17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTot mai puţini angajatori folosesc munca la negru

Tot mai puţini angajatori folosesc munca la negru

Angajatorii doljeni au început 2010 cu stângul. În prima lună a anului, aceştia au primit amenzi de 75.000 de lei pentru utilizarea de personal fără forme legale de angajare. Cu toate acestea, începând de luna trecută, situaţia pare să se mai fi schimbat. „În februarie, prima lună când s-a dublat cuantumul amenzilor, s-a observat o scădere a numărului de persoane depistate că lucrează fără forme legale“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, care a precizat că pentru folosirea muncii la negru angajatorii riscă amenzi de 3.000-4.000 de lei pentru fiecare angajat depistat că lucrează fără forme legale, în limita a 100.000 de lei/angajator.

Creşte numărul firmelor care folosesc angajaţii peste timpul legal sau cel negociat de lucru

În paralel cu scăderea numărului angajatorilor depistaţi că folosesc munca la negru a crescut numărul celor care folosesc angajaţii peste timpul legal de lucru sau peste timpul negociat. Altfel spus, din ce în ce mai mulţi angajatori întocmesc contracte de muncă pentru o perioadă de lucru de patru ore/zi, dar în realitate angajaţii muncesc opt ore sau mai mult. Sancţiunea pentru această practică este de 1.500 de lei.
„Mai mult decât atât, în luna februarie, s-a observat o creştere a numărului sesizărilor cu privire la neplata drepturilor salariale, respectiv nerespectarea datei stabilite prin contractul colectiv de muncă“, a spus Cătălin Tiberius Mohora, care a amintit că, începând de luna aceasta, se vor organiza acţiuni de control la angajatorii doljeni care au declarat că şi-au întrerupt temporar activitatea în conformitate cu OUG nr. 4/2010 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială pentru anul 2010. „Suntem interesaţi ca angajatorii care declară pe proprie răspundere că suspendă temporar activitatea să nu folosească angajaţii (cărora le-au suspendat contractele individuale de muncă) în câmpul muncii“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU