălaţi, cu rănile nepansate sau nesuturate, deşi au fost trataţi mai întâi la UPU.

„Suntem foarte nemulţumiţi de felul în care comunicăm cu UPU. Ne vin de acolo pacienţi cu plăgi nepansate, nesuturate. Nu găsim un termen comun de colaborare, începând cu îngrijirea pacienţilor. Tratamentul aplicat şi atitudinea personalului medical faţă de bolnavi lasă de dorit. Un bolnav nu trebuie să fie murdar când ajunge pe secţie“, a declarat dr. Alexandru Cameniţă, şeful Clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Şeful Clinicii de Neurochirurgie susţine că în cazul pacienţilor care vin prin transfer de la alte spitale din Oltenia, cadrele medicale din UPU nici nu se deranjează să vadă bolnavii, cu toate că nu de puţine ori aceştia sunt trataţi superficial chiar la spitalul de unde s-a făcut transferul.
„Primim pe secţie bolnavi cu răni infectate sau cu plăgi necusute sau cusute neglijent (30 de centimetri de plagă cu trei fire), pentru că nu au fost bine îngrijiţi la spitalul de unde s-a făcut transferul, dar nici medicii noştri din UPU nu s-au deranjat să-l vadă. Zilele trecute, a fost adus la noi un bolnav de la Târgu Jiu. Avea o rană care supura prin pansamentul aplicat neglijent. În halul acesta a fost preluat de UPU, care nu i-a făcut nimic, ni l-a pasat nouă pe secţie!“, a precizat dr. Cameniţă.

Risipă de materiale sanitare

Altă problemă ridicată de neurochirurgi ar fi că, în loc să anunţe medicul specialist, medicii din UPU ar trata bolnavii după ureche. „Îi iradiază din cap până în picioare, numai ce trebuie nu le fac. Şi atunci când îi întrebi, spun că aşa prevede protocolul. Oare? Protocolul prevede risipa de materiale cu orice preţ? Iată un exemplu: Mihai Daniela a stat două zile internată. Pentru această pacientă, care avea o zgârietură, UPU a descărcat opt perechi de mănuşi, feşe, alcool şi alte materiale sanitare. Sau este normal să-i facă bolnavului investigaţii ca după aceea să trimită brancardierul sau infirmiera să mă cheme ca să mă întrebe ce părere am?“, întreabă dr. Cameniţă.
În privinţa protocolului, neurochirurgii susţin că se aplică diferit la Spitalul de Urgenţă Craiova faţă de alte spitale din ţară.
„Am lucrat la Spitalul Floreasca din Bucureşti şi acolo erau reguli stricte privind transferul bolnavilor. Orice pacient trebuia să treacă prin UPU. La noi, pacienţii în comă aduşi de la alte spitale nu trec prin UPU, sunt trimişi direct pe secţie“, susţine dr. Denisa Gavrilă.
Neurochirurgii mai spun că au încercat în nenumărate rânduri să rezolve problemele de comunicare cu UPU, însă nu au reuşit până acum să găsească înţelegere la conducerea acestei secţii.
„Au probleme de organizare şi un şef cu care nu te poţi înţelege“, întăreşte cele spuse de colegii ei şi neurochirurgul Otilia Mărgăritescu.

Şi totuşi există un protocol foarte clar

Dr. Luciana Rotaru, şeful UPU, a refuzat să comenteze declaraţiile dr. Cameniţă şi ale colegilor acestuia, precizând că pentru informarea opiniei publice există un birou de relaţii cu presa în cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Nici managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu, nu a dorit să comenteze aspectele legate de profesionalismul cadrelor medicale din UPU. A precizat însă care este circuitul prevăzut în protocoalele terapeutice stabilite de Ministerul Sănătăţii. Un pacient care ajunge la spital este văzut mai întâi de un medic din urgenţă. Dacă este un caz chirurgical, medicul din urgenţă trebuie să cheme specialistul de gardă.
„În cazul neurochirurgiei nu există linie de gardă permanentă în spital, dar există serviciu de gardă la domiciliu: medicul este chemat de acasă atunci când este nevoie. Medicul care vine de acasă trebuie să decidă ce se face cu bolnavul. Dacă e vorba de un caz care nu pune probleme, nu trebuie chemat medicul neurochirurg. Ideal ar fi să avem linie de gardă pe neurochirurgie, însă acest lucru nu se poate realiza pentru că secţia are prea puţini medici“, a precizat Petrescu.
Managerul susţine că spitalul are alte priorităţi cum ar fi transformarea Compartimentului de Neurologie cu 15 paturi în secţie cu 25 de paturi. Crearea unei secţii ar fi necesară din cauză că toate cazurile neurologice grave ajung la această unitate spitalicească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII