10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldura, plătită fără intermediar

Căldura, plătită fără intermediar

Craiovenii vor plăti energia termică pe care o consumă direct la furnizor, şi nu prin intermediul asociaţiilor de proprietari.

La propunerea Regiei Autonome de Termoficare, Primăria Craiova va supune aprobării consiliului local în această lună un proiect de hotărâre prin se stabilesc noile contracte de furnizare între termoficare şi asociaţii, dar şi convenţiile individuale de facturare, între termoficare şi proprietarii apartamentelor, în calitate de consumatori. Astfel, regia speră să poată încasa contravaloarea căldurii direct de la beneficiari, şi nu prin asociaţii, unde de multe ori banii sunt împărţiţi după interesele administratorilor. Conform articolului 8 din convenţie, „Contravaloarea energiei termice furnizate consumatorului se încasează de la acesta pe bază de factură“, iar la articolul 12 este prevăzut: „Facturile pot fi achitate de consumator prin următoarele modalităţi de plată: a) la casieria furnizorului; b) la bancă, prin transfer bancar în contul furnizorului“. „Dacă avem convenţie semnată cu consumatorul, atunci avem dreptul de a solicita plata facturii celui căruia îi prestăm serviciul, aşa cum el are dreptul de a plăti aceste servicii direct prestatorului. Practic, ambele părţi vor avea de câştigat“, a spus Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare. Consumurile comune din condominii şi serviciile prestate de terţi pentru întreţinerea reţelelor vor fi facturate în continuare de asociaţii, în baza contractului de furnizare cu Termoficarea.

Sistare individuală

Prin acceptul acestei convenţii, consumatorul îi va recunoaşte furnizorului dreptul de a-i sista serviciile în anumite condiţii. În cazul în care furnizorul a respectat clauzele contractuale, respectiv obligaţia de a-l soma pe rău-platnic şi obligaţia de a recalcula la cererea acestuia consumurile, el îi va cere beneficiarului acceptul de a pătrunde în locuinţă pentru a-i tăia căldura (art. 22). În cazul în care i se va refuza accesul, furnizorul va solicita în instanţă atât recuperarea debitelor, cât şi ordonanţa pentru pătrunderea în apartament. Directorul Termoficării consideră că locatarii care îşi plătesc la timp facturile vor avea de câştigat, nemaifiind puşi în situaţia de a suferi din cauza celor care nu plătesc.
„Căldura va fi sistată doar la rău-platnici, şi nu la toată scara de bloc sau la tot blocul, desigur după urmarea tuturor paşilor prevăzuţi în convenţie“, a precizat Tudorache. În baza acestei convenţii, Termoficarea speră să rezolve şi inconvenientul recuperării debitelor prin intermediari. „În prezent, este foarte dificil să recuperăm datoriile, fiindcă avem contracte doar cu asociaţiile, şi nu cu beneficiarii rău-platnici. Procedura în cazul acestor situaţii este reglementată prin convenţie“, a spus Tatian Tudorache. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea contractelor şi convenţiilor de facturare a energiei termice este postat pe site-ul www.primariacraiova.ro, pentru dezbatere publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII