9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova şi mai curată

Craiova şi mai curată

Gata! Destul cu lenea, frigul şi amorţeala. Suntem la sfârşit de aprilie şi-i musai să ne apucăm de curăţenie! Reîncepe, aşadar, Campania „Craiova curată“! Primăria Craiova, Gazeta de Sud, alte instituţii locale, dar şi voluntari chemaţi să cureţe Bănia pun încă o dată umărul la „spălarea la faţă“ a oraşului nostru drag.

Ieri, ora 10.30. Ne încolonăm în faţa primăriei, cu viceprimarul Teodor Sas în frunte şi directorul Salubrităţii, Sorin Ciobanu, însoţitor de coloană. Traseul e clar: Craioviţa, Gară, Sărari. Adică primele cartiere-ţintă pe care le-a luat în vizor, pentru prima etapă a acestui an, Campania „Craiova Curată“.
Descoperim strada Elena Farago din Craioviţa Nouă, pe undeva prin spatele blocurilor ANL. Curăţenia este chiar pe sfârşite. Printre tei ce aşteaptă să dea în floare şi ciorchini grei de liliac, parcările sclipesc bec. Pubelele sunt curate ca lacrima, aleile – aşijderea. Pasămite încă din zorii zilei, echipajul RAADPFL şi-a luat misiunea în serios, ocupându-se de spaţiile verzi, tăind crengile uscate sau care erau un obstacol pentru locatari şi cabluri electrice, smulgând mărăcinişurile şi arătând soarelui culoarea proaspătă a ierbii.
În urma lui, echipa de la Salubritate a pornit să măture tot, de la chiştoace la peturi, hârtii, resturi menajere şi alte deşeuri aruncate, s-o spunem drept, la nesimţire de concetăţenii noştri mai puţin civilizaţi.

Amenzi sau diplome, după bunul-simţ

„Cea de-a doua ediţie a Campaniei «Craiova Curată» se desfăşoară în toate cartierele din oraş, în perioada 26 aprilie – 26 mai“, a declarat ieri viceprimarul Teodor Sas. „Este o campanie de responsabilizare socială pentru curăţenia oraşului nostru, iniţiată de Primăria Craiova, cu sprijinul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi al Serviciului Public de Salubritate şi având ca parteneri Gazeta de Sud, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Penitenciarul de Maximă Siguranţă, Penitenciarul Pelendava, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, Casa Studenţilor, compania Selgros, organizaţii studenţeşti. De asemenea, în campanii s-au implicat şi fundaţii, s-a cerut sprijinul asociaţiilor de locatari. Trebuie să amintesc aici şi Poliţia Comunitară, care va fi în continuare în stradă şi care va da amenzi acelora care nu respectă curăţenia. Pentru agenţii economici care au găsit de cuviinţă să transforme zone din Craiova în adevărate gropi de gunoi, avem o atenţionare: Garda de Mediu este mai generoasă decât primăria – nu acordă amenzi de 2.500 de lei, ci de 100.000 de lei! Pe de altă parte, asociaţia de locatari care se va implica în campanie cel mai mult va fi recompensată cu o diplomă de onoare“, a spus Teodor Sas.

Obiceiurile proaste  mor greu

La ora la care ajungem noi, sacii galbeni ai Salubrităţii aşteaptă pântecoşi remorcile să-i ridice. Iar 20 de metri mai departe, o mămică ce-şi supraveghează băieţelul la locul de joacă urmăreşte cu uimire toată această mobilizare de forţe.
„Sincer,  n-am mai văzut până acum atâţia angajaţi ai primăriei la treabă“, zâmbeşte apreciativ Mirela Cică Mare. „Aş spune că e un semn bun pentru oraşul ăsta atât de prăfuit. Din păcate, nu cred că va dura. Sunt destui «binevoitori» printre noi care au grijă să-şi însemne locul pe unde calcă, precum animalele de companie din blocurile de aici, care, chiar sau, mai ales, sub îndrumarea proprietarilor, vin şi urinează sau îşi lasă excrementele în nisipul în care se joacă zilnic copiii noştri. Se poate să facă primăria curat azi. Dar obiceiurile proaste nu vor muri într-o zi-două“.
Spaţiile verzi de lângă Fabrica de Pâine de la gară sunt mai generoase. Pe lângă grămezile de moloz uitate de la cine ştie care renovare din blocurile învecinate, ramurile uscate ale arborilor stau stivă la umbra unui gard betonat. În şir indian, sacii de plastic păzesc trotuarul. Au înghiţit cu sete gunoiul de pe două străzi şi acum se odihnesc, umăr la umăr, cu angajaţii Salubrităţii. Să fim cinstiţi: de la 7 de dimineaţă, timp în care au măturat aproape şi firele de nisip din zonă, aveau nevoie de niţică pauză. Cât să-şi încarce bateriile pentru următorul sector programat în prima zi din Campania „Craiova Curată“. Care, de ce să nu recunoaştem, chiar îşi face treaba, ca şi anul trecut.   

Să treceţi mâine…

Sărari, ultima oprire, la M-uri. Parcat în strada principală, tractorul ruginit de ani e la datorie: aşteaptă să fie încărcat cu deşeuri. Printre blocuri, 14 oameni deretică vijelios orice palmă de pământ, parcare, spaţiu verde, alee. În fruntea lor, Ion Badea, şef de echipă de zece ani, îi ţine din scurt şi, când nu-l aude nimeni, îşi laudă marfa.
„Sunt oameni harnici, domnule! Păcat că nu sunt şi locatarii la fel. De când lucrez eu în Salubritate, nu ştiu dacă am văzut 20 de inşi care să iasă în faţa blocului şi să pună mâna să măture o hârtie. Mai mult pensionarii se ocupă, ei sunt mai gospodari şi mai atenţi cu verdeaţa şi curăţenia… Acum, ăştia sunt oamenii. Păi ia să treceţi mâine: se face gunoiul la loc!“.
Dar până mâine mai e! Acum, nici cei trei comunitari aciuaţi la M-urile din Sărari nu se pot hotărî ce să facă. Se plimbă agitaţi de la un copac la altul, amuşină trotuarele lună şi trunchiurile văruite. Nu, nu îndrăznesc, e prea curat! Şi măcar ei să fie civilizaţi!

De 1 Mai, „Verde crud“

În cadrul Campaniei „Craiova curată“, sâmbătă, 1 mai, respectiv duminică, 2 mai, se va desfăşura o primă parte a Proiectului „Verde crud“, coordonat de Grupul Şcolar Industrial Electroputere în colaborare cu Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“ din Craiova.
„Într-o primă etapă, proiectul prevede o campanie de colectare a oricărui tip de corpuri de iluminat (uzate) şi a bateriilor de uz caznic (consumate)“, ne-a informat ieri Lili Popescu, cadru didactic la GS amintit.
„În parteneriat cu două firme bucureştene, ne vom ocupa de conştientizarea populaţiei asupra faptului că, decât să aruncăm obiectele uzate, le putem valorifica. Campania se va desfăşura în cadrul instituţiilor mai mari care au un consum destul de mare de astfel de obiecte. Astfel, firma Recolamp se ocupă cu colectarea becurilor uzate. Pentru un kilogram de becuri oferă 400 de lei. Cealaltă, Rorec, colectează baterii uzate. Sâmbătă şi duminică, între orele 15.00 şi 22.00, noi vom oferi copiilor şi tinerilor, pentru fiecare bec sau baterie adusă la locul special amenajat din faţa prefecturii, câte un balon. Cea de-a doua etapă a Proiectului «Verde crud» va consta în amenajarea spaţiilor verzi ale celor două instituţii de învăţământ“, a mai spus Lili Popescu.

Orice voluntar este binevenit!

În cadrul campaniei se vor desfăşura acţiuni de salubrizare, de întreţinere spaţii verzi, plantări, fasonări arbori şi arbuşti, tăieri arbori, întreţinerea curăţeniei în parcuri, lucrări fitosanitare, salubrizare stradală. Zonele vizate în cadrul acestei campanii sunt: zona Potelu, Tancodrom – cimitirul Nord, zona Făcăi, Popoveni, ieşirea Breasta – Cernele (staţia de apă Breasta), Calea Bucureşti – Plaiul Vulcăneşti, Drumul Apelor, Jiu – Pod Bucovăţ. De asemenea, sunt incluse şi cartierele: Craioviţa, Rovine, Sărari, 1 Mai (stadion – Liceul de Artă), zona Mc Donald’s. Vor lucra şase echipe de la Salubritate şi zece de la RAADPFL. Orice voluntar este binevenit! Vă aşteptăm.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII