17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEpidemie de boala sărăciei

Epidemie de boala sărăciei

În Craiova sunt şapte bolnavi de tuberculoză pe kilometrul pătrat care pot răspândi maladia persoanelor din jur. Unii pacienţi înregistraţi cu această boală mor pentru că întrerup tratamentul.

Într-o ţară în care autorităţile medicale se luptă din greu cu pandemii controversate de gripă nouă, oamenii mor pe capete de tuberculoză. 75% dintre locuitorii României sunt infectaţi cu bacilul tuberculozei, susţin medicii specialişti, iar o parte dintre aceştia vor face boala, devenind, la rândul lor, focare de infecţie. Prin comparaţie, la nivel mondial, media celor infectaţi este de 30%.

Doljul, fruntaş la îmbolnăviri

Infectat nu înseamnă însă şi bolnav, susţin medicii specialişti. La majoritatea celor infectaţi microbul este prezent în stare latentă şi numai în anumite condiţii (la persoanele cu sistemul imunitar slăbit) se produce îmbolnăvirea.
Statisticile arată că sunt 101 bolnavi de tuberculoză la 100.000 de locuitori în România. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Moldova şi partea de sud a ţării. În judeţul Dolj, incidenţa este peste media pe ţară, adică de 145 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2008 Doljul a fost pe locul întâi, cu 172 de cazuri la 100.000 de locuitori. În Craiova există o medie de şapte persoane contagioase pe kilometrul pătrat. Medicii specialişti susţin că lipsa educaţiei, sărăcia şi mizeria sunt factori care favorizează îmbolnăvirile. „Tuberculoza este boala sărăciei, pentru că afectează în primul rând oamenii care au un anumit nivel socio-economic“, susţine dr. Corneliu Miu, coordonatorul Programului Naţional de Combatere a Tuberculozei în judeţul Dolj.

Întreruperea tratamentului era să-l coste viaţa

Lipsa educaţiei este alt motiv pentru care tuberculoza este atât de greu de învins. Mulţi bolnavi încep tratamentul şi, în momentul în care se simt mai bine, nu-şi mai iau medicamentele, fără să se gândească la consecinţe. „În situaţia întreruperii repetate a tratamentului, microbul devine rezistent la medicamentele obişnuite, dar eficiente, şi trebuie tratat cu medicamente mai puternice. În acest caz, costul tratamentului este mai mare, iar bolnavul, în loc să urmeze un tratament de şase luni, trebuie să ia medicamente doi ani. În plus, aceşti oameni îi pot îmbolnăvi şi pe alţii cu microbii rezistenţi“, a spus dr. Miu.
În Dolj există 19 bolnavi de tuberculoză cu microbi rezistenţi. Dintre aceştia, aproximativ 40% au şanse de însănătoşire. Printre norocoşi se află şi M. P., de 31 de ani, din Craiova. Tânărul a aflat acum cinci că are tuberculoză: „Lucram la un service. Într-o seară am venit acasă răcit: îmi curgea nasul şi tuşeam. Am ţinut-o aşa un an, începusem să nu mai respir bine şi oboseam repede. Într-o zi nu am mai putut să urc scările la bloc până la etajul patru, unde locuiesc. Atunci m-am dus la doctor“. M. P. a stat internat două luni la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova. După externarea din spital ar fi trebuit să mai urmeze patru luni tratament cu medicamente. Tânărul nu a mai avut răbdare şi după doar două luni a abandonat tratamentul. Se simţea excelent, iar medicamentele îl făceau să-i fie rău. După alte două luni s-a întors la spital. Simptomele reapăruseră. „Mă simţeam iar obosit, transpiram, îmi pierdusem pofta de mâncare. Noaptea mă trezeam din cauza junghiurilor în spate, iar dimineaţa eram obosit“, povesteşte tânărul. Nici de data aceasta nu a urmat până la capăt tratamentul, aşa că în 2009, când a revenit la spital, medicii au constatat că avea plămânul stâng distrus. M. P. a fost internat la Institutul „Marius Nasta“ din Bucureşti, unde a stat din iunie până în octombrie. În această perioadă a fost operat – medicii i-au scos plămânul afectat – şi a început un tratament cu medicamente foarte puternice pentru tuberculoză.

Tratamentul este gratuit

Abia după ce a trecut şi prin această cumplită experienţă, M. P. şi-a dat seama că era să-şi piardă viaţa dintr-o prostie. „Dacă nu aş fi întrerupt tratamentul, în şase luni aş fi fost vindecat. Aşa, am ajuns la un pas de moarte, şi de cinci ani trag de boala asta“, spune tânărul.
Cel mai greu se împacă însă cu gândul că şi-a făcut familia să sufere: „Soţia mea a făcut şi ea tuberculoză, a luat boala de la mine. Am avut noroc că nu s-a îmbolnăvit şi fetiţa noastră. Are doar şapte ani şi este singurul nostru copil“. Din cauza tuberculozei nu a mai putut să se angajeze şi acum îşi întreţine familia din pensia pe caz de boală, care nu depăşeşte 380 de lei. M. P. mai trebuie să urmeze tratament pentru tuberculoză până în 2011. De data aceasta spune însă că a învăţat lecţia. Orice ar fi, îşi va lua medicamentele.
Tratamentul pentru tuberculoză este gratuit. Cu toate acestea, nu de puţine ori, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova a avut probleme cu asigurarea medicamentelor pentru bolnavii care urmează tratament în ambulatoriu. Ca să nu-i lase fără medicamente, medicii au fost nevoiţi să treacă pacienţii din evidenţa spitalului în evidenţa altor unităţi sanitare din judeţ care mai aveau medicamente.

Costuri

În 2009, judeţul Dolj a cheltuit 323.000 de lei pe medicamente tuberculostatice. În 2010 ar fi nevoie de cel puţin 1.000.000 de lei, având în vedere nivelul actual al preţurilor la medicamente.

Transmitere

Tuberculoza nu se transmite atât de uşor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este nevoie de patru ore pentru transmiterea bacilului tuberculozei de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, aflate la distanţa necesară purtării unei conversaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII