9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSăptămână de coşmar pentru şoferii din Olt

Săptămână de coşmar pentru şoferii din Olt

Zeci de drumuri din Olt sunt acoperite de nămeţi. Ninsoarea şi viscolul din ultimele zile au dat bătăi de cap şoferilor, zeci de maşini rămânând înzăpezite pe drumurile din judeţ. Ieri, 26 de drumuri din judeţ erau închise.

Drumuri închise, utilaje care fac faţă cu greu situaţiei, circulaţie îngreunată, maşini înzăpezite, şoferi nemulţumiţi, nervi întinşi la maximum. Aşa ar putea fi redată în câteva cuvinte atmosfera de pe drumurile judeţului. Zăpada care a căzut din abundenţă şi viscolul au paralizat traficul rutier în Olt în perioada 7-11 februarie. Zeci de maşini au rămas înzăpezite şi mai multe drumuri judeţene, dar şi comunale au fost închise în repetate rânduri din cauza ninsorii.

Calvar pe drumul dintre Brebeni şi Coteana

Ninsoarea abundentă şi viscolul de duminică au închis mai multe drumuri din judeţul Olt. Deşi au acţionat nonstop, utilajele de la Deszăpezire nu au făcut faţă viscolului. 14 drumuri judeţene au fost închise, iar alte nouă judeţene, dar şi două comunale au fost blocate din cauza zăpezii şi a viscolului.
Duminică, 30 de autoturisme şi 65 de persoane au rămas blocate în nămeţi între localităţile Brebeni şi Coteana şi în comuna Vâlcele.
Şoferii şi pasagerii din autoturisme, 65 la număr, au fost transportaţi la Primăriile Coteana şi Vâlcele, dar şi la unii cetăţeni din cele două comune, unde li s-a asigurat hrană, apă şi ceai cald, până la deblocarea drumurilor.
Două ambulanţe au rămas înzăpezite duminică în localităţile Crâmpoia şi Ipoteşti. O gravidă din comuna Crâmpoia a ajuns cu greu la spital, după ce salvarea care a preluat-o a rămas blocată în zăpadă. Un utilaj de la Deszăpezire a intervenit, iar ambulanţa a mers în spatele lui până la intrarea în Slatina. Altă ambulanţă, care transporta un bătrân la spital, a rămas blocată în nămeţi în comuna Ipoteşti. Potrivit Serviciului de Ambulanţă Olt, echipajul a fost scos abia după cinci ore.

Utilajele de la Deszăpezire, blocate

Viscolul a înzăpezit chiar şi maşinile drumarilor. Cu toate că aceştia au lucrat toată noaptea de luni spre marţi pentru a înlătura zăpada, ei nu au putut face faţă viscolului. Unele utilaje de deszăpezire au rămas blocate în nămeţi şi au fost scoase cu greu. În comuna Vâlcele, peste zece autoturisme au fost înzăpezite. 20 de persoane au înnoptat la primăria din localitate, unde au primit hrană, apă şi ceai cald.
Şi pompierii din Olt au lucrat încontinuu pentru a scoate autoturismele de sub zăpadă. Persoanele care se aflau în maşini au fost duse de militari la cele mai apropiate primării, unde au fost cazate până la deblocarea drumurilor.

Drumul dintre Brebeni şi Coteana, închis din nou

Miercuri, alte drumuri din judeţul Olt au fost blocate din nou şi aproape 30 de maşini, printre care şi o ambulanţă, au rămas înzăpezite din cauza viscolului. Cei care s-au încumetat să pornească la drum au avut de-a face cu o iarnă dezlănţuită. Şoferii au trecut mai multe obstacole. Aceştia au fost nevoiţi, în repetate rânduri, să împingă maşinile rămase înzăpezite. Zăpada viscolită a îngreunat mersul pe drumul dintre Brebeni şi Coteana, dar şi între Coteana şi satul Bălăneşti din comuna Mărunţei. După-amiază, circulaţia în zonă s-a efectuat cu dificultate, în ciuda faptului că drumarii acţionau la degajarea stratului de zăpadă depus pe carosabil. Zăpada depozitată de utilaje pe marginea drumului depăşea înălţimea de trei metri. Pe cele două tronsoane, circulaţia s-a desfăşurat doar pe un singur sens de mers, iar pe seară, autorităţile au hotărât să le închidă. Probleme au fost semnalate şi pe drumurile dintre Recea – Bălteni şi Recea – Valea Mare. De ieri după-amiază, drumul dintre Brebeni şi Coteana a fost închis din nou.

Circulaţie paralizată

Viscolul din noaptea de miercuri spre joi a închis două drumuri judeţene, iar pe alte 23 de drumuri judeţene şi trei drumuri comunale circulaţia este blocată. 34 de autovehicule au fost prinse sub nămeţi. Un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a reuşit să evacueze 138 de persoane prinse de viscol. Dintre acestea, 13 au rămas în spaţiile de cazare ale Primăriilor Teslui, Seaca, Brebeni, Pârşcoveni şi Topana. În prezent, se acţionează cu 35 de utilaje de deszăpezire, pentru deblocarea drumurilor.
Circulaţia este închisă între localităţile Brebeni – Greci – Şerbăneşti – Văleni -Drăgăneşti, dar şi între localităţile Slatina – Coteana – Sprâncenata.

Trei şcoli, închise

Şcolile din Găneasa, Potcoava şi Poboru sunt închise astăzi. Motivul suspendării cursurilor este faptul că elevii din unele sate ale localităţilor respective nu pot ajunge la şcoală din cauza zăpezii care blochează drumurile.
Marius Bălaşa, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Olt, spune că are asigurări din partea autorităţilor din cele trei localităţi că situaţia va fi remediată. „Aceste trei şcoli sunt închise din cauză că unii copii nu pot ajunge la cursuri, drumurile fiind blocate în unele sate, cum ar fi cazul satului Izvoru din Găneasa“, a declarat Bălaşa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII