Copilul din cârcă

Autori


Întâi, după ce fiică-sa a lăsat-o în grija ei şi a plecat în alt sat, o purta în braţe. Apoi, când au început peregrinările între spitale, staţiuni şi centre de recuperare, a făcut rost de un cărucior. Câteodată, pe distanţe mici, o suia şi o căra în cârcă. „Când am plecat la Cluj, pentru prima operaţie, am luat banii lu’ mama de înmormântare“, povesteşte bunica fetiţei cu picioarele aproape inerte. Pentru ea, femeia de aproape 60 de ani de la Ciutura a plecat în Italia, fără să ştie o boabă de limbă străină…

Avea puţin peste două luni când a avut primele convulsii. „De-atunci, laba la picior a-nceput să se dea pe spate“, povesteşte bunica fetiţei, Floarea Adam, explicând cu mâinile felul în care s-au deformat membrele. Acasă, în satul Ciutura, aproape de Craiova, au rămas doar ele şi cu străbunica. „Mama mea“.

Fiica, cea care a dat viaţă copilului cu picioare bolnave, a plecat după un bărbat, să se recăsătorească. Ginerele trece rar pe la ele, să vadă ce mai fac. Atunci, aproape că e sărbătoare. 

Actriţă de păpuşi tot se face

O cheamă Lavinia Adelina. Cât e ziua de mare, ore ce par că nu se mai sfârşesc – adesea, le pierde numărătoarea – stă în pat. N-o ţin picioarele să meargă. Face bicicleta şi câteva exerciţii pe care le-a învăţat în centrele de recuperare. Uneori încearcă să citească sau să scrie literele, folosind puţinul pe care l-a deprins. În primii doi ani, cât a mers la grupa pregătitoare, a luat şi premiu. Acum, însă, nu există nici un specialist care să se ocupe de ea. Îşi face planuri, ţese vise. I-ar fi plăcut să fie actriţă într-o zi. Dar dacă nu se poate, măcar stă pe scaun „şi actriţă de păpuşi tot se face“. Că acolo nu e nevoie de picioare. Îi ajung mâinile. Acum coase. Au învăţat-o bunica şi străbunica.

Afecţiunea de care suferă este diplegie spastică. N-ai spune că e un handicap congenital din cauza căruia nu poate merge şi care i-a afectat chiar şi mânuţele. În 2005, Lavinia a fost operată, prima dată la Cluj. Atunci, au plecat cu banii puşi deoparte pentru înmormântarea străbunicii. Picioarele au fost „reparate“, însă nimeni n-a avut curajul să se atingă de genunchi. „Dacă ating numai un pic un nerv ţi-o las legumă în pat“, a fost răspunsul ultimul specialist.

Singură, în Italia


În ţară, aparatura era ineficientă pentru boala Laviniei. Disperată, bunica Floarea a căutat ajutor la oamenii din jur: a venit la Gazeta de Sud, a mers la „O dată-n viaţă“, a bătut la uşa primarilor şi a oamenilor cu dare de mână şi cu inimă generoasă. A plâns şi şi-a deschis sufletul. Nu pentru ea, ci pentru copilul care o aştepta plin de speranţă. Gândindu-se că atunci când va închide ochii, Lavinia trebuie să aibă grijă singură de ea. Banii pe care i-a strâns – căci lumea a ajutat-o – i-a cheltuit pe recuperare: a fost la Oradea, la Gura Ocniţei, la Techirghiol, a ajuns şi la Budimex. Străini înduioşaţi de povestea lor le-au căutat pe străduţa din Ciutura, înainte de şcoală, la numărul 148. S-au dus încărcaţi: cu jucării, cu portocale, cu dulciuri. Însă povestea nu se încheie aici. Femeia care nu ieşise niciodată din ţară, care nu ştia o boabă de limbă străină, a plecat, singură cu nepoata ei bolnavă, în Italia…

„Dacă eu mor, unde rămâne Lavinia?“

Istituto Ortopedico Rizzoli, Bologna. Acolo, Lavinia a făcut analize peste analize, până i s-a stabilit un diagnostic şi s-a făcut o programare pentru operaţie. „Trebuie să i se facă alungire de tendoane. Adică să-i frângă picioarele de la genunchi, să i le bage în ghips şi… trebuie să-i facă ceva şi la şold, dar n-am înţeles eu prea bine ce“, povesteşte Floarea Adam.

„Am găsit o fată româncă acolo la institut şi ea mi-a tradus“. Operaţia, însă, Lavinia n-a apucat s-o facă. Preţul pentru intervenţie este de 12.000 de euro. Floarea n-a reuşit niciodată să strângă atâţia bani pentru nepoata ei. Gândul la viitorul copilului a făcut-o din nou să alerge după ajutor, să bată pe la uşi, să-şi spună durerea, să spere… Nu are de ales. „Dacă eu mor, unde rămâne Lavinia?“. 

Lavinia şi bunica, în GdS

Gazeta de Sud a mai scris despre îndârjirea şi forţa femeii din Ciutura şi despre povestea nepoatei ei, Lavinia. Articolele le puteţi citi la adresele: http://www.gds.ro/Eveniment/2005-05-05/O+fetita+de+noua+ani+are+nevoie+de+bani+pentru+tratament&hl=O%20copila%20de%20noua%20ani%20are%20nevoie%20de%20bani%20pentru%20tratament&tip=toate şi  http://www.gds.ro/Eveniment/2005-05-11/Lavinia+a+obtinut+bani+pentru+a+merge+la+clinici+de+recuperare&hl=O%20copila%20de%20noua%20ani%20are%20nevoie%20de%20bani%20pentru%20tratament&tip=toate.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. ioooo said:

  solomoane trimite bre din parnaie si tu 12000 de coco pt fetita asta ,ce naiba un mizilic pt tine poate mai castigi la popularitate :)) acum serios vb gds pe langa articol daca tot s-au apucat trebuia sa initieze si campania de strangere a banilor ,altfel oamenii ce sa faca sa mearga in satul cetate si sa intrebe de fetita ?ma enerveaza articolele astea lasati mai ziaristi nr de tel ale celor in cauza ,nu cred ca in asemenea cazuri oamenii si-ar simti intimitatea violata ,ce naiba nu cred ca frun tampit ar da telefon ca sa faca misto ,puneti nr de tel al femeii sa mergem sa facem o treaba cate una cate alta si asa se strange ,sunt oameni care mai au treaba in zona au bunici etc si pt care efortul ar fi chiar minim .

 2. CUM SA LE AJUTAM? said:

  PAI SI UN NUMAR DE CONT …CEVA?…CUM VA ASTEPTATI DOMN´E SA LE AJUTAM DACA NU AVEM NICI MACAR UN NUMAR DE TELEFON….EU SUNT IN STRAINATATE …MI-E IMPOSIBIL SA AJUNG IN SATUL ACELA….DAR BANI INTR-UN CONT AS PUTEA DEPUNE….

 3. anonim said:

  Nu ati face rau daca iati propune batranei sa deschida un cont bancar sa putem sa trimitem bani so ajutam pe fetita,ue lucrez an strainatate as fi dispusa sa ajut.

 4. anonim said:

  ASTEPTAM SA REVENITI CU UN NR.DE CONT BANCAR VA RUGAM FACETI CEVA!!!!!!!

 5. Clara Stanescu said:

  In general, atunci cand prezentam astfel de situatii, mentionam nu numai conturile bancare, ci si un numar de telefon, pentru ca persoanele care pot face donatii sa ia legatura in mod direct cu beneficiarii.

  De data aceasta, d-na Floarea Adam nu are un cont bancar si nici un numar de telefon.

  Una dintre solutii, insa, este folosirea conturilor Fundatiei „Gazeta de Sud”, cu mentionarea numelui destinatarului donatiei.

  Conturi le sunt deschise in RON si EURO la Banca Unicredit Tiriac, sucursala Craiova.

  » CONT RON: RO74 BACX 0000 0030 2887 2000
  » CONT EUR: RO47 BACX 0000 0030 2887 2001

  Multumim frumos. Va vom tine la curent cu situatia familiei Adam.

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 martie 2010

Actualitate

» Craiova: Fata şi băieţii deştepţi…
» Craiova: Nereguli cu fondurile pentru cancer
» Sprijin în justiţie pentru Lili Schutz?
» Craiova şi Ecodolj, divorţ în instanţă
» Jaful de la Şimnic, la final
» Atenţie, au apărut motocicliştii pe străzi!
» Satul românesc renaşte…, dar mai încet
» DNA: Voicu a intervenit şi pentru Oprişan, Manuela Mitrea, Maria Schutz şi Ludovic Orban
» De ce se scumpeşte benzina
» Pentru unii mineri preavize, pentru alţii tichete-cadou
» 200 de dascăli doljeni vor picheta prefectura
» Târgu Jiu: 900 de cereri pentru ajutoare de Paşti
» Funcţionarii greci pot încasa 16 salarii pe an
» Curtea de Conturi reclamă dezmăţul bugetar
» Apel în dosarul Ionuţ Dinu

Local

» Răniţi pe motocicletă
» Show-ul canin
» Cum să ajungi la cer
» Arestat pentru whisky contrafăcut
» Fiul lui Caiac, prins cu „prafuri“ şi fără permis
» Poluare la Piatra Olt
» Copilul din cârcă

Dolj

» Dascălii doljeni nu mai trec notele în catalog

Gorj

» O firmă din China vrea să investească într-un grup energetic
» Zeci de părinţi şi elevi au protestat în faţa Prefecturii Gorj

Sport

» Ştiinţa respiră
» Visul continuă
» Găzarii, stopaţi la Deva
» Rău, dar un pic mai bine
» Eto’o a rămas fără maşină
» Fabio Capello, premiat în Marea Britanie
» Di Matteo este mulţumit de Tamaş
» Olăroiu îl vrea pe Mutu
» Marica s-a trezit
» Tecău şi Bozoljac au câştigat turneul de la Marrakech
» Viborg s-a revanşat cu Oltchim
» Doar fetele s-au impus

Bani & Afaceri

» Creşte suprafaţa împădurită din Dolj
» Complexul Energetic Craiova nu are prime prevăzute în contract
» Oltenia, finanţată cu 8,5 milioane de euro
» Străzi fără stăpân

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» În lumea teatrului, la braţ cu Radu Beligan

Opinii

» Din nou despre Grecia; de data aceasta cu Videanu

Top