20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoluare la Piatra Olt

Poluare la Piatra Olt

Poliţia Transporturi şi Garda de Mediu au început o anchetă la Depoul de locomotive din Piatra Olt, pentru a stabili în ce condiţii această unitate a ajuns să polueze solul şi apele din împrejurimi.
O echipă complexă, formată din poliţişti ai Biroului de Investigare a Fraudelor de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Craiova, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu din judeţul Olt, împreună cu specialişti ai Laboratorului de Calitate a Apei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Slatina, a descins joi la Depoul de Locomotive din Piatra Olt, pentru a constata cât de gravă este poluarea pe care această unitate a produs-o.
Echipa venită în inspecţie a constatat că sistemul de decantare şi epurare a apelor uzate nu mai funcţiona de mult la parametri. În mod normal, deşeurile petroliere provenite din depou – motorină şi uleiuri scurse de la locomotivele diesel ori de la spălarea motoarelor şi componentelor acestora – trebuia să rămână în cele trei bazine de decantare, astfel că apa care ieşea din ele să nu fie mai poluată decât orice altă apă menajeră, putând fi deversată fără probleme în pârâul Oltişor, prin Valea Jirău. Totuşi, sistemul de decantare nu mai funcţiona demult, astfel că apa reziduală era deversată fără să fie curăţată de deşeuri.
La verificarea în teren, în aval de ultimul decantor, chiar pe Valea Jirău, de o parte şi de alta a albiei ce duce către Oltişor, pe o lăţime de doi-cinci metri, solul şi vegetaţia erau acoperite de depunerile petroliere provenite din depou. Reprezentanţii Laboratorului de Calitate a Apei au luat probe pentru a stabili gradul de poluare.
„Poluarea există şi nu poate fi contestată. În cel mai fericit caz, unitatea vinovată va primi o sancţiune corespunzătoare din partea Gărzii de Mediu. Dacă se va constata însă că nivelul concentraţiei de substanţe toxice este peste limitele legale, atunci vom instrumenta acest dosar ca pe o infracţiune“, a declarat comisarul-şef Petrişor Alexandru, şeful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2005 privind protecţia mediului, persoanele care vor fi găsite vinovate în acest caz de poluare riscă până la un an de închisoare sau o amendă penală ce poate ajunge la 60.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS