14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Calamităţile“ drumului Filiaşi - Melineşti

„Calamităţile“ drumului Filiaşi – Melineşti

Starea în care se află acum, după 11 ani de lucrări şi investiţii de 17,4 milioane de lei, drumul Filiaşi – Melineşti a fost prezentată săptămâna trecută în paginile zi-arului nostru. Revenim asupra sectorului de drum din zona comunei Bodăieşti, o bucată care doar cu foarte mare indulgenţă s-ar putea numi asfaltată.

Denumirea de „drumul lui Caminof“, pe care i-a dat-o presa drumului judeţean ce leagă oraşul Filiaşi de Melineşti, vine de la fostul administrator al firmei SC Bistrisat SRL, Constantin Caminof, fost consilier judeţean. Bistrisat este societatea care şi-a adjudecat o lucrare de reparaţie a drumului 605A, în zona comunei Bodăieşti, finanţată din bani de la guvern în baza unei ordonanţe privind calamităţile naturale. În scriptele drumarilor, sectorul la care ne referim este identificat drept DJ 605A km 17+527 – 18+729. În 2007, executivul a acordat 400.000 de lei pentru reparaţia unui segment de 1,2 kilometri prin Hotărârea de Guvern numărul 917. Acum, în 2010, lucrarea a ieşit din garanţie. De arătat arată mai rău decât un drum de tractoare desfundat. Teoretic, în astfel de situaţii, când o lucrare pe bani publici nu corespunde, constructorul îşi asumă vina şi remediază defectele. În caz contrar, beneficiarul lucrării execută garanţia bănească. Practic, făcutele şi nefăcutele administraţiei publice româneşti depăşesc graniţele imaginaţiei cetăţeanului plătitor de taxe.

Prinde orbul, scoate-i ochii!

Termenul de doi ani de garanţie a lucrării de reparaţie a sectorului de drum judeţean de la Bodăieşti a expirat la sfârşitul anului trecut, pe 30 noiembrie. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, în calitatea sa de beneficiar al lucrărilor şi de administrator al drumului, a alcătuit o comisie tehnică, având rolul de a face recepţia la finalul perioadei de garanţie. Comisia a întocmit un proces-verbal de recepţie finală, în care a propus… amânarea recepţiei finale. Motivul se poate vedea în fotografie. „A fost trimisă o notificare firmei Bistrisat ca în termen de 30 de zile să remedieze defecţiunile constatate. Dacă nu remediază problemele constatate de comisie, ne îndreptăm către execuţia garanţiei lucrării“, a declarat Cristinel Iovan, vicepreşedintele tehnic al CJ Dolj. Declaraţia sună frumos… dar societatea Bistrisat SRL a fost confirmată de Tribunalul Dolj ca fiind în faliment încă din 2008, iar garanţia de 5% din costul lucrării, respectiv 20.000 de lei, este insuficientă.

Alţi bani, altă distracţie

Zonă calamitată în 2007 sau nu, segmentul din zona Bodăieşti al faimosului drum judeţean Filiaşi – Melineşti este responsabilitatea CJ Dolj, iar administraţia judeţului nu a putut decât să promită că problemele vor fi rezolvate. Cândva. După termenul de 30 de zile acordat societăţii Bistrisat ar urma executarea garanţiei de 20.000 de lei. Cu aceşti bani, CJ Dolj ar urma să plătească un constructor ori societatea proprie de Lucrări Drumuri şi Poduri să repare asfaltul din zona Bodăieşti. În cazul în care se constată că problemele reapar, conducerea executivă a CJ Dolj e hotărâtă să întocmească un studiu geologic pe baza căruia să iniţieze un proiect de reabilitare. „Trebuie să se înţeleagă foarte clar că lucrările efectuate acolo nu au fost de reabilitare, ci de reparaţii în urma unor calamităţi naturale, cu bani de la guvern şi nu de la consiliul judeţean. Noi vom remedia pe cât posibil defecţiunile pentru a reda drumul în circulaţie, dar e nevoie de un proiect de reabilitare şi nu de reparaţii temporare. Dacă defecţiunile apar în mod repetat ar putea însemna că solul are o problemă în zona respectivă. Putem să facem un studiu geologic şi, pe baza acestuia, să întocmim un proiect care ne va oferi şi soluţia tehnică astfel încât problemele acestea să nu se repete“, a declarat vicepreşedintele Iovan.

Bilanţul contabil al Bistrisat SRL:

Ultimul bilanţ al firmei Bistrisat, conform Ministerului Finanţelor, este pe anul 2008, când societatea a avut o cifră netă de afaceri de 3,8 milioane de lei. Bistrisat avea de recuperat creanţe de 2,53 milioane de lei şi datorii de 4,27 milioane. În 2008, firma a înregistrat pierderi de 706.886 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII