9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHaos în învăţământ

Haos în învăţământ

O parte din preşcolarii şi elevii doljeni intră în vacanţă de astăzi, alţii de pe 16 decembrie, iar restul pe 18 decembrie. Acest haos s-a produs deoarece fiecare unitate de învăţământ a avut şansa să decidă data intrării în vacanţă, dar şi stabilirea zilelor fără plată ale angajaţilor din învăţământ, pentru reducerea cheltuielilor…

Dacă în majoritatea unităţilor de învăţământ din ţară elevii intră, începând de astăzi, în vacanţa de iarnă, în judeţul Dolj situaţia este incertă. Unii elevi au fost anunţaţi că vineri a fost ultima zi de şcoală, în timp ce alţii sunt chemaţi la şcoală şi săptămâna aceasta, fie pentru două zile, fie pentru toata săptămână. Nici măcar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj nu ştiu cu precizie data intrării în vacanţa de iarnă. „Am primit informare că unele şcoli vor lua vacanţă chiar de luni (astăzi – n.r.), alţii ne-au spus că vor lua pe 16 decembrie… Nici noi nu avem concret o situaţie care să ateste o singură zi pentru intrarea în vacanţă a elevilor. De data aceasta, decizia a fost luată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, managerul având posibilitatea să ia hotărârea în funcţie de cele patru zile fără plată pe care angajaţii trebuie să şi le ia, în vederea reducerii cheltuielilor de la bugetul de stat“, a menţionat Mihaela Moţăţeanu, inspector general adjunct la ISJ Dolj.

Sindicaliştii au bătut palma: vacanţa începe pe 16 decembrie

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar doljean au căzut însă de acord în privinţa zilei în care elevii ar trebui să intre în vacanţă. „Sindicatul nostru, împreună cu o parte din reprezentanţii unităţilor de învăţământ, a stabilit ca vacanţa să înceapă pe 16 decembrie 2009“, a spus liderul FSLI Dolj. La aceeaşi concluzie au ajuns şi sindicaliştii de la „Spiru Haret“ – filiala Dolj. „Articolul 10, alineatul 4 din Legea nr. 329/2009, care reglementează concediul fără plată, spune clar că pe perioada cât unii angajaţi sunt liberi, directorul trebuie să asigure continuitatea serviciului. Legea prevede că un angajat nu poate să îşi ia mai mult de patru zile fără plată pe lună… Astfel, am decis ca luni şi marţi elevii să vină la şcoală, iar vacanţa să înceapă pe 16 decembrie“, a adăugat Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ – filiala Dolj. În zilele de 16, 17 şi 18 decembrie, profesorii afiliaţi la acest sindicat vor intra în concediu fără plată.
Vacanţa va dura până pe 4 ianuarie şi nu până pe 6 sau 8 ianuarie, ca în anii anteriori.  
Pe lângă aceste situaţii, există însă unităţi de învăţământ care au decis să intre în vacanţă pe 18 decembrie 2009.

Elevii de-a XII-a încep pe 14 decembrie înscrierea la bacalaureat  

Având în vedere că data intrării în vacanţă rămâne la latitudinea unităţilor de învăţământ, elevii de clasa a XII-a, dar şi seriile anterioare, care vor susţine examenul de bacalaureat, trebuie să se grăbească să-şi depună cererile de înscriere la bacalaureat în primele zile ale acestei săptămâni. Înscrierea candidaţilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fişă tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzut  ă de calendarul examenului, adică între 14 şi 18 decembrie 2009. Pentru candidaţii din seria curentă, profesorii diriginţi întocmesc tabelele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, în conformitate cu evidenţele din licee. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi trebuie să depună şi o fişă de – tip informatizată, tipărită şi semnată de fiecare candidat. Pentru candidaţii din anii precedenţi, înscrierea la bacalaureat se face de către secretarul unităţii de învăţământ pe care candidaţii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceştia: certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor obţinute. Pentru candidaţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în cartea de identitate, candidaţii se pot înscrie pentru a susţine examenul de bacalaureat la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ Craiova.

Structura anului şcolar

Potrivit structurii anului şcolar 2009 – 2010, cursurile primului semestru se vor încheia pe 29 ianuarie, după care va urma, în intervalul 30 ianuarie – 7 februarie, vacanţa intersemestrială. Cursurile semestrului al II-lea vor începe luni, 8 februarie 2010, şi se vor încheia vineri, 11 iunie 2010.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII