9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPesedist, judecat de fiica altui pesedist

Pesedist, judecat de fiica altui pesedist

O judecătoare care provine din familia unor fruntaşi pesedişti urmează să se pronunţe astăzi, la Tribunalul Dolj, asupra vinovăţiei unui alt lider pesedist, acuzat de abuz în serviciu.

Tribunalul Dolj ar trebui să se pronunţe mâine asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei fostului primar al comunei Scaeşti, Barbu Calotă, şi a cumnatei lui, Irena-Daniela Calotă, secretara Primăriei Scaeşti. Cei doi au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiaşi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Afacerea celor trei trandafiri

Afacerea în urma căreia cei doi s-au ales cu dosar penal datează din 2002 şi pare să fie, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în folosul familiei liderului pesedist doljean Ion Prioteasa, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Dolj şi al PSD Dolj, dar şi a cumnatului său, deputatul Petre Petrescu, secretar executiv al PSD Dolj şi la acea vreme vicepreşedinte al CJ Dolj. Concret, este vorba despre modalitatea prin care Primăria Scaeşti, condusă în acea vreme de un primar pesedist, s-a ales cu sediu, cumpărat la un preţ supraevaluat de la firma lui Petre Petrescu.
Potrivit procurorilor, filiera a fost următoarea: în toamna anului 2002, SC MONDIAL SRL Craiova, administrată de Natalia Prioteasa, soţia actualului preşedinte al CJ Dolj, Ion Prioteasa, a achiziţionat fostul Agromec Scaeşti cu suma de 771.239.000 lei vechi. Tranzacţia privea locaţiile din Scaeşti, Coţofenii din Dos şi Raznic, incluzând circa 10 ha de teren şi 11 clădiri.
Ulterior, pe 11 decembrie 2003, fără să facă nici o reabilitare, SC MONDIAL a vândut fostul Agromec Scaeşti, în integralitate, la acelaşi preţ cu care îl achiziţionase, către SC PET PERS INVEST SRL Craiova, firma lui Petre Petrescu (cumnatul lui Ion Prioteasa). Pe 23 noiembrie 2005, Petre Petrescu a făcut afacerea vieţii lui, vânzând doar două din cele 11 clădiri ale fostului Agromec către Consiliul Local Scaeşti, reprezentat de primarul pesedist Barbu Calotă şi cumnata lui, secretara primăriei, Irena-Daniela Calotă.
Cei doi reprezentanţi ai Primăriei Scaeşti îl ştiau bine pe cel cu care au încheiat afacerea. Primarul Calotă a fost coleg de facultate cu Petre Petrescu, iar secretara Irena Calotă îl are naş pe acelaşi Petre Petrescu. Şi poate n-ar fi fost nici o problemă dacă pe cele două clădiri – în aceeaşi stare de degradare – nu s-ar fi plătit de la bugetul localităţii suma de 70.000 de euro, adică 2.564.100.000 lei vechi la cursul de la acea dată (de trei ori mai mult decât plătise Petre Petrescu pe… 11 clădiri). Ulterior, pentru a le face funcţionale, acelaşi primar a mai investit în respectivele clădiri încă 407.590.000 lei vechi.

Tatăl judecătoarei, lider de partid

Procurorii au considerat că primarul pesedist şi cumnata lui, secretara Primăriei Scăieşti, ar fi supraevaluat valoarea imobilelor cu – potrivit expertizei din faza de urmărire penală – 1.428.074.400 lei vechi, bani scoşi din bugetul local şi băgaţi în buzunarul actualului deputat Petre Petrescu. Drept urmare, Parchetul Filiaşi a dispus trimiterea în judecată a celor doi reprezentanţi ai Primăriei Scaeşti, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Inculpaţii şi-au susţinut însă nevinovăţia, iar Judecătoria Filiaşi i-a achitat, bazându-se pe o nouă expertiză făcută la cererea celor doi, din care reieşea că nu există nici un prejudiciu. Procurorii au făcut însă apel, care ar trebui să se judece astăzi la Tribunalul Dolj.
Întâmplător sau nu, preşedintele completului de judecată în acest dosar este Verginica Stănilă, fostă Verginica Dan, soţie de comisar de poliţie şi nimeni alta decât fiica lui Marin Dan, fost primar şi actual preşedinte al organizaţiei PSD din comuna doljeană Braloştiţa. Altfel spus, un magistrat odraslă de lider pesedist va fi nevoit să judece un alt lider pesedist, acuzat pentru o afacere încheiată cu un deputat al aceluiaşi partid.

Două amânări

Completul de judecată a mai amânat de două ori pronunţarea în acest dosar – pe 25 noiembrie şi 3 decembrie – astfel că astăzi va trebui fie să dea verdictul, fie să găsească motive pentru a repune pe rol dosarul.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII