9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii şi-au cinstit morţii de la Revoluţie

Gorjenii şi-au cinstit morţii de la Revoluţie

Foarte puţini gorjeni au rezistat frigului şi au participat la comemorarea morţilor de la Revoluţia din 1989, doar aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor fiind prezenţi în Piaţa Revoluţiei din Târgu Jiu.

Autorităţile din Gorj au comemorat ieri împlinirea a 20 de ani de la evenimentele din 1989. Chiar dacă, atunci, la Târgu Jiu, nu s-a tras în oameni, 15 tineri şi-au pierdut viaţa pentru că se aflau în acea perioadă în armată, în oraşele în care s-a deschis focul. În memoria lor a fost organizat, în Piaţa Prefecturii, un ceremonial civil, militar şi religios, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, cadre militare, dar şi familiile celor care au murit în Revoluţia din 1989. În numele acestora din urmă a ţinut un discurs tatăl unuia dintre cei care au murit la datorie, profesorul Grigore Haidău. Acesta a menţionat că, dacă românilor nu le e bine nici la 20 de ani de la Revoluţie, nu este vina celor care au murit. „Este vina noastră, pentru că nu am reuşit să le continuăm idealurile celor care au murit. Fiul meu, Cătălin Haidău, a murit în 1989 şi nu ştiu care era viaţa sa dacă ar fi trăit astăzi şi ar fi fost alături de noi. Este de datoria noastră să nu uităm pentru ce au murit ei, pentru ca noi să avem o viaţă mai bună şi să fim liberi“, a declarat Grigore Haidău.

Nume în memoria colectivă

În discursul său, prefectul Liviu Andrei a condamnat comunismul şi a readus în memorie numele gorjenilor care, prin sacrificiul suprem, ne-au adus libertatea acum 20 de ani. „Nu putem uita numele celor care au murit pentru ca noi să putem fi faţă în faţă şi să vorbim liber. Trebuie să ştim că ei astăzi nu mai sunt pentru ca noi să putem fi. Nu trebuie să precupeţim nici un efort pentru a le cinsti memoria şi a rememora momentele din 1989. Poate a fost unul dintre cei mai importanţi ani din istoria poporului nostru. Un an în care ne-am schimbat destinul şi am ales să intrăm în rândul statelor democratice şi ne-am asumat valorile spaţiului european şi nord-atlantic“, a menţionat prefectul de Gorj, Liviu Andrei. Manifestările dedicate eroilor Revoluţiei din 1989 s-au încheiat prin depunerea de coroane şi jerbe de flori la Placa memorială din Piaţa Revoluţiei şi prin Defilarea Gărzii de Onoare. De amintit că o parte din târgujienii morţi în 1989 dau numele unor străzi din municipiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII