19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Nu negociez voturile românilor

Băsescu: Nu negociez voturile românilor

Traian Băsescu a declarat că votul la referendum arată că românii doresc reformarea statului pentru că au înţeles unde se risipesc resursele, subliniind că România „nu are suficienţi bani pentru a asigura privilegiile şi a satisface lăcomia“ lui Patriciu, Vântu, Voiculescu, Hrebenciuc, Vanghelie.

Băsescu a declarat, la sediul său de campanie, că validarea de către români a referendumului ce vizează reformarea parlamentului îi dă un sentiment de optimism, întrucât cetăţenii au dat un semnal că vor să se implice în procesul de reformare a statului şi a clasei politice. Şeful statului a subliniat că rezultatul referendumului mai spune un lucru, şi anume că românii doresc reformarea statului pentru că au înţeles unde se risipesc resursele: în privilegii şi, o parte, către clientela politică. „România nu are suficienţi bani şi pentru a asigura privilegiile şi pentru a satisface lăcomia domnului Patriciu, a domnului Vântu, a domnului Voiculescu, a domnului Hrebenciuc, a domnului Vanghelie şi a multor altora, iar semnalul dat de români la referendum este că au optat pentru o soluţie ce trebuie să pună în afara manifestării aceste grupuri ale lăcomiei şi aceste privilegii. Dacă citim bine semnalul pe care ni l-au transmis românii, acesta poate fi sintetizat în câteva cuvinte – resursele financiare pentru pensii, pentru salarii, investiţii se află la stat, iar ei ne-au cerut să nu mai facem favoruri cu aceste resurse financiare“, a explicat Traian Băsescu.

Băsescu: Contractul meu e cu poporul, nu cu partidele

Revenind la atitudinea clasei politice de după votul de duminică, Băsescu a arătat că discuţiile pe marginea „tranzacţionării“ voturilor îl afectează direct şi a cerut public ca numele său să nu mai fie folosit în aceste dezbateri. „Aceste dezbateri mă afectează şi personal, pentru că eu nu am făcut nici un gest şi nu am cerut nici unui om politic din nici un partid să-mi acorde voturile pe care le-a primit duminică. Eu consider că oamenii politici confirmă boala de care suferă: dispreţul pentru români. Ei trebuie să înţeleagă că voturile nu-ţi sunt acordate pentru a le depozita, pentru a le tranzacţiona, pentru a face târguri în avantajul clientelei tale politice, voturile sunt un semn de încredere şi, în a doua zi după ce le-ai primit, începe o luptă extraordinară să le aperi“, a explicat Traian Băsescu, arătând că aceste lucruri sunt spuse din pespectiva unui om care a fost de mai multe ori ales în mod direct de electorat – atât la Primăria Capitalei, cât şi la preşedinţie.
Băsescu a subliniat că tocmai pentru că el crede că voturile nu se tranzacţionează, nefiind o marfă, ci un sentiment de încredere pe care un om sau mai mulţi oameni îl au într-un politician, nu a negociat nici în 2004 şi nu-şi va negocia nici acum mandatul, singurul său partener în turul doi fiind românii.
„Eu am rugămintea la cei frământaţi de a-şi vinde voturile pentru a obţine funcţii într-o viitoare guvernare sau în administraţia locală să facă orice, dar să nu mai pomenească numele Traian Băsescu pentru că nu negociez cu ei, nu am nici o intenţie de a negocia voturile românilor. Voturile românilor se obţin, nu se negociază. Sper ca această declaraţie să pună capăt discuţiilor care mă vizează. Nu au decât să discute despre vânzarea voturilor oricui altcuiva, dar eu nu le-am cerut politicienilor voturile românilor şi nici nu le voi cere pentru că nu ai cum să ceri cuiva ceva ce nu are“, a subliniat prezidenţiabilul Traian Băsescu.
Întrebat dacă în acest fel, refuzând discuţiile cu celelalte partide, nu se află izolat pe scena politică, Băsescu a evidenţiat că el are contract, ca preşedinte al României, cu poporul, şi nu cu partidele. „Nu intenţionez o negociere pentru simplul motiv că ar însemna să îmi grevez mandatul următor cu obligaţii inacceptabile. Din punctul meu de vedere, singurul cu care intenţionez să am un parteneriat este poporul român, şi nu partidele. Nu în sedii de partide şi în negocieri îndelungate se obţine votul românilor“, a spus Băsescu.
De altfel, preşedintele a subliniat că în turul doi vizează voturile tuturor cetăţenilor, indiferent ce opţiune au avut aceştia în primul tur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

122 COMENTARII