11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlunecări de teren la Roşia de Amaradia

Alunecări de teren la Roşia de Amaradia

Mai multe gospodării şi două drumuri săteşti din comuna Roşia de Amaradia, judeţul Gorj, sunt în pericol după ce, în urma precipitaţiilor din ultimele zile, s-a reactivat o alunecare de teren.

Autorităţile judeţene au trimis o echipă formată din reprezentanţi ai Prefecturii, ai Inspectoratului în Construcţii, ai Consiliului Judeţean şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, care au ajuns la concluzia că evoluţia alunecărilor poate afecta grav atât gospodăriile sătenilor, cât şi reţeaua de electricitate.
„Au apărut două alunecări de teren, în două zone diferite. S-au reactivat alunecările de teren începute în 2005. În mai 2006 nu s-au reactivat, însă au început acum. În mai 2006, satul Seciurile a fost înghiţit de teren. Reactivarea de acum s-a manifestat prin tasarea în trepte de la 0,30 centimetri până la un metru adâncime a terenului, iar evoluţia poate afecta locuinţele din zonă, reţeaua electrică şi Drumul Sătesc 28. Cinci gospodării sunt foarte aproape de zona respectivă. Altă alunecare de teren, tot prin tasarea în trepte de 0,5 cm – 1 metru, s-a produs pe Drumul Sătesc 25. Aici este afectat un stâlp de beton al reţelei electrice. În această zonă nu sunt locuinţe“, a declarat Nicolae Buzatu, inspector al Instituţiei Prefectului Gorj. „Este mai grav decât duminică, dar, momentan, situaţia este sub control. Monitorizăm imobilele, locurile unde s-a reactivat alunecarea, şi sperăm să nu cadă precipitaţii. Un stâlp al Electrica stă să cadă, am luat legătura cu cei de la CEZ să-l înlocuim. În acea zonă avem şi două case care ar putea fi puse în pericol, restul sunt mai departe. Drumul sătesc s-a surpat şi el, iar dacă continuă aşa, casele vor rămâne izolate. A mai apărut o alunecare în centrul comunei, la o sută de metri de primărie şi cam la zece metri de una dintre case. Echipa de la prefectură a întocmit un raport, monitorizăm în continuare situaţia“, a spus Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Coşmarul de la Seciurile

La începutul lunii mai 2006, peste 150 de imobile din satul Seciurile al comunei Roşia de Amaradia au fost înghiţite de pământ. Munca de o viaţă a oamenilor a fost distrusă de furia naturii: un sat întreg a fost înghiţit de terenul mereu în mişcare. Peste 500 de localnici au fost strămutaţi, iar Guvernul României le-a construit case la Câmpu Mare şi Cojani. Nu toţi s-au mutat în locuinţele ridicate de guvern, mulţi alegând să stea printre dărâmături. Numeroşi sinistraţi s-au declarat nemulţumiţi de imobilele de la Cojani şi Câmpu Mare, alţii, neavând unde să mai locuiască, au rămas în noile locaţii. An de an, pe lista caselor afectate de alunecări s-au adăugat alte imobile, pereţii locuinţelor sătenilor din Roşia de Amaradia şi din celelalte sate ale comunei crăpând pe zi ce trece. Puţine luni pe an oamenii pot sta liniştiţi, fără teama că într-o bună zi pământul le va înghiţi agoniseala de o viaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU