19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNu au ştiut de unde să ia primele

Nu au ştiut de unde să ia primele

Asociaţiile de proprietari şi locatari din Craiova neagă că şi-ar premia angajaţii. Iar atunci când o fac, iau banii fie de la întreţinere, fie de la fondul de reparaţii şi nu dintr-un fond special constituit pentru sumele destinate primelor.

Cei mai mulţi dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din  Craiova susţin că, în acest an, nu au luat prime cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Acest lucru este posibil dacă se aprobă şi se votează în Adunarea Generală, dar preşedintele, comitetul şi ceilalţi angajaţi neagă de cele mai multe ori, pentru a „nu-şi pune în cap locatarii“.
Mai curios este faptul că reprezentanţii locatarilor nu prea ştiu ce fonduri să folosească pentru a se premia sau, atunci când iau bani din casieria asociaţiei pentru acest scop, îi iau fie din rotunjirea întreţinerii, fie din „cheltuielile administrative“. Adică, dacă la un apartament întreţinerea este de 313,63, printr-o „rotunjire“ 63 se transformă în 65 şi aşa se adună un ban în plus. Suma totală poate fi folosită, de exemplu, pentru primele angajaţilor de la asociaţie. „La noi nu s-au dat prime. De obicei, sumele necesare vin din rotunjiri, dar acum nici nu am avut mare lucru. Abia am ţinut Adunarea Generală, iar comitetul nu a luat nici o decizie în acest sens“, a precizat preşedintele Asociaţiei nr. 3 Brazda lui Novac, Adrian Popescu.
În privinţa folosirii banilor destinaţi cheltuielilor administrative, nici această modalitate nu este corectă, deoarece cheltuielile administrative, după cum arată şi denumirea, sunt sumele de bani folosite pentru administrarea blocurilor arondate asociaţiei. „Nu am stabilit prime pentru acest an. Oamenii abia îşi plătesc întreţinerea. Să le mai punem şi noi alte dări ar însemna să ne punem lumea în cap. Banii ar trebui să vină de la cheltuielile administrative pe care le stabilesc cei din comitet împreună cu proprietarii“, a spus administratorul Asociaţiei nr. 18 Brazda lui Novac, Vasile Calciu.
Pe alţii chiar Adunările Generale i-au lăsat fără prime. Asociaţiile aveau obligaţia să ţină aceste adunări până la sfârşitul lunii martie. Cei care au stabilit întâlnirile cu locatarii în a doua jumătate a lunii trecute, iar cvorumul necesar de jumătate plus unu nu s-a întrunit, au amânat adunarea pentru luna aprilie. Prin urmare, nu s-a luat în discuţie la nivelul asociaţiei bugetul de venituri şi cheltuieli, implicit şi primele. „Adunările au fost puse mai târziu şi deocamdată nu s-a stabilit nimic. Eu nu mă feresc să spun dacă iau sau nu primă, pentru că este decizia comitetului conformă cu Legea asociaţiilor, există şi acordul proprietarilor şi nu este nimic ilegal“, este de părere administratorul Asociaţiei nr. 7 Eroilor din Valea Roşie, Constantin Corzanu.

Legale şi secrete

În Legea asociaţiilor, la capitolul „Cheltuielile asociaţiei de proprietari“, articolul 45, se prevede: „Înainte de începutul următorului an fiscal şi pentru fiecare an fiscal care urmează, comitetul executiv va pregăti şi va prezenta proprietarilor în Adunarea Generală un buget anual de venituri şi cheltuieli, suficient pentru a acoperi cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv fondurile necesare organizării şi funcţionării acesteia“.
Proprietarii din asociaţie sunt singurii care pot lua decizia de a-i premia sau nu pe cei care îi reprezintă. Pentru că pot aproba şi alte fonduri cu caracter special, cum ar fi mult controversatele prime de cele mai multe ori „secretizate“ de cei de la asociaţii. Poate nu sunt trecute pe lista de cheltuieli care revin proprietarilor la capitolul „Cheltuieli de altă natură“. „Banii pentru prime nu se iau nici din penalităţi, nici din rotunjirea sumelor datorate de proprietar la întreţinere, nici din alte fonduri. Proprietarii votează în Adunarea Generală un buget separat în acest scop“, a declarat preşedintele UJALP Dolj, Dan Remus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU