9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIarna-i grea, factura-i mare

Iarna-i grea, factura-i mare

O sută, două, trei este diferenţa între facturile la întreţinere în diferite cartiere ale Craiovei. Să fie din cauza repartitoarelor, a asociaţiilor sau a furnizorului de căldură, se întreabă craiovenii care ştiu că preţul gigacaloriei este acelaşi pentru toţi.

Administratorii de la asociaţii estimează că în luna ianuarie costul căldurii va fi cu 20% mai mare, din cauza temperaturilo scăzute din ultima vreme, care au determinat un consum mai mare de energie termică şi gaze. Cele mai afectate sunt blocurile nereabilitate termic, care pierd foarte multă căldură. Efectul se resimte atât la factura la întreţinere, cât şi la căldura din apartamente, mai ales în zilele foarte friguroase.
Până la factura din ianuarie, locatarii au de plătit întreţinerea pentru luna decembrie 2009. Paradoxul este că diferenţe mari între costul facturilor la întreţinere sunt de la un cartier la altul. Proprietarul unui apartament cu două camere şi o suprafaţă utilă de 46 mp plăteşte pentru luna decembrie 286,36 lei, jumătate din valoarea facturii pe care o plăteşte un locatar din Rovine, adică 557 de lei, din care 463 de lei reprezintă costul căldurii şi al apei calde.
„Eu am plătit pentru decembrie peste 500 de lei. Cel mai mult este căldura. Proprietarul unui apartament din blocul vecin a plătit cu 100 de lei mai puţin. A cui este vina? De unde este diferenţa asta? La asociaţie nu-mi spune nimeni nimic. Mă duc să-mi plătesc de frică facturile“, a spus Alexandru Prioteasa, locatar în blocul G1, Rovine, din Asociaţia nr. 4.

Cine face diferenţa ?

Facturile la întreţinere la ANL-urile din Potelu au aproximativ aceeaşi valoare ca în cartierul 1 Mai. Patru persoane care ocupă un apartament din blocul R8 Potelu figurează pe lista la întreţinere cu 423,95 lei, în timp ce, pentru aceeaşi suprafaţă şi acelaşi număr de persoane, la Asociaţia nr. 5 valoarea unei facturi este de 392 de lei.
„Am făcut o comparaţie cu sezonul rece 2008 şi văd că diferenţa este de câteva zeci de lei. De exemplu, un apartament cu două camere, fără repartitoare, plătea în iarna trecută 251,52 lei, iar în iarna aceasta – 286,36 lei. O diferenţă mai mare este la cei cu repartitoare, adică în 2008 plăteau 260,73 lei pentru două camere, acum plătesc 353,33 lei. Faţă de alte cartiere, eu cred că avem un calcul corect“, a spus Victor Stamin, preşedintele Asociaţiei nr. 5.
Diferenţe mari sunt chiar între facturile locatarilor din aceeaşi asociaţie, după cum recunoaşte chiar Gheorghe Irimescu, preşedintele Asociaţiei nr. 19 din cartierul Brazda lui Novac.
„La un apartament cu două camere avem locatari care au plătit 210 lei, în timp ce alţii pentru acelaşi spaţiu – 400 de lei. Diferenţa este dată de repartitoare. În primul caz, apartamentul are repartitoare, în cel de-al doilea – nu. În prezent, pentru Craiova cel mai bun este sistemul centralizat de încălzire. Iar ca diferenţă de valoare, facturile din acest sezon sunt apropiate de valoarea celor din iarna trecută“, este de părere Irimescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII