11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtejaţi-vă rinichii!

Protejaţi-vă rinichii!

Craiovenii sunt invitaţi mâine, începând cu ora 9.00, în Piaţa Prefecturii, pentru a participa la campania de informare organizată de Societatea Română de Nefrologie şi Compania Abbott Laboratories cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichilor. Desfăşurată sub sloganul „Protejându-vă rinichii, vă controlaţi diabetul“, acţiunea urmăreşte să convingă cât mai multă lume de importanţa controlului periodic la medic pentru prevenirea bolilor cronice renale. Pentru a fi cât mai convingători, organizatorii vor amplasa două corturi în Piaţa „Mihai Viteazul“, unde şase persoane calificate (rezidenţi şi studenţi la Medicină) vor oferi informaţii şi vor diagnostica rapid pacienţii, prin măsurarea tensiunii arteriale, glicemiei şi determinarea creatininei (în funcţie de care se calculează funcţia renală), toate acestea gratuit, până la ora 18.00.
De atragerea trecătorilor spre corturi se vor ocupa două mascote, Ri şi Niky, care îi vor ademeni cu pliante şi fluturaşi pe toţi cei care vor dori să ştie mai multe despre cum pot fi prevenite sau depistate din timp bolile cronice de rinichi. „Depistarea cât mai devreme poate reduce incidenţa bolilor cronice renale şi consecinţele care rezultă de aici: insuficienţă renală, dializă, transplant renal. De mare ajutor este cunoaşterea factorilor de risc care pot duce la îmbolnăvirea rinichilor: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul, consumul de alcool“, a declarat prof.dr. Eugen Moţa, şeful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova şi coordonatorul campaniei.
Un român din zece suferă de o boală de rinichi. Cei mai mulţi află prea târziu că sunt bolnavi, după ce s-a instalat insuficienţa renală, iar singurul lucru care se mai poate face este dializa sau înlocuirea rinichiului distrus cu unul transplantat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII