9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCrăciunul a adunat mii de credincioşi la biserică

Crăciunul a adunat mii de credincioşi la biserică

Înainte să se înfrupte din bucatele tradiţionale, mulţi credincioşi au trecut pragul locaşurilor de cult să primească împărtăşanie, să aprindă o lumânare şi să se miruiască, pe 25 decembrie. Au petrecut apoi Crăciunul în familie, potrivit tradiţiei.

Sărbătoarea Naşterii Domnului a început cu rugăciuni şi cântece religioase pentru miile de credincioşi care au venit vineri dimineaţă la biserică. Locaşurile de cult din zona centrală a Slatinei au devenit neîncăpătoare. Oltenii au lăsat pe masă bucatele tradiţionale şi au trecut mai întâi pe la slujba religioasă. Abia după ce s-au împărtăşit şi au fost miruiţi s-au dus să petreacă alături de cei dragi.
Biserica „Înălţarea Domnului“ a fost plină de enoriaşi pe toată durata slujbei. Zeci de oameni care nu au mai avut loc în interiorul locaşului de cult au stat afară şi au ascultat slujba. „Este păcat să ne trezim cu gândul la mâncare. Am venit împreună cu soţul meu la biserică, ne-am împărtăşit, iar după ce se termină slujba o să mergem acasă şi avem toată ziua la dispoziţie pentru mâncare şi băutură. Măcar atunci când sunt sărbători atât de mari cum este Naşterea Domnului putem să ne facem timp să trecem pe la biserică“, a spus Ioana Dumitru, o pensionară din Slatina.
Dacă bătrânii au avut răbdare să asculte toată slujba, tinerii s-au mulţumit să aprindă o lumânare şi să spună o rugăciune, apoi au plecat spre casă. „Stăm aici, în zonă, şi am vrut să trecem şi pe la biserică. Nu avem răbdare să participăm la toată slujba, dar am aprins lumânări, ne-am rugat, iar acum o să mergem acasă, să sărbătorim împreună cu rudele“, a spus Alina, o tânără care venise vineri la biserică.

Femeile au împărţit colaci

Şi în satele din Olt, Crăciunul a început tot sub semnul credinţei şi al tradiţiilor. După ce au mers la biserică, femeile au scos colacii proaspeţi din panere, au făcut friptură şi au împărţit bucatele la vecini, respectând astfel tradiţia. „În dimineaţa de Crăciun, femeile trebuie să împartă pentru sufletele morţilor. Am făcut colacii de ieri (joi – n.r.), iar astăzi îi dăm de pomană, cu carne, şorici, cozonac şi o cană de vin. Aşa este obiceiul la noi“, a spus Floarea, o bătrână din comuna Mihăieşti.
După rugăciuni şi pomană, oltenii s-au aşezat la masă şi au petrecut până seara în familie. Friptura, cârnaţii, sarmalele, caltaboşul şi cozonacul au fost nelipsite de pe masa de sărbătoare. A doua zi, pe 26 decembrie, au plecat în vizită la rude şi prieteni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS