9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHackerii români au speriat America

Hackerii români au speriat America

Şeful FBI a declarat că au fost prinşi peste 100 de cyber-infractori din România în ultimele 18 luni.

Hackerii români au ajuns spaima americanilor. Cu toate că românii sunt renumiţi în Statele Unite ca buni informaticieni, aceştia îşi folosesc de multe ori talentul pentru a comite infracţiuni pe internet, băncile fiind ţintele lor preferate. Directorul FBI, Robert Muller, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc la San Francisco, că în ultimii ani au fost soluţionate numeroase cazuri, în care unele instituţii financiare au fost atacate informatic de hackerii români şi au pierdut zeci de milioane de dolari.

400 de carduri clonate, în doar 24 de ore

„Poate aţi auzit despre un atac informatic la nivel global la o anumită bancă. Atacatorii au intrat în sistemul criptat şi au furat numere de conturi şi coduri PIN. Au realizat peste 400 de carduri bancare false şi au recrutat sute de persoane din întreaga lume. În doar 24 de ore, în aproape 280 de oraşe, au reuşit să fure aproximativ zece milioane de dolari. Iar pierderile au fost limitate doar de numărul de persoane recrutate şi de banii disponibili în bancomate“, a spus în cadrul evenimentului de la San Francisco  Robert Muller.
Doar în ultimul an şi jumătate, peste 100 de români au fost arestaţi în cadrul unor acţiuni comune ale autorităţilor de la Bucureşti şi Washington. Directorul FBI, Robert Muller, a declarat, în cadrul RSA Cyber Security Conference, că această campanie de arestări a început după ce mai multe companii americane au ameninţat că vor rupe orice legătură cu România din cauza atacurilor hackerilor.
În mai anul trecut, 20 de români au fost puşi sub acuzare în Statele Unite pentru furt de identitate, furt de date confidenţiale şi infracţiuni cu carduri bancare. Suspecţii făceau parte dintr-o reţea internaţională şi au fost depistaţi cu ajutorul poliţiştilor români.
În aprilie 2008, alt hacker celebru din România a fost arestat. Vlăduţ, aşa cum era cunoscut pe internet, a păgubit site-ul de licitaţii on line eBay cu două milioane de dolari. În 1999, mai mulţi hackeri români s-au aliat cu o organizaţie similară rusească, într-un demers numit „Războiul de pe internet“, şi au spart în doar două luni 21 de servere guvernamentale, printre care cel al Ministerului Finanţelor din Statele Unite, al Serviciilor Financiare, al Armatei şi al Bazelor Naval-Aeriene.

13 milioane de compu-tere, atacate în Spania

Poliţia spaniolă a arestat o bandă de hackeri care a infectat peste 13 milioane de PC-uri cu un virus ce fura numărul cărţilor de credit sau alte date valoroase, în cadrul unei acţiuni ce poate fi considerată cel mai mare raid informatic de până acum. Garda Civilă spaniolă a anunţat că a arestat trei persoane care au folosit aşa-numitul „Mariposa“ – fluture pentru a virusa calculatoare în 190 de state şi în peste jumătate dintre cele mai mari 1.000 de companii din lume, din care cel puţin 40 de mari instituţii financiare. Dezvăluirile au fost făcute de două companii de securitate informatică, pentru a ajuta oficialii spanioli.
Compania canadiană Defence Intelligence şi cea spaniolă Panda Security au asistat forţele spaniole în urmărirea infractorilor. Virusul era programat să fure toate datele de logare şi să înregistreze fiecare tastă apăsată de pe computerul infectat, pentru a trimite apoi datele la un centru de control şi comandă, unde erau stocate datele.
Roxana Dimache

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII