9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

O casă în dar

26 de familii din Craiova au primit o locuinţă socială. A fost cel mai frumos cadou cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, fiindcă beneficiarii fuseseră evacuaţi şi locuiau cu chirie sau pe la rude.

Ştiau că vor primi o casă, o locuinţă numai a lor, în care să stea împreună cu cei dragi. Aşteptarea a luat sfârşit chiar în preajma Sărbătorilor de iarnă, când 26 de familii din Craiova au primit cheile locuinţelor ce le-au fost repartizate în blocurile R17 şi R19 din strada Potelu. Sunt craiovenii care au fost evacuaţi cu ani în urmă din casele retrocedate foştilor proprietari şi care se aflau pe listele de priorităţi ale primăriei. Pentru ei a fost cel mai frumos cadou. Le pare rău că nu se pot muta imediat din cauză că nu au fost semnate contractele pentru darea în funcţiune a utilităţilor. A treia zi de după Crăciun, la apartamentul 1 din blocul R17, posesorii îşi instalau mobila. Erau evacuaţi de trei ani, dar acum au, în sfârşit, casa lor. „A fost greu, locuiam într-o casă naţionalizată pe lângă piaţă. Am fost evacuaţi cu doi copii minori. Am stat cu chirie. Când nu am mai putut, ne-am mutat la socri. Eram şapte persoane cu toţii şi era dificil. Acum, am primit cel mai frumos cadou de Crăciun. Nici nu mai avem răbdare, ne-am adus şi mobila. Ne lipsesc utilităţile, că altfel ne-am muta şi azi“, a spus cu bucurie în glas Silvia Moţatu.
Casele vor fi numai bune de locuit până pe 15 ianuarie, când furnizorii promit să încheie contractele.

Casa din stradă

Nu de aceeaşi bucurie a avut parte şi familia Cotoi. Ei au fost evacuaţi în urmă cu o lună din casa recâştigată de proprietar. De atunci locuiesc într-un fel de cort încropit din blăni şi acoperit cu folie. Aceasta este casa lor şi chinul este abia la început, dacă ar trebui să ţinem seama că unii dintre evacuaţii care au primit o locuinţă la Potelu se aflau pe listele de aşteptare de nouă ani. Au sperat că se vor regăsi pe listele primăriei, dar nu au avut parte de bucuria unui dar atât de necesar: o casă. „Suntem în stradă de când ne-a dat proprietarul afară. De la primărie nu ne-a anunţat nimeni că am fi pe listele pentru locuinţe. Suntem disperaţi. Am încercat să ajungem la primar, dar nu ne ascultă nimeni. Sunt cele mai triste sărbători pentru noi“, spune Florentina Cotoi.

Priorităţi
Cele 26 de locuinţe, 16 apartamente cu două camere şi 10 garsoniere, au fost împărţite, pe 23 decembrie, beneficiarilor. Acestea sunt ultimele apartamente construite în zona Potelu şi care au revenit cu prioritate craiovenilor evacuaţi. Aceştia vor plăti o chirie modică administraţiei locale, având posibilitatea să devină proprietari după o perioadă de cinci ani. Listele de priorităţi au fost aprobate de Consiliul Local Craiova, în luna iunie, pe baza dosarelor actualizate până la 31 decembrie 2008.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII