Schizofrenicul

Autori


Îi caută şi-i vânează tineri, femei sau bărbaţi. Alege cu răceală, fără jenă, fără sentiment. Savurează nobleţea minţii şi-i rămâne indiferentă îngenuncherea trupului. I-au căzut pradă matematicianul de Nobel, John Nash, chitaristul de la Pink Floyd, Syd Barett, ca şi copiii lui Albert Einstein sau James Watson, descoperitorul ADN-ului. I s-a spus, sec, „cancerul creierului“.

23 de milioane de euro s-au pompat, în 2007, în domeniul sănătăţii mintale, după ce, un an mai devreme, la presiunea Uniunii Europene, Ministerul Sănătăţii lansase strategia naţională în acest sector şi crease Centrul Naţional de Sănătate Mintală (CNSM) pentru a coordona reforma. Tot atunci, se vorbea de înfiinţarea a peste 140 de centre de sănătate mintală în întreaga ţară. Astăzi, există circa 20 de astfel de unităţi, adică mai puţin de una pe fiecare judeţ. Pentru Dolj, erau prevăzute cinci centre: trei la Craiova, unul la Calafat şi altul la Dăbuleni. Calculele arată că în România trăiesc peste 300.000 de români cu probleme psihice severe. Dintre aceştia, în jur de 90.000 sunt aflaţi, într-un fel sau altul, în evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Handicap. Mulţi sunt închişi în case, alţii şi-au pierdut locuinţele şi stau pe străzi sau, mai norocoşi, ajung în spitale de psihiatrie. Pentru ei toţi există 1.000 de medici psihiatri şi sunt în pregătire 740 de rezidenţi.

Disperarea

„Imaginaţi-vă cum ar fi ca, într-o secundă, tot ceea ce ştiţi despre oamenii, despre locurile sau clipele cele mai frumoase sunt nu pierdute, nu moarte, ci, mai rău, ele n-au existat niciodată. Ce fel de iad ar fi acela în care aţi trăi?“. „A Beautiful Mind (O minte sclipitoare)“, John Nash.

Imaginaţi-vă că, într-o zi, nu mai ştiţi unde se termină realitatea şi unde începe fantezia. Că nu mai aveţi încredere în voi, în părinţi, în familie. Că nu mai ştiţi ce e binele şi de unde porneşte răul. Imaginaţi-vă că, indiferent ce faceţi, o voce din subconştient vă vorbeşte continuu şi că într-o zi vocea aceea devine la fel de reală ca oricare alta. Un medic psihiatru englez spunea, cu zeci de ani în urmă, că nu poţi înţelege schizofrenia dacă nu ştii ce e disperarea. Nu ai nimic concret cu care s-o cercetezi, nu ştii cum apare, nu poţi pune lupa pe locul în care circuitele se întrerup. Nu există năvod s-o prinzi şi mulţi ani de-acum încolo va rămâne o boală perfidă de care mintea nu se va putea feri.

Cum arată lumea

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) spun că rata de apariţie a schizofreniei este de 0,1-0,7 la 1.000 de oameni. Nu există diferenţe de gen sau de regiune. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari. Cu toate acestea, mai mult de 50% dintre persoanele afectate sunt departe de a primi îngrijirea adecvată, iar dintre aceştia, 90% provin din ţările în curs de dezvoltare. Cu aceste cifre ca argument, medicii insistă să ne facă să înţelegem că implicarea familiei şi a comunităţii este esenţială şi că medicamentele singure nu sunt de ajuns.

Răul e pretutindeni

Vocile spun să facă rău şi să-şi facă rău. „Schizofrenia se caracterizează prin două elemente majore: halucinaţii, adică tulburările de percepţie, atunci când omul aude voci, deşi halucinaţiile pot fi pe toţi analizatorii – miros, gust, simţ tactil, olfactiv, cu conotaţie de paranoia. De altfel, schizofrenia paranoică este cel mai frecvent tip de boală întâlnit. Şi aici atingem cel de-al doilea element: câmpul ideativ. «Mă urmăreşte, ştiu că vrea să-mi facă rău»“, descrie cumplita boală medicul psihiatru Claudia Tiugan. De cele mai multe ori, obsesia are caracter persecutor, de prejudiciu, de urmărire sau de gelozie. Acestea sunt ideile paranoice frecvente. Toţi cei din jur se coalizează, răul e peste tot. Atunci, bolnavul trebuie să ia măsuri, trebuie să se apere: nu mai comunică, se-ncuie-n casă, se-nchide-n cameră. Stă singur cu vocile lui. Ele îi spun ce are de făcut.

Etimologic, boala se referă la disocierea psihicului, la fracturarea minţii, provenind din „schizein“, care în limba greacă înseamnă „a despărţi“, şi „frein“, care înseamnă „minte, spirit“. Caracteristici îi sunt manifestări psihopatologice majore, precum halucinaţii, deliruri, tulburări formale de gândire, tulburări afective, tulburări de comportament, dezorganizarea personalităţii.

Bolniţa de la Madona Dudu

Tratamentul celor cu mintea scindată a fost, zeci, sute de ani, la fel de bolnav ca şi pacientul. Incizii în scalp pentru a se elimina gazele otrăvitoare, înlăturarea chirurgicală a diferitelor părţi ale corpului pentru eliminarea otrăvii sau inducerea stării de comă prin utilizarea diferitelor medicamente sunt câteva dintre metode. Primul aşezământ destinat alienaţilor mintal pare să fi fost ridicat în lumea arabă, undeva în Bagdad, în 1173 î.d.H. Rezidenţii erau lăsaţi liberi să se plimbe prin grădini, iar tratamentul lor includea, pe lângă medicaţie, şi muzică.

În trecut, ei erau cei care auzeau mesajele, erau vracii la care venea întreaga comunitate pentru vindecare. Lumea civilizată le-a găsit loc în ospicii. În Craiova, primul adăpost pentru bolnavii cu schizofrenie a fost bolniţa de la Madona Dudu, aşa cum în Iaşi, spre exemplu, la Golia, a existat un ospiciu (unde pacienţii erau ţinuţi în lanţuri, fără asistenţă medicală), păstrat până în 1905, când a fost mutat la Socola. Discuţiile privind necesitatea acordării unei asistenţe medicale specializate pacienţilor cu patologie psihiatrică începuseră mai devreme, din 1894, când Parlamentul României a adoptat Legea privind protecţia alienaţilor.

Înfieraţii

„Eu am interzis folosirea cuvântului «nebun» şi personalului, şi studenţilor mei. Cine e acela bun? Bun e unul singur, Dumnezeu…“, spune dr. Alexandru Tiugan, medic primar psihiatru specialist neurolog, doctor în ştiinţe medicale la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Ştefan Odobleja“ din Craiova, vorbind despre etichetarea oamenilor cu shizofrenie.

Drumul prin cutumă şi educaţie

Pe unii îi ţin ascunşi, să nu râdă lumea de ei. Pe alţii, vecinii deja i-au aflat şi le spun „nebunii“. Dar nu e ca atunci când, pe vremea regilor, trăiau „nebunii de la curte“. De cei de-acum trebuie să te fereşti, sunt violenţi şi nu te poţi înţelege cu ei. Mai bine să-i ţină încuiaţi în casă sau să-i ducă la azil…

Din lumea satului, bolnavii ajung târziu la spital. Vin când boala s-a instalat confortabil, când halucinaţiile au program liber şi când scenariile se suprapun cu realitatea şi devin mod de viaţă. La ţară, încă există amprenta magică, mistică. Femeia dă fuga la preot, poate i-a făcut cineva farmece copilului ei. Dă acatiste, face rugăciuni, aprinde lumânări. Abia târziu înţelege că trebuie să meargă la doctor. „Diagnosticarea ţine mult de amprenta influenţei cutumale, de religie, de educaţie, de credinţe, de mentalitate“, adaugă psihiatrul Claudia Tiugan. Iar de rapiditatea cu care este stabilită boala depinde vindecarea, evitarea stigmei, uneori a dezastrului. Startul contează mult căci el îşi pune amprenta asupra evoluţiei afecţiunii. Lipsa tratamentului are consecinţe pentru pacient, pentru familie, pentru comunitate. Ea poate genera dizabilităţi, care altfel ar putea fi evitate, poate duce la şomaj, abuz de substanţe, încarcerare, domiciliu pierdut, vieţi irosite sau suicid.

Pastilele

La începutul psihiatriei, pacienţii erau robotizaţi din cauza medicamentelor, care distrugeau de la memorie la cogniţie. Reduceau simptomatologia, însă individul pierdea cognitiv. În timp, omul devenea o legumă. „Se făceau internări repetate, instituţionalizări permenante până se ajungea la forma reziduală, când nu mai aveai variante“, explică profesorul Alexandru Tiugan. Circa 80% dintre bolnavi au sindrom paranoid. Dar există şi o formă tumultoasă a bolii, în care aceste semne trec în plan secund. Acum scade comunicarea, apare alogia (sărăcirea vorbirii), pacientul pierde cognitiv şi afectiv până la aplatizare. În astfel de momente, se poate manifesta agresivitatea. Statisticile Institutului de Medicină Legală, însă, arată că agresorii cu discernământ scăzut sau lipsiţi de discernământ sunt o minoritate în rândul celor care comit diverse tipuri de violenţă, inclusiv crime.

Investiţiile

Cele 23 de milioane de euro alocate sănătăţii mintale în 2007 (anul următor, suma avea să fie de… trei milioane!) aveau să se ducă, în proporţie de peste 80%, în infrastructură, în termopane, în modernizarea birourilor şi a clădirilor, fără ca vreun mecanism de control să le poată urmări traseul. La acea vreme, înainte să-şi dea demisia din funcţia de director al Centrului Naţional de Sănătate Mintală, Mugur Ciumăgeanu, psihoterapeut specialist şi psiholog clinician, unul dintre autorii strategiei în domeniul sănătăţii mintale în România, atrăgea atenţia că atribuţiile asistenţilor nu erau clar definite, că nu exista pregătirea necesară, că personalul – atât la nivelul medicilor specialişti, cât şi la cel al asistenţilor – era insuficient, propunând ca investiţiile să se canalizeze pe formarea profesională şi menţionând, totodată, introducerea de sporuri pentru atragerea şi păstrarea profesioniştilor.

Strategia însă a funcţionat câteva luni. În martie 2008, mai mulţi membri ai Centrului Naţional de Sănătate Mintală demisionau în bloc, acuzând Ministerul Sănătăţii că întârzie sistematic să dea bani pentru programele destinate românilor cu probleme de sănătate mintală. În Dolj, spre exemplu, din cele cinci centre prevăzute, a fost înfiinţat unul singur. În Sălaj, primul centru de sănătate mintală a fost inaugurat în 2010, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

Europa

Cu mai puţin de jumătate de veac în urmă, „bătrânul continent“ îi ţinea ascunşi în aziluri sau insule, aruncaţi laolaltă – schizofreni, alcoolici, epileptici, oameni cu dizabilităţi fizice şi mentale felurite. Infernul de pe Insula Leros, dintr-o fostă bază militară ce fusese odată colonie de leproşi, este şi acum o amintire cruntă a sistemului psihiatric. Însă, unele ţări au evoluat. La Conferinţa Naţională de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie de la Craiova, din această lună, invitaţii – din ţară şi din lume – au căzut de acord că între sistemele medicale din lume, Olanda împlineşte dezideratul tuturor. Psihoterapie comunitară, locuinţe protejate, programe de terapie ocupaţională, tratament ambulatoriu, implicarea familiilor şi a comunităţii, reinserţie socială. Recuperarea e uşoară atunci când serviciile sunt croite pe nevoile pacienţilor. În Viena, spre exemplu, suma care ajunge în centrele de sănătate mintală este de 1.100 de euro pe bolnav. Pe zi. La Poiana Mare, în Dolj, este de 115 lei…

În România


176 de morţi. Raportul Amnesty International cu privire la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare a fost ca un cutremur. Dezvăluirile au oripilat lumea, aproape la fel cum se întâmplase în cazurile din insula grecească, în urmă cu peste 20 de ani. Acum, în Poiană, a venit primăvara. Cele 36 de hectare sunt „primenite“ de o mână de pacienţi. Ceilalţi – majoritatea – au ieşit la soare pe băncuţele de lângă pavilioane. Sunt 500 de persoane în cele zece „blocuri“. Dintre acestea, circa 100 au schizofrenie. Patologia aici este diversă, de la demenţă la oligofrenie. Directorul coordonator, Dumitru Ivanţu, un fel de primar, cum el însuşi spune zâmbind, ştie că, atâta vreme cât nu există un sistem alternativ de asistenţă socială, prea multe nu sunt de făcut. Mai ales în vreme de criză, când Casa de Asigurări de Sănătate „a schimbat regulile jocului în timpul jocului“, plătind doar 1,1 milioane de lei din cele 1,4 care reveneau, lunar, spitalului. „Dintre aceştia, numai un milion se duce în salarii şi utilităţi“…

Teoretic, instituţia, fostă unitate militară, apoi bază de recepţie şi ulterior sanatoriu TBC, are acces la medicamentele de ultimă generaţie, cele care tratează şi nu lasă urme prea adânci asupra pacientului. Tot criza, însă, îi determină pe angajaţi să apeleze la medicamentele în oglindă, aşa-zisele generice, mult mai ieftine şi care, practic, folosesc aceeaşi substanţă de bază ca originalul.

Jos dictatorul!

Venise din Bucureşti. Circula mult cu trenul, chiar dacă era pensionar. Era un bătrânel firav, cuminte. Trei ani spun angajaţii că a umblat Securitatea după el. Făcea manifeste pe care le lipea apoi în geamurile maşinilor. Scria: „Jos Dictatorul Ceauşescu!“. A stat puţin la Poiana Mare, că avea probleme cardiace. Într-un final, i-au dat drumul. Fusese considerat inofensiv. Era schizofren…

Terapie facultativă

O sută de zile stă internat, în general, un pacient la Poiana Mare. „Dacă vor, pot merge la croitorie, pot asculta muzică. Dacă se plictisesc, au posibilitatea să joace table, chiar şi şah“, descrie activităţile de terapie Veronica Tomescu – doamna Vera, cum îi spune toată lumea – directorul de îngrijiri. Au chiar şi teren de sport multifuncţional. Nu există însă un program, nu sunt obligaţi să facă ceva. Când vine primăvara, trec în grădină, să cultive legumele cu care se hrănesc peste an. Dacă vor… Dacă nu, rămân în camere sau ies pe băncuţe.

Cu trei asistente pe bloc, cu un medic la aproape 60 de pacienţi, reformele de pe hârtie nu se pot pune în aplicare. „Şi dacă am vrea să trecem la activităţi, cine să se ocupe de toţi pacienţii?“, pune punctul pe n, de la neputinţă, directorul de îngrijiri. Sunt bolnavi între 18 şi 90 de ani, iar afecţiunile sunt felurite. Cuminţi, liniştiţi, stau pe bănci şi se uită spre soare. Unii cer câte-o ţigară, alţii vor o poză. Până vor avea parte de psihoterapie comunitară, se mulţumesc cu medicamentele.

Centrele din Craiova

În 27 martie 2008, a fost înfiinţat primul centru de terapie ocupaţională din Dolj, inaugurat la Clinica de psihiatrie de pe strada Nicolae Romanescu, împreună cu un compartiment de primire urgenţe. Investiţia a costat 240.000 de euro. „Avem o proastă tradiţie. În majoritatea spitalelor noastre, nu doar de psihiatrie, condiţiile în care stau bolnavii sunt invers proporţionale cu gravitatea cazurilor. Această tradiţie începe să cadă“, declara atunci, optimist, prof. dr. Tudor Udriştoiu, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova. Deschiderea Centrului de Terapie Ocupaţională urmase inaugurării Centrului de Sănătate Mintală, noua denumire a Laboratorului de Sănătate. Era primul din cele cinci promise de Ministerul Sănătăţii. „Prevalenţa bolilor psihice este mai mare în România decât în ţările din vestul Europei. Un studiu, realizat de noi la Craiova, a arătat că o treime din populaţie are nevoie de ajutor psihiatric. În România, sunt 150.000 de bolnavi cu schizofrenie, dintre care aproximativ 30.000 se află în evidenţa medicilor psihiatri“, menţionase atunci profesorul Tudor Udriştoiu, preşedintele Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie.

Spitalul, atotputernic

În Dolj, se internează anual, pe psihiatrie, circa 3.500 de pacienţi. La Socola, în Iaşi, după spusele profesorului Vasile Chiriţă, numărul este de 20.000. „În România, în centrul sistemului de îngrijire se află spitalul. Acesta decide internarea, externarea, iar dacă există în apropiere un centru de îngrijire comunitar, va cere tot aprobarea spitalului“, rezuma Mugur Ciumăgeanu buba sistemului din România.

Îndreptarul omului de pe stradă, cu psihiatrul Claudia Tiugan

– „Are schizofrenie. Cum să lucreze cu noi în birou? Dacă ne omoară?“. Oricine dintre noi, un om drag nouă poate avea această boală. Poate ar fi bine să gândim de două ori înainte să ne dorim să-l scoatem din circuitul social.

– Bolile psihiatrice trebuie privite ca toate celelalte afecţiuni. Dacă urmăresc tratamentul, oamenii rămân pe linia de plutire. Cu cât vindecare începe mai devreme, cu atât va fi mai bine. Sunt oameni cu schizofrenie care şi-au terminat studiile, s-au căsătorit, au copii.

– Alcoolul e o boală care intră în toxicomanie. Face decompensări psihotice. Noi avem cultura de a accepta uzul de substanţă precum alcoolul, dar credem că e mai periculos unul care are schizofrenie. Alcoolicul, în timpul sevrajului, poate avea puseuri agresive. Poate să ia toporul şi să te alerge când i se pune pata. Dar nu e nici o problemă, el e doar alcoolic, celălalt e schizofrenic. Acestea sunt lucruri care ţin de toleranţa socială.

– Cei care se-ntreabă „ce mă fac?“ să se gândească înainte că sunt oameni care lucrează în fiecare zi cu astfel de pacienţi. Noi asta facem. Şi ajungem cu toţii la pensie, fără să stăm în camere izolate.

– Te-ntrebi ce te faci dacă ai un coleg cu schizofrenie? Dar ce te faci dacă mama, fratele sau copilul tău suferă de asta? Dacă nu suntem în stare să acceptăm, să ajutăm, atunci… să „luăm piatra şi s-o aruncăm“.

– Aveţi grijă la cuvinte. Ele rănesc şi incriminează.

– Nu e uşor să porţi acest diagnostic, dar, o dată în plus, n-ar trebui să le facem viaţa mai grea decât e.

Drepturile pacienţilor

Nu sunt mai periculoşi decât noi, ceilalţi, dacă există un tratament pe care îl urmează, dacă sunt în evidenţa cadrelor medicale, sub supraveghere. O demonstrează datele Institutului de Medicină Legală. În ţările dezvoltate, integrarea bolnavului psihic în comunitate a început mai demult. Psihiatria comunitară pune accent pe „client“, încercând să renunţe la serviciile de tip „azilar“. Noua noţiune urmăreşte destigmatizarea, renunţarea la etichetarea de nebun sau bolnav psihic.

Pe site-urile următoare puteţi găsi mai multe informaţii legate de legislaţia în domeniu:

http://www.antidiscriminare.ro/dizabilitati-psihice/

http://www.parlament.ro/pls/legis/legis_pck.lista_mof?idp=15717

O. nr. 372/10-04-2006 (M.S.) ORDIN al ministrului sănătăţii privind Normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, cu modificările ulterioare

O. nr. 373/10-04-2006 (M.S.) ORDIN al ministrului sănătăţii privind înfiinţarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate Bucureşti

O. nr. 374/10-04-2006 (M.S.) ORDIN al ministrului sănătăţii privind aprobarea strategiei în domeniul sănătăţii mintale

O. nr. 375/10-04-2006 (M.S.) ORDIN al ministrului sănătăţii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de sănătate mintală.Comenteaza acum

39 Comentarii

 1. florin said:

  300.000 de români cu probleme psihice severe? Eu zic ca sunt mai multi, cred ca unul din 10 e intr-un fel sau altul anormal. Pai chiar asa dom’le cu asa societate chiar ca o iau oamenii razna. Cred ca leacul cel mai bun pentru roman sa nu se zapaceasca de tot e sa aiba un ‘loc de dat cu capul’ la care trebuie sa mearga de fiecare data dupa ce-si bea cafeaua, fumeaza tigarea, si citeste GDS-ul!

 2. M.I. said:

  O treime din populatia tarii e “glumeata”…….G resit! Doua treimi este depresiva.Cauza: grija zilei de maine, care este indusa de nenorocitii de guvernanti .Cunosc oameni care din pierderea locului de munca au devenit depresivi si nu au bani nici de medicamente. Iar cei care mai sunt angajati, lucreaza intr-un stres infernal, ei sunt viitori depresivi. Banii pe care ii cotizam la sanatate , nu ajung la sanatate, ajung in sosele ,autostrazi……..s titi voi…ma opresc ca-mi vine rau!

 3. nu!! said:

  toti care au votat base si psd sunt de internat, in principiu toti care vor sa vietuiasca in rro.

 4. EEEEEEEEEE said:

  ce fac psihiatrii??..pastil e si camasi de forta, legare de pat,..se comit tot felul de abuzuri asupra bolnavilor psihici,…INTERESEA ZA PE CINEVA CU ADEVARAT SITUATIA ACESTOR OAMENI???….

 5. Virgil.M said:

  Excelent articol domnisoara Stanescu. Documentat si la obiect.

 6. IORDACHE said:

  SCHIZOFRENIA ESTE INTOTDEAUNA ASOCIATA CU PROBLEME DE FLUX SANGVIN IN CREIER SAU CU DEFORMARI SOMATICE ALE CREIERULUI. MULTI PSIHIATRI CARE NU AU CE CAUTA IN DOMENIU SPUN CA NU ARE NIMIC SOMATICUL CU MINTALUL. E CA SI CAND AR SPUNE CA UN OM POATE SA GANDEASCA FARA SA AIBA CREIER. ACESTE PROBLEME SE POT REZOLVA PRIN SCHIMBAREA FORMEI CREIERULUI. APOI I SE DA OMULUI SA CITEASCA DESPRE SIMPTOMELE BOLII, CA SA STIE CE ANUME SA EVITE IN COMPORTAMENTUL SAU. INCETUL CU INCETUL ISI REVINE. DUREAZA VREO 3 ANI, DAR SE REZOLVA. CUM SE FACE MODIFICAREA FORMEI CREIERULUI? ESTE CUNOSCUT CA ACESTA ESTE 85% APA SI ARE O STRUCTURA GELATINOASA, PRIN URMARE ISI POATE MODIFICA FORMA PRIN PRIVIREA UNOR CERCURI CARE SA FIE MAI “BOMBATE” IN ZONA IN CARE PERSOANA ARE MODIFICARI SOMATICE. INCERCATI!

 7. unu said:

  ok, ai spitale, dar daca apare problema la un membru al familiei, concret….ce se poate face? tot nimic, din moment ce prin spitale se intampla atrocitati gen celor citate……….

 8. Eu sunt grav bolnav de schizofrenie said:

  Am halucinatii mai tot timpul. Atunci cand sunt acasa, vad in jurul meu numai si numai facturi care se rasfoiesc singure si atunci incep sa aud voci de functionari publici care ma ameninta sa le platesc, dar nu ma lasa nici sa le platesc, ca tot imi mai trebuie cate un act la dosar, altfel nu pot plati. Si mai am si alte halucinatii, cand plec pe strada, vad peste tot numai gropi in carosabil, tomberoane pline cu gunoi necarat la timp, strazi murdare, ba de multe ori ma vad inconjurat de haite de caini. Odata la un bloc am vazut o turma de pisici. Cea mai grava halucinatie pe care am avut-o a fost aceea cand unii asfaltau o strada, iar altii imediat dupa ei o spargeau la loc.

 9. GURA PACATOSULUI said:

  Eu cred ca toti suntem un popor de oameni bolnavi..poate si datorita sechelelor sistemului apus in 1989..Si cum pestele de la cap se strica….multi au ajuns in parlament, guvern sau in conducerea partidelor..iar majoritatea mergem sa-i alegem prin vot sau iesim in strada pentru STRADALOTERAPIE…pr in refulare…Oare de boala asta nu se vor molipsi si copiii, vazand comportarea celor desemnati sa ii educe ?

 10. Bolnav grav, halucinatie recenta said:

  Se facea ca trecea pe langa mine pe strada un om foarte murdar imbracat, cu un sac in spate de doua ori mai mare ca el si la fel de murdar, cred ca sacul era plin cu sticle de suc, pet-uri. Dupa acest om umbla o haita de caini, la care latrau toti maidanezii din cartier. Doamne, nici nu-mi vine sa cred cat de bolnav sunt, desi sunt constient ca e o halucinatie, tot nu dispare. Am frecvent astfel de halucinatii oribile, va trebui sa consult un psihiatru.

 11. Dragii mei said:

  Eu am halucinatii ca am un loc de munca, ca am asistenta medicala gratuita, ca merg de doua ori pe an in concediu la munte si la mare, ca am invatamant gratuit, si atunci urlu, si ma trezesc, imi dau seama ca a fost numai un cosmar din socialism,, strig: …HUO COMUNISTiLOR!, ce bine o ducem azi, nu-i asa, dragii mei psihopati?…

 12. raspuns lu fratimiu said:

  Da, frate, strig, ca era tare bine si pe vremea aia, aveam si atunci halucinatii, se facea ca stateam de seara la coada la salam si coada la paine avea 200 m. Alta halucinatie pe care o aveam frecvent inainte de ’89 era ca nu puteam lua permis daca nu aveam masina, iar daca voiam masina trebuia sa astept 6 ani. Si mai aveam halucinatii cand dormeam cu 2 plapumi si 3 caciuli in cap si tot frig imi era.

 13. Zuzzu said:

  @ nr. 5
  te invit in Clinica de psihiatrie in care lucrez sa cauti camasile de forta despre care vorbesti.
  Probabil ca daca ai fi in tema nu ai mai vorbi din auzite/povesti/carti !
  va place sa improscati cu noroi si sa generalizati fara sa aveti habar de fapt cu ce “se mananca” unele chestii!

 14. raspuns la fratimiu said:

  Da, frate-miu, strig ca acu e tot frig, si nici plapuma si caciula nu mai am,si ca sunt de toate, in vitrine, ca in shopuri, atunci, ca masina nu tine nici de plapuma, nici de foame, si daca atunci o luai in 6 ani, azi o iei in rai, si mai socoate matale cate ai fara un loc de munca, mai frate-miu, mai.

 15. Dan Rotariu said:

  “Istoria tuturor societăţilor de pînă azi este istoria luptelor de clasă.”

  “În aceeaşi măsură în care se dezvoltă burghezia, cu alte cuvinte capitalul, se dezvoltă şi proletariatul, clasa muncitorilor moderni, care nu trăiesc decît atîta vreme cît găsesc de lucru şi care găsesc de lucru numai atîta vreme cît munca lor sporeşte capitalul. Aceşti muncitori, care sînt siliţi să se vîndă cu bucata, sînt o marfă ca oricare alt articol din comerţ şi prin urmare sînt supuşi deopotrivă tuturor vicisitudinilor concurenţei, tuturor oscilaţiilor pieţei.”

  “Toat e mişcările de pînă acum au fost mişcări ale unor minorităţi sau în interesul unor minorităţi. Mişcarea proletară este mişcarea independentă a imensei majorităţi, în interesul imensei majorităţi.”

  “Condiţia esenţială pentru existenţa şi dominaţia clasei burgheze este acumularea bogăţiei în mîinile unor particulari, formarea şi sporirea capitalului; condiţia existenţei capitalului este munca salariată.”

  “C omuniştii se deosebesc de celelalte partide proletare numai prin aceea că, pe de o parte, în lupta proletarilor de diferite naţiuni ei scot în evidenţă şi susţin interesele comune, independente de naţionalitate, ale întregului proletariat; pe de altă parte, prin aceea că, pe diferitele trepte de dezvoltare ale luptei dintre proletariat şi burghezie, ei reprezintă întotdeauna interesele mişcării în totalitatea ei.”

  “Scopul imediat al comuniştilor este acelaşi ca şi al tuturor celorlalte partide proletare: constituirea proletariatului ca clasă, răsturnarea dominaţiei burgheziei, cucerirea puterii politice de către proletariat.”

  ” Ceea ce caracterizează comunismul nu este desfiinţarea proprietăţii în general, ci desfiinţarea proprietăţii burgheze.”

  “A fi capitalist înseamnă a ocupa în producţie nu numai o poziţie pur personală, ci şi o poziţie socială. Capitalul este un produs colectiv şi nu poate fi pus în mişcare decît prin activitatea comună a numeroşi membri ai societăţii, ba, în ultimă instanţă, numai prin activitatea comună a tuturor membrilor societăţii.
  Capit alul nu este deci o forţă personală, ci o forţă socială.
  Aşadar, atunci cînd capitalul este transformat în proprietate colectivă, aparţinînd tuturor membrilor societăţii, aceasta nu înseamnă transformarea unei proprietăţi personale în proprietate socială. Ceea ce se transformă este numai caracterul social al proprietăţii. Ea îşi pierde caracterul ei de clasă.”

  “Vă îngroziţi că vrem să desfiinţăm proprietatea privată. Dar în societatea voastră actuală proprietatea privată este desfiinţată pentru nouă zecimi din membrii societăţii; ea există tocmai datorită faptului că nu există pentru nouă zecimi. Ne imputaţi deci că vrem să desfiinţăm o proprietate care presupune condiţia necesară ca imensa majoritate a societăţii să fie lipsită de proprietate.”

  ” Comunismul nu ia nimănui putinţa de a-şi însuşi produse sociale, el ia doar putinţa ca prin această însuşire să fie aservită munca altuia.”

  “Prole tariatul va folosi dominaţia lui politică pentru a smulge burgheziei, pas cu pas, întreg capitalul, pentru a centraliza toate uneltele de producţie în mîinile statului, adică în mîinile proletariatului organizat ca clasă dominantă, şi pentru a mări, cît se poate de repede, masa forţelor de producţie.”

  “C înd, în cursul dezvoltării, vor fi dispărut deosebirile de clasă şi întreaga producţie va fi fost concentrată în mîinile indivizilor asociaţi, atunci puterea publică îşi va pierde caracterul ei politic. În s ensul propriu al cuvîntului, puterea politică este puterea organizată a unei clase pentru asuprirea alteia. Dacă proletariatul, în lupta sa împotriva burgheziei, se uneşte în mod necesar ca clasă, dacă, prin revoluţie, devine clasă dominantă şi, ca clasă dominantă, desfiinţează vechile relaţii de producţie făcînd uz de forţă, atunci el desfiinţează, o dată cu aceste relaţii de producţie, şi condiţiile de existenţă ale antagonismului de clasă, ale claselor în genere, şi prin aceasta, propria sa dominaţie de clasă.
  Locul vechii societăţi burgheze, cu clasele şi antagonismele ei de clasă, îl ia o asociaţie în cadrul căreia dezvoltarea liberă a fiecăruia este condiţia pentru dezvoltarea liberă a tuturor.”

  “Să tremure clasele dominante în faţa unei Revoluţii Comuniste. Proletarii n-au de pierdut în această revoluţie decît lanţurile. Ei au o lume de cîştigat.”

  “P ROLETARI DIN TOATE ŢĂRILE, UNIŢI-VĂ!”

 16. DILIMACHE said:

  PROGRESIV – SURMENAJ , SURMENAJ CRONIC , DEPRESIE , DEPRESIE SEVERA , NEVROZA , NEVROZA SEVERA , SCHIZOFRENIE , SCHIZOFRENIE CU ELEMENTE DE PARANOIA . CAUZE – LOVITURI LA CAP SAU LOVITURI – SOCURI ALE VIETII – DIVORTURI , DECESUL CUIVA DRAG , GELEZIA IN EXCES , PIERDEREA LOCULUI DE MUNCA , ETC . CHIAR CU TRATAMENT ADECVAT SINT FOARTE RARE CAZURILE DE REFACERE COMPLETA DOAR USOARE AMELIORARI . ATENTIE MAXIMA CU EI – PE FONDUL UNEI APARENTE INOFENSIVE SINT EXTREM DE VIOLENTI – ,, PUTERE DE OM NEBUN ,, IN URMA UNOR CRIZE INSTANTANEE , CU TULBURARI DE COMPORTAMENT IN SPATIU SI TIMP FIIND NEVOIE DE SUPRAVEGHEREA LOR 24 DIN 24 DE ORE FIIND ORICIND UN PERICOL PUBLIC PERMANENT . SINT CAPABILI DE ORICE SI SE INMULTESC PROPORTIONAL CU SARACIA DIN TARA RESPECTIVA UNDE TRATAMENTUL PROFILACTIC ESTE IN DECLIN . ATENTIE – NU-I GLUMA CU EI , FOARTE DES SE UCID INTRE EI .

 17. Sovietologii o numesc ideologia minciuna said:

  Scrierile lui Marx si Engels au fost un pretext jalnic pt. mutilarea fiintei umane la propriu si la figurat in Europa de Est postbelica. Exemplu:”Administra ţia Generală a Lagărelor de muncă”) a fost o ramură a poliţiei interne şi serviciilor de securitate sovietice care controla sistemul penal al lagărelor de muncă forţată şi a închisorilor şi lagărelor de detenţie şi de tranzit asociate. Desi aceste lagăre găzduiau criminali de toate tipurile, sistemul Gulag-ului a devenit cunoscut ca un loc pentru deţinuţii politici şi ca un mecanism de represiune a opoziţiei politice în Uniunea Sovietică. Chiar dacă a întemniţat milioane de oameni, numele a devenit familiar în occident după publicarea de către Alexandr Soljeniţîn a cărţii Arhipelagul Gulag în 1973[…]”. Sovietologii cei mai consacrati din lume au demonstrat cu ajutorul istoricilor ca prin experienta asa-zisului socialism postbelic, marxismul a devenit io ideologie a minciunii. Si cam acesta este adevarul istoric, fara sa fie vinovati Marx si Engels cu ceva. Toata stima si mandria pt. ei si pt. tov Rotariu la fel. Sa traiti !

 18. Monstrul de sub masca said:

  Degeaba ne amagesc procomunistii cu ideologia lor, fiindca stim cu totii ce a insemnat comunismul (impropriu denumit astfel). Lumea cand nu doreste comunism (care tot ne atrage atentia Rotariu ca nu a fost si asa e, are dreptate), nu se refera la Marx si Engels, ci la ororile savarsite de procomunisti in numele societatii socialiste multilateral dezvoltate, fara sa aiba cineva ceva cu aceasta societate ideala. Comunismul a fost mutilat si din el nu a mai ramas decat ideologia. Sub masca ideologiei se ascunde in realitate cea mai oribila fata a fiintei umane iremediabil mutilate. Degeaba vine tov. Rotariu cu ideologia, ca nu aici e problema. problema e cu crimele impotriva umanitatii, cu lucrurile rele de dinainte de ’89, deci nu cu lucrurile bune, ca de fiecare data cand le reprosezi procomunistilor asta, incep sa bata campii cu asistenta medicala gratuita, cu locul de munca, locuintele etc. de parca de asta l-au impuscat aia pe Ceausescu.

 19. Pt. sarmanul de la 17 said:

  Da, nu a fost bine nici inainte de ’89 si nu e bine nici acum, chestia asta cu traiul bun inainte de ’89 nu tine, chiar daca a fost mai bine atunci decat acum. A fost mai bine, dar tot rau a fost. Groaznic. N-am cuvnte. Nu mi-as dori sa retraiesc anii dinainte de ’89 la fel de bine cum nu doresc sa mai trec nici prin acesti ani ai prezentului.

 20. halucinatie dinainte de '89 said:

  Se facea ca stateam la o coada ca sa cumpar salam. Am venit de seara. Dimineata dintr-o masina murdara a descarcat cineva pe usa din dos doua lazi cu gheare de pui (tacamuri) si copite de porc (adidasi). Barele cu salam nu au mai ajuns la alimentara, ca s-au vandut pe sub mana. Mi-am zis ca-s bune si alea decat nimic. Doar ca tocmai cand am ajuns la tejghea m-a luat cineva din spate de tricou si m-a scos din rand ca sa cumpere el si nu eu. Am renuntat si m-am dus acasa cu punga goala.

 21. Ideologia falsitatii said:

  Lumea nu a iesit in strada sa strige “Jos Marx si Engels”, aveam pretentii de la procomunisti. Faptul ca nu inteleg lucruri simple (confunda teoria cu practica) nici macar acum denota ca nu vor fi capabili vreodata sa ne ofere un trai bun. Macar daca si-ar recunoaste greselile, le-am mai da o sansa, dar ei o tin pe-a lor.

 22. Radical said:

  Nu va mai lasati atrasi in capcana dialogului cu cel de la nr. 18, ca asta chiar are o idee fixa. De vreo saptamana ne scrie din nus’ de manifest de-al lui Marx. Nu stiu cum se numeste boala asta, dar … Doamne fereste ! *** Nr. 11 si nr. 12 – nu sunteti bolnavi, asta este realitatea. Asa e ca acum sunteti mult mai tristi, ca ati aflat adevarul ? ***

 23. ... said:

  Poate explica cineva ce dorea Marx sa spuna prin “negatia negatiei si de ce Engels se opunea…Multumesc:!

 24. kostake said:

  este cel mai frumos articol pe care l-am citit in ultimii 20 de ani intr-un ziar. Te felicit si iti urez in aceasta saptamana sfanta sa te bucuri de tot ceea ce e mai frumos in viata si in cariera ta. Sunt student in anul 5 la medicina si de 6 ani suport impreuna cu familia mea conseciintele si repercursiunile aceste cumplite maladii…..fratele meu e cel care tb sa indure asta….in momentul in care scriu mesajul acesta el sta inchis intr-un izolator al spitalului de neuropsihiatrie din craiova….de 14 zile e intr-o stare critica iar nici-un tratament pare sa nu isi faca efectul. Afara e cald, e frumos….e primavara…mult asteptata primavara. Oamenii se pregatesc sa primeasca peste cateva zile Bucuria Invierii lui Hristos. Cum e oare Pastele pentru mine si pentru familia mea? cum au fost oare pastele de 6 ani incoace? Cum e oare sa iti vezi propriul frate inchis intr-o camera de 4 metrii patrati? cum e sa vezi un munte de om de 30 de ani, care trebuia sa aiba o familie , sa aiba o viata normala…iar acum….nu poate nici sa se spele singur? cum e oare sa nu dormi noaptea de frica sa nu fuga din spital? cum e sa traiesti toate astea? Va doresc sa nu stiti cum e…..Nu vreau sa stiu cine e vinovat pentru toate astea si nici nu vreau sa fie pedepsit…dar nici nu pot sa mai cred in miturile astea biblice conform carora un nene cu barba ne iarta si ne pedepsesti in functie de cate lumanari punem si de cate rugaciuni spunem. Se zguduie pamantul si se rupe in doua la rugaciunea mamei mele…..nu e durere mai mare….si e Saptamana patimilor….e saptamana patimilor pentru ea si pentru familia mea….restul e doar mit. Exista un creator ….asta e clar….dar e acolo undeva…ne observa….si ne lasa in pace…restul….si bucurii si necazuri le traim noi aici pe pamantul asta rece si intunecat unde suntem sper doar in trecere spre ceva mai bun. Sa aveti sarbatori fericite si sa va fie numai bine.

 25. ptr. Radical si Ava said:

  Sunteti invitati pe forumul PRR unde Rotariu joaca rolul unei fete mari neprihanite. Este nevoie de interventia voastra ca sa-l demascati pe impostor.
  Va multumesc.

 26. Ava said:

  Eu nu sunt decât medic. Am spus ca Rotariu are probleme psihice si vad ca nici familia lui nu-l poate convinge sa se trateze (exista tratamente, cel putin pentru calmare). Din întâmplare, vorbind cu prieteni din copilarie, care sunt acum în Tel Aviv (evrei/români plecati de saracie pe timpul comunismului), am descoperit cine este nickname (caci nu stim daca este si peroana respectiva) Rotariu Dan Dorulet. El merge si pe forumul Haaretz si-i jigneste de mama focului. :)) Mi-au spus aia TOT despre Rotariu ! (repet, nickname-ul Rotariu !!). Nu am fost surprinsa de diagnosticul meu care mi s-a confirmat. Dar, ce ma surprins a fost faptul ca Rotariu este într-o faza mult mai grava. Nu-mi venea sa cred totusi ca este un decalaj atât de mare între discursul lui si ceea ce face si ce este nickname-ul Rotariu !!! Decalaj, adica, fractionare între ceea ce este si discursul lui. SCHIZO = înseamna în greaca: “fractionare” si FREN, = înseamna “gândire”, “spirit”. Faptul ca refuza acest nickname Rotariu a se trateze, am promis ca o sa divulg personajul Rotariu (daca nu este el, poate sa se apere). Prietenii mei, care stiu ABSOLUT TOT despre el, m-au sfatuit sa divulg numai ceea ce este oficial pe internet; adica, la accesul tuturor. Si este …. mult, MULT DISOCIAT discursul lui cu realitatea !!! Deci, în episoadele urmatoare, va voi da referinte pentru a le consulta voi singuri.

 27. Radical said:

  Atunci Ava, nu poate decat sa imi para rau ca nu l-am lasat in durerea lui. Vorbim despre Rotariu de pe forum care nu stim daca este Rotariu cel real, dar stim ca unu’ care se semneaza Rotariu are timp sa scrie pe o gramada de forumuri. Deja e prea mult pentru mine.

 28. Ava said:

  Sa ne povesteasca el cum s-a excursionat el pe banii capitalistilor, ca sa viziteze tarile capitaliste ? Scopul lui era sa viziteze ? Sau “capitalistii” i-au dat bani (dupa mai multe refuzuri) pentru ca el fiind PATRON român s-a prezentat ca vrea sa vada cum merg treburile pe la capitalisti ca sa învete si el. Este patron, cert. Dar el nu a platit din 2004 pâna în 2008 nici o taxa la stat! Si a fost dat în judecata. Totul este oficial ! pe site-urile respective (stiu mult mai multe, dar prietenii m-au sfatui sa zic numai ceea ce este oficial).

 29. Radical said:

  Ha, ha. Ava, pot sa va sfatuiesc si eu. Puteti sa spuneti ce vreti despre un personaj imaginar :))) Dvs vorbiti despre un personaj care poate fi identificat in mai multe locuri. Poate fi real sau nu. Poate fi unul si acelasi, pot fi mai multi. Ce e pe siteul mfinante.ro, este clar. Ala e public.

 30. Rotariu e-n toate said:

  Este chiar toarashul Rotariu de la PAS, fost candidat. Nu pricep unde este dilema?

 31. Ava: referendum forum said:

  Referendum: cine vrea sa stie ceea ce este public, despre personajul Rotariu (cu referinte la care puteti si voi sa accedati) ? Ca sa continuam sau nu episoadele despre frauda fiscala a firmei lui catre stat (bietul popor, bugetar) si… multe altele ? Se începe votul !

 32. Clara Stanescu said:

  Pt. Kostake: Mi-as dori tare mult sa va incurajez in vreun fel, sa va spun ca sunt solutii si ca va fi mai bine. N-am cum sa fac asta, pentru ca sunt convinsa ca in Romania in urmatorii ani nu va fi deloc altfel.
  Va doresc, insa, sa aveti forta, energia si talentul de a deveni un medic bun. Poate, in felul acesta, ii veti putea ajuta pe cei de langa dumneavoastra. Si va mai doresc sanatate si puterea de a face fata…
  Toate cele bune mamei!

 33. alexandru said:

  pentru medici,studenti,si nu numai….
  V-ati gandit ca oricare dintre noi putem fi in viitor un posibil pacient cu afectiune psihica?
  Ce fac eu ,cel de azi, pentru mine, cel de maine?
  Daca ati raspuns la aceasta intrebare,maine ne va fi la toti mai bine.
  SANATATE si Paste …..cu de toate

 34. kostake said:

  pt clara stanescu. multumesc din suflet pentru urari. iti urez tot binele din lume.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 31 martie 2010

Actualitate

» Obiectivitate „marca Amelia Căprărin“
» Festin expoziţional la Târgul de Paşte
» Avioane Craiova, fără director
» Managerii de şcoli ţin cu dinţii de scaun
» Moody’s a înrăutăţit ratingurile a cinci bănci elene, ca urmare a vulnerabilităţii lor financiare
» Suspendarea lui Solomon, prelungită
» Bursa a înregistrat miercuri scăderi modeste pe toţi indicii, sectorul SIF a pierdut circa 0,50%
» Mandatul de arestare preventivă a lui Sergiu Băhăian a fost prelungit
» Rezultatul la proba teoretică pentru permisul auto va fi valabil 12 luni
» Primăria Capitalei vrea să obţină mai mulţi bani din comerţul stradal
» ANRE: Preţul gazelor livrate populaţiei ar putea rămâne constant până la 1 ianuarie 2011
» Handbal: Federaţia va premia echipele campioane cu 20.000 euro
» Vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani, arestat preventiv
» CE cere reforme urgente în zona euro în urma adâncirii decalajelor între statele membre
» Păcuraru şi Morega au susţinut în instanţă că aveau doar relaţii de serviciu, fiind colegi de partid
» Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de peste 3 milioane lei în luna martie
» Gorj: 120 de angajaţi ai ISU, în acţiune de Paşti
» Maria Băsescu a vizitat căminele de bătrâni din Gorj
» Craiova: Ari Roland Jazz Quartet, în această seară la Filarmonica “Oltenia”
» Unităţile bancare sunt închise trei zile de Paşte, cu excepţia unor agenţii din marile magazine
» Ministrul agriculturii vrea obligativitatea Codului de bune practici
» Ministrul agriculturii vrea obligativitatea Codului de bune practici

Local

» Schizofrenicul
» Cum poate fi anihilată reţeaua
» Impact mortal pe DE 70
» „Bizoni“ în trafic sub ochii oamenilor legii
» „Rabla“ pentru firme, fiasco la prima strigare
» Scurte ştiri

Dolj

» Se deschide ţeava
» Poliţist cercetat în libertate, după ce a ucis o femeie

Gorj

» Finul din Gorj al lui Cătălin Voicu, abonat la contracte publice
» Peste 40 de unităţi şcolare vor fi comasate în Gorj

Sport

» Deţinătoarea trofeului Ligii Campionilor vizitează Londra
» Marica aşteaptă în zadar felicitările selecţionerului Răzvan Lucescu
» Ungur a început bine la Napoli
» SCM, la penultimul meci acasă
» Revine Claudiu Ştefan la CSM?
» Gimnastele, victorioase în Franţa
» „Sorinaccio“, fără atacanţi
» „Pepe“, înjurat
» Violeţi de furie

Magazin

» Scurte ştiri
» Moda primăverii, la preţ redus
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» HOROSCOP

Top