17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn pieton a accidentat maşina unui comisar

Un pieton a accidentat maşina unui comisar

Comisarul de poliţie Ionel Sandu, fost şef al Biroului Poliţiei Rutiere Craiova, în prezent ofiţer la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO), este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru că ar fi rănit grav un bătrân, în urma unui accident de circulaţie. Momentan, cercetările indică însă că bătrânul ar fi acroşat, de fapt, autoturismul poliţistului.

Alcoolemie pentru pieton

Accidentul cu pricina, asupra căruia poliţia a păstrat tăcerea până acum, s-a produs pe 17 februarie 2010. În jurul orei 18.00, Mihai Popa, de 72 de ani, din Craiova, s-a angajat în traversarea străzii Jean Negulescu din centrul Băniei. Pietonul a fost acroşat de autoturismul personal, marca Volkswagen Golf, al comisarului Ionel Sandu. Impactul a fost atât de violent încât bătrânul s-a ales cu o fractură la picior, având nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul de Urgenţă Craiova. Cu ocazia efectuării mai multor analize medicale, pacientului i-au fost recoltate şi probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Întrucât presupusul autor al accidentului este ofiţer de poliţie, cazul este de competenţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
„Ne-am sesizat din oficiu cu privire la un accident de circulaţie care a avut loc pe 17 februarie în Craiova, conducătorul autoturismului implicat în acest accident fiind un comisar de la BCCO Craiova. În urma testării cu etilotestul, s-a stabilit că ofiţerul de poliţie nu consumase alcool. Urmează ca, în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pietonului accidentat şi de declaraţia acestuia, să se dispună măsurile legale“, a declarat procurorul Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Bătrânul a lovit maşina

Primele cercetări ale poliţiei păreau să indice faptul că maşina comisarului l-a lovit pe bătrân. Aşa le declarase poliţiştilor victima, de pe patul de spital. Fiind internat până pe 21 februarie, pietonul rănit nu a putut să meargă la Parchet ca să depună plângere împotriva poliţistului.
În schimb, comisarul Ionel Sandu a fost audiat de procurori. El a declarat însă că accidentul s-a produs altfel decât credeau iniţial oamenii legii. Ofiţerul de la Crimă Organizată a susţinut că nu a dat cu maşina peste bătrân, ci bătrânul, în timp ce traversa, a acroşat autoturismul pe care poliţistul îl manevra cu spatele.
Deocamdată, ancheta este abia la început şi nu poate continua fără plângerea pietonului rănit. Este încă neclar dacă accidentul a avut loc sau nu pe vreo trecere de pietoni. Se vor face apoi expertize tehnice, iar dacă se va dovedi că bătrânul e de vină, atunci acesta va fi obligat să suporte nu doar eventualele reparaţii ale maşinii, ci şi cheltuielile de spitalizare.

Autoturisme de ofiţeri, tamponate de pietoni

În ultimii ani s-au mai petrecut două accidente rutiere în care, potrivit poliţiei şi justiţiei, pietonii au fost vinovaţi de „tamponarea“ unor maşini, ambele aflate pe trecerea de pietoni.
Pe 25 noiembrie 2005, o tânără a fost lovită pe trecerea de pietoni de un Oltcit, condus de comisarul Ion Dinu, ofiţer în cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova. Acesta a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, însă, în urma cercetărilor, s-a stabilit că nu poliţistul a lovit-o cu maşina pe tânără, ci ea a traversat prin loc nepermis şi a lovit cu capul din lateral autoturismul acestuia.
Doi ani mai târziu, pe 27 mai 2007, fosta actriţă Ana Cosma, de 83 de ani, a fost lovită pe trecerea de pietoni de la intersecţia străzilor Păltiniş cu Şerban Vodă de maşina condusă de ofiţerul SRI Remus Spânu. Raportul de expertiză întocmit de ing. Marin Buzatu menţiona însă că accidentul „a fost cauzat de victimă, care, fără să se asigure sau din cauza unor posibile deficienţe de vedere şi auz, a pornit în traversarea străzii pe marcaj în timp ce autoturismul rula pe acesta, intrând în contact cu partea lateral dreaptă a maşinii“. În baza acestei expertize, procurorul-anchetator de la Parchetul Curţii de Apel Craiova a dispus scoaterea de sub urmărire penală a ofiţerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII