9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgresorul bunicului, încătuşat

Agresorul bunicului, încătuşat

Şoferul de 22 de ani care l-a agresat pe un bătrân din Craiova pentru că trecea strada prea încet a fost reţinut ieri de procurorii doljeni. Cercetat pentru infracţiunea de loviri sau vătămări corporale cauzatoare de moarte, Cosmin Drăgan a ajuns după gratii pentru tulburarea liniştii publice şi ultraj contra bunelor moravuri, chiar dacă bătrânul agresat a murit în pumnii săi. 

Cosmin Drăgan este după gratii. Procurorii l-au reţinut ieri pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi l-au dus în arestul poliţiei judeţene. Astăzi, procurorii îl vor prezenta pe Drăgan unui judecător pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă.

De la cercetare la reţinere

Audierile au continuat ieri în dosarul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pe numele lui Gigi Cosmin Drăgan, de 22 de ani, din Craiova. Reamintim că tânărul este cercetat în continuare pentru lovituri cauzatoare de moarte, în urma conflictului cu final letal pe care l-a avut vineri, cu alt craiovean, Pavel Rentea, de 62 de ani, care ieşise la plimbare cu nepoata prin faţa blocului. Drăgan a recunoscut că l-a lovit cu palmele şi pumnii pe bătrânul care traversa prea încet o alee dintre blocurile din Valea Gangului, susţinând însă că bătrânul a murit de inimă, fără nici o legătură cu bătaia pe care o primise. Cu toate acestea, el a fost reţinut ieri pentru infracţiuni pedepsite mult mai blând.

Coaste rupte la resuscitare

Autopsia efectuată sâmbătă de medicii legişti, în prezenţa unui procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, nu a făcut altceva decât să încurce şi mai rău iţele acestui caz complicat. Legiştii au stabilit că persoanele care au încercat să-l resusciteze pe bătrân i-au rupt mai multe coaste, provocându-i leziuni mult mai grave decât cele două echimoze (zgârieturi) cu care Pavel Rentea s-ar fi ales deasupra ochiului stâng, în urma bătăii primite de la Cosmin Drăgan.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Institutul de Medicină Legală a formulat următoarele concluzii preliminare după efectuarea necropsiei:
„- moartea numitului Rentea Pavel, de 62 de ani, s-a datorat insuficienţei respiratorii acute ca urmare a ateromatozei aortocoronariene pe fondul hipertrofiei cardiace şi al miocardofibrozei cicatriciale;
– leziunile de violenţă prezentate de victimă s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi în caz de supravieţuire nu ar fi necesitat îngrijiri medicale. La autopsie s-au mai constatat fracturi costale multiple şi de stern cu infiltrate hemoragice locale, care s-au putut produce în cursul manevrelor de resuscitare cardiorespiratorie;
– nu se poate reţine o legătură de cauzalitate între leziunile suferite şi deces până la finalizarea examenelor complementare“.

Procurorii caută legătura între bătaie şi deces

Aşadar, potrivit rezultatelor autopsiei, Rentea ar fi murit de inimă, în urma unor suferinţe mai vechi, iar pumnii şi palmele primite de la tânărul şofer abia de i-au provocat câteva zgârieturi, pentru care, dacă ar fi trăit, nu ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale.
Infracţiunea de „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte“, pentru care Drăgan este cercetat în continuare este sancţionată de art. 183 din Codul Penal cu închisoare de la 5 la 15 ani. Pentru ca o asemenea acuzaţie să „ţină“, e însă nevoie ca să existe o legătură de cauzalitate – stabilită ştiinţific printr-o expertiză medico-legală – între şocul provocat victimei de leziunile suferite sau de bătaia primită şi infarctul care i-a produs decesul. Aceasta ar putea apărea după finalizarea examenelor complementare. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, examenele complementare histo-patologice la care sunt supuse probe de ţesut recoltate din diferite organe ale victimei pot fi în măsură să dovedească legătura de cauzalitate căutată de procurori. Dacă va fi sau nu aşa, nu se va şti mai devreme de trei săptămâni, perioada minimă de efectuare a acestor examene complementare.

Ionuţ Rentea: Trebuia reţinut din prima

Între timp, tot mai multe mărturii se adună la dosarul cauzei. Ieri a fost audiat de procuror şi fiul victimei. „Procurorilor le-am relatat cele întâmplate după spusele martorilor. Eu cred că a fost reţinut datorită presiunii mass-media. Astea sunt motive să-l reţină? Trebuia să o facă din prima. Nu ştiu dacă mă bucur, dar se mişcă lucrurile. Sper ca justiţia să-şi facă treaba şi mulţumesc mass-media pentru ajutorul acordat“, a declarat Ionuţ Rentea.
În afara lui, procurorii au audiat mai mulţi martori ai conflictului de vineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

170 COMENTARII