20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMascaţii au furat mirele

Mascaţii au furat mirele

http:http://www.youtube.com/watch?v=LJrVXRndWhY

Peste 250 de poliţişti, jandarmi şi mascaţi au luat cu „asalt“ Băileştiul ieri-dimineaţă, pentru a prinde 17 persoane de etnie romă care se ocupau cu traficul de persoane şi minori în Italia. Majoritatea au venit în ţară pentru a participa la nunta unui membru al grupului infracţional. La acţiunea de amploare desfăşurată de BCCO Craiova a fost folosit şi un elicopter, cu ajutorul căruia au fost prinşi romii care încercau să scape.

Gruparea de băileşteni din clanul „Bomboană“ era în atenţia ofiţerilor Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova de aproximativ un an, timp în care oamenii legii au strâns date despre activitatea infracţională a acestora – trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.
O mare parte dintre romii urmăriţi erau însă în Italia, unde se ocupau de proxenetism. Aceştia au ajuns de curând în ţară, pentru a participa la nunta lui Radu Valter, zis Remus sau Bomboană, care urma să aibă loc ieri, fapt care a ajuns şi la urechile poliţiştilor, aceştia din urmă cerând instanţei mandate pentru prinderea lor. Oamenii legii au obţinut 18 mandate de percheziţie şi alte 17 pe numele a tot atâtor persoane, iar ieri-dimineaţă, ofiţerii de la Crimă Organizată, însoţiţi de peste 250 de poliţişti, jandarmi, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins simultan în 18 locuinţe din Băileşti. Pe toată perioada desfăşurării operaţiunii, forţele de ordine au fost sprijinite de un elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie Bucureşti.
Potrivit conducerii BCCO Craiova, la acţiunea de ieri au fost folosite forţe de ordine impresionante, pentru că membrii grupului infracţional erau cunoscuţi ca fiind deosebit de violenţi. Cei mai mulţi dintre romii căutaţi aveau antecedente penale pentru fapte cu violenţă, de la tentative de omor şi violuri, până la ultraj şi tâlhării.  

Percheziţiile

La finalul acţiunii, forţele de ordine au reuşit să reţină nouă suspecţi, deşi, iniţial, au comunicat că au reţinut 14. Trei dintre ei au încercat să fugă, însă au fost prinşi destul de repede de oamenii legii, care au fost ajutaţi de echipajul din elicopterul care survola Băileştiul.
Şapte dintre cei reţinuţi nu sunt din Băileşti şi locuiau în oraş fără forme legale. Ceilalţi doi, printre care şi Valter, zis şi Bomboană, sunt din Băileşti, iar părinţii lor primesc ajutoare sociale de la primărie.
Procurorii DIICOT au explicat că ceilaţi romi care nu au fost reţinuţi nu s-au întors în ţară cu ocazia nunţii lui Valter, iar cei care au venit au fost prinşi. Pe lângă romii reţinuţi, în locuinţele acestora au mai fost identificate opt victime, care urma să fie duse în Italia, însă au fost ridicate şi alte persoane care pot avea legătură cu soluţionarea acestui caz. Toţi au fost duşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde procurorii au început să îi audieze. Pe lângă persoanele ridicate, oamenii legii au identificat la locuinţele suspecţilor şapte autoturisme de lux, bani, paşapoarte, cărţi de identitate, documente de transfer bancar şi monetar, care au fost confiscate pentru cercetări. Oamenii legii au date că autoturismele de lux şi sumele de bani provin din activitatea infracţională a romilor din Băileşti.

Majoritatea victimelor sunt eleve

Din cercetările ofiţerilor BCCO Craiova s-a stabilit că romii din Băileşti au traficat şi exploatat sexual în Italia, în localitatea Aprillia, 20 de victime, cele mai multe fiind minore. De pe urma lor au obţinut, până când au fost prinşi, câştiguri ilicite de peste 100.000 de euro. Victimele erau racolate din rândul elevelor de la Grupul Şcolar şi Liceul din Băileşti, după care erau duse în Italia, sub promisiunea că li se va oferi un loc de muncă bine plătit. Odată ajunse în Italia însă, elevele erau obligate să se prostitueze şi erau exploatate sexual, iar sumele de bani obţinute în acest fel erau luate de traficanţi, care se ocupau şi de găsirea de clienţi pentru acestea.
„Tinerele erau racolate de la şcolile din Băileşti, majoritatea fiind minore. Li se promitea un loc de muncă în Italia, însă, odată ajunse acolo, erau forţate să se prostitueze“, a explicat Adrian Glugă, procuror-şef DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.
Reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ din Băileşti indicate de procurori au precizat că este puţin probabil ca tinerele despre care este vorba să fie eleve la cele două şcoli.
„După ce am aflat de această acţiune, am mers prin clase pentru a vedea câţi elevi lipsesc. Am avut doar unul, doi, despre care colegii au spus că sunt bolnavi. În ultima perioadă am avut trei-patru exmatriculaţi din cauza absenţelor, două cazuri de abandon şi câteva cazuri de retragere la cererea părinţilor, în general, pentru că fetele se măritau“, a precizat Gabriel Tică, directorul – adjunct al Liceului „Mihai Viteazul“ din Băileşti.
Nici conducerea Grupului Şcolar „Ştefan Anghel“ din Băileşti nu crede că vreuna dintre victimele grupului de traficanţi este de la această şcoală. „Orice şcoală are cazuri de exmatriculaţi. Am avut doar mici abateri, nimic deosebit. De doi ani nu am avut nici un fel de problemă în şcoala noastră“, e declarat Constantin Colan, directorul Grupului  Şcolar „Ştefan Anghel“.

Capete de acuzare
Ofiţerii BCCO Craiova au precizat că romii reţinuţi au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. În acest caz, cercetările sunt continuate pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracţional organizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII