9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDNA cere arestarea senatorului Cătălin Voicu

DNA cere arestarea senatorului Cătălin Voicu

Direcţia Naţională Anticorupţie solicită procurorului general să ceară parlamentului ridicarea imunităţii pentru senatorul Cătălin Voicu şi, de asemenea, aviz pentru propunerea de arestare preventivă a acestuia.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de a sesiza Parlamentul României – Senatul, pentru a cere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 172 din Regulamentul Senatului României, încuviinţarea arestării senatorului Cătălin Voicu, inculpat în dosarul nr. 310/P/2009, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni: trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, informează DNA.
Din rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale rezultă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat“.
În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în dosare în care respectivele persoane aveau interese. De asemenea, Cătălin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.
La data de 10 decembrie 2009, faţă de Cătălin Voicu s-a dispus urmărirea penală, iar pe 11 decembrie 2009 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă. Ulterior, pe 22 ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 şi 12 februarie 2010, cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Cătălin Voicu şi sub aspectul celorlalte infracţiuni sus-menţionate în cererea de încuviinţare a arestării preventive.
În susţinerea cererii privind încuviinţarea arestării au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 11 volume conţinând în total 2.663 de file.

Cătălin Voicu: Nu mă simt cu absolut nimic vinovat, nu renunţ la imunitate

Senatorul PSD, Cătălin Voicu, a declarat ieri, la Realitatea TV, că nu se simte vinovat, considerând că motivele pentru care DNA cere arestarea sa sunt altele decât cele prezentate de procurori, precizând că nu va renunţa la imunitatea parlamentară pentru a fi cercetat.
„Nu mă simt cu absolut nimic vinovat. Nu am pretins şi nu am primit niciodată de la nimeni un cec. Adevărul o să iasă în final la iveală. Motivele, în mod cert, sunt altele. Atât mă refer în acest moment, pentru că nu am nici un fel de sentiment de vinovăţie şi nu am făcut absolut nimic care să justifice o asemenea măsură“, a spus Voicu.
Întrebat dacă va cere PSD să i se ridice imunitatea parlamentară, Voicu a spus că justiţia trebuie să demonstreze că el este vinovat, şi nu el să probeze că este nevinovat. Senatorul a precizat că va lăsa la latitudinea colegilor şi a parlamentului „aprecierea“ probelor. „De ce trebuie să demonstrez eu în justiţie că sunt nevinovat, când trebuie să mi se demonstreze că sunt vinovat? Eu las la latitudinea parlamentului şi a colegilor aprecierile pe probele pe care le va prezenta domnul respectiv“, a continuat Voicu.
Senatorul PSD a mai spus că nu se simte „îndreptăţit“ să aibă imunitate parlamentară, dar că acestea sunt regulile stabilite de lege. „Nu mă consider îndreptăţit cu absolut nimic, dar întrucât acestea au fost regulile, ele trebuie respectate de toată lumea. (…) De imunitate parlamentară beneficiază, începând de la şeful statului, toată lumea. Şeful statului a fost arestat în dosarul «Flota» vreo secundă?“, a mai spus Voicu, la Realitatea TV.
În altă intervenţie, la Antena 3, Voicu a declarat că suma de bani pe care procurorii spun că ar fi primit-o ca mită de la un om de afaceri, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru adoptarea unei soluţii favorabile unei societăţi comerciale, este, de fapt, un împrumut pe care i l-ar fi acordat omul de afaceri respectiv, Costel Căşuneanu.

Ponta: Interesul public şi al PSD este ca dosarul lui Voicu să ajungă cât mai repede la un judecător

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, că Senatul trebuie să ia „urgent“ o decizie în cazul senatorului Cătălin Voicu, pentru ca dosarul să ajungă cât mai repede pe masa unui judecător, care să se pronunţe respectând garanţiile unui stat de drept.
„Partidul Social Democrat nu obstrucţionează justiţia, şi de aceea consider că Senatul trebuie să ia urgent o decizie. Cred, de asemenea, că nu parlamentul, nu DNA şi nu mass-media sunt în măsură să judece, ci doar judecătorii se pot pronunţa privind vinovăţia sau nevinovăţia senatorului Cătălin Voicu“, a spus Ponta.
Liderul social-democrat a mai spus că interesul public şi de partid este ca dosarul să ajungă cât mai repede pe masa unui judecător. „În cazul de faţă, interesul public, dar şi de partid este ca dosarul să ajungă cât mai repede cu putinţă pe masa unui judecător, care să se pronunţe cu respectarea garanţiilor unui stat de drept“, a precizat Ponta, într-un comunicat remis NewsIn, subliniind faptul că aducerea cu mandat şi arestarea sunt prevăzute în Codul Penal ca măsuri excepţionale, care se aplică doar în cazuri excepţionale, prevăzute de Codul de Procedură Penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII