Prin mahalalele CraioveiSimplitatea şi naivitatea specifice mahalalelor craiovene de odinioară au încântat şi inspirat personaje care au făcut deliciul publicului, dar au umplut şi pagini din jurnalele vremii. Pitorescul de altădată, pilduitor într-un fel, vorbeşte astăzi despre o Coana Manda, tipul femeii din vestitul cartier Duduleni, situat în preajma străzii Regele Ioaniţiu, actuala stradă Dezrobirii.

Mahalagioaicele clasice din cartierele mărginaşe ale Craiovei erau prezenţe pitoreşti. În fuste cu jupoane, cu bluze înflorate în culori stridente, cu testemel pe cap şi flori la ureche ori în colţul gurii, cu mărgele colorate şi cu cercei grei în urechi, purtând o pereche de papuci „ţăţeşti“, erau prezenţe inconfundabile, care au inspirat un Tase Tălpăşanu sau un Ştefan Iulian, ce au dat viaţă personajului cunoscut şi apreciat Coana Manda.

Poveştile celor din mahala făceau deseori deliciul spectacolelor de la Minerva, Gambrinus şi Cina. Replicile lor – „Olele, soro, ce-mi fu dat să trăiesc!“-, poveştile lor de viaţă făceau deliciul vremii. „Auzi dumneata… Mă întâlnii cu Veta lu Răgălie, cumnata lui Belibercea… Doamne, soro, că şi asta e o năroadă, să dai să fugi! Muiere, de, muiere de familie care va să zică, lumită şi trecută prin toate, fie la ea, acolo… «Abia, fa, că nu te-am văzut, pe unde ai umblat?». «Unde să fiu, ţaţă Manda, la concurs! La concursul de frumuşaţă!». Auzi, ghia?! La concurs de frumuşaţă, s-a dus s-o aleagă, aligeoar moartea…“.

Personaje pitoreşti

Descrierea unei astfel de lumi răzbate astăzi din pagini de carte, care ascund între copertele groase schiţele inspirate din realitatea vremii. „Cel mai adesea îşi cunosc «cheresteaua», chiar dacă unele sunt «de mămăligă», iar alţii – «impozanţi». Permanent trec prin «încercări» dificile din cauza «plinurilor de petrecere», se dau în «vârtelniţe», se balansează în aer, «la Moşi», se pun la masă, sunt transpiraţi de năduşeală… Femeile sunt «pansive» sau «gânditoare», înglodate în «melancolii triste», poartă rochii tipărite pe şold, obişnuiesc să «belească ochii în tavan», au «boli de zahăr tos», ştiu să-ţi adreseze «propoziţii», şi «să te ia peste Prut»“.

Scot, uneori, ţipete alegorice, au ameţeli cu greaţă, se lucesc pe faţă, ca o fleică, se fornadilesc, umflă lumea cu aproponturi, fac act de condoleanţă, cu amanţii de ocazie… Ca şi eroii caragialeni, ţin la onoarea de familist şi la nevestele cu acte în regulă, dar se dau în vânt după „femeile tinerice“ şi care „doresc de toate“, se notează în „Tipuri şi tertipuri de mahala“.


Mărturisirile iubirii sunt pline de o anume candoare: „Să fiu al dracului din creştet în sus şi din călcâie în jos dacă nu te iubesc!“.

Unele „mahalagioaice“ au apucături bine ştiute: Zinca „dă din cap ca şi calul de muscă“ sau „suceşte capete la completuri de 13 septembrie“. În propunerile de amor îşi au locul provocări meşteşugite: „Loveşte-mă la partea slabă cu un viers, dar să-l zici pe gură“, „te înjur ca să-ţi fac un compliment“, „acolo unde ne-am băut banii, acolo să-i vărsăm…“.

Chiar şi avertizările belicoase ale acestor personaje din mahalalele Craiovei de altădată sunt elegante: „Am să-ţi dau o liturghie la moalele capului“, iar poruncile către prestatorii de serviciu, lăutarii din cârciumi, fotografii la minut sunt pline de adresări galante: „Cântă-mi la belicobza şi la donna e mobila!“ sau „Bună ziua, domnule fotograf, am venit ca să ne tragi, eu pe jos, tata-n picioare, mamă, te tragi şi matale?“ şi „Ia-ne din profilet, dar să ne scoţi ochii bine“.

Şi voluptăţile vieţii sunt atotprezente: „O să-mi petrec cât pot, că n-o să trăiesc cât gardul palatului regal, je mam fâs!“.

Exponenţii farmecului şi cinstitelor atitudini româneşti de altădată ne duc şi astăzi să gustăm cu frenezie din cupa plină cu şarmul, savoarea şi adevărul vieţii lor.

 Comenteaza acum

32 Comentarii

 1. DX said:

  A fost odata ceia ce mentionati in art,insa timpul a trecut foarte repede,mentalitatea si portul sant total schimbate, ceia ce,este un gol mare in sufletul unor batrani care vad,azi,omul a pierdut total demnitatea sa si a devenit animalul de neimblanzit si foarte feroce.Mult pot arata ziarele din arhiva in care cu o exprimare redusa,totusi dau dovada de umanism si civilizatie.E corect a fi dat pe net un asfel de ziar pt a fi citit de generatia de azi pt a vedea civilizatia si demnitatea umana.

 2. Graalul, dacii si Brancusi said:

  Tg-Jiu e pe paralela 45, da ? Dacia e localizata sub Ursa Mare, da ? Regele Arthur se traduce regele urs. da ? Cavalerii lui Arthur erau ai mesei rotunde, da ? Masa Rotunda e aproape identic reprezentata in Masa Tacerii, da ? Scaunele lui Brancusi sunt aproape identice cu scaunele acelor cavaleri ? Stonehenge are acelasi diametru cu cel de la Sarmisegetusa, da ? Celtii din Tara Galilor au asistat in bisericile lor la slujbe intr-o limba asemanatoare cu limba romana de azi, da ? Sau nu ? Cautati si voi pe net, desi poate va ia ceva timp, stiri despre rugaciunea Tatal Nostru in dialectul welsh, care inseamna vlah. Si atunci veti intelege mai bine de ce francmasonii au comandat lui Brancusi un asemenea monument si de ce la Tg. Jiu. Si mai ales unde au plecat Regele Arthur si cavalerii lui sa caute Graalul, pe care l-au si gasit, ca altfel nu se explica limba daca in biserici din Tara Galilor, cand in bisericile noastre era limba de cult limba slava. A, mai e ceva, pe Stonehenge s-au gasit oase de porci sacrificati. Unde in lumea asta se mai sacrifica porci ? Ati dat saptamana trecuta ceva de Brancusi si gata. cand ma gandesc ca unii vor sa mute operele lui Brancusi din Tg. Jiu la Craiova, ma apuca groaza, Tg. Jiu are forma pasarii Catarsis.

 3. impresii said:

  infata universitatii sint niste case veichi ar trebui reparate si am avea un colt de muzeu de cum era o data . aci colt cu univsi buzesti .sint niste case veichi cred ca ar arata frumos daca ar fi rep pastrand stillul.

 4. Stonehenge said:

  Cand intra lumina soarelui in altarul de la Stonehenge, se formeaza din piatra si raza solara exact simbolul de pe picioarele Portii Sarutului a lui Brancusi. Cercul impartit in doua cu o scurgere dedesubt.

 5. to`arashul Matrics said:

  ” zii” mai departe Florica! si da si niste linkuri…. ca moooor de lene! daca poti, pe sms! tradu-le si tu la tinyurl.com daca nu-ti este si tie lene!

 6. Am eu o goanga cu Brancusi said:

  ignoranta asta, dificil cu ea. Ermetismul, ermetism. Ce e pus la vedere stim cu totii, dar ce e dincolo ? Brancusi a fost mai istet decat 1000 de oameni de cultura craioveni si romani deopotriva. A pus laolalta mitologia (cautarea Graalului in Dacia), religia (invierea lui Hristos), istoria (amintirea eroilor din razboi) si traditia populara (ascunderea semnificatiilor in simbolistica populara romaneasca). Iar altii au tras cu tractorul sa darame “Coloana…” Stiti care e bomba ? Pesterile din Carpati ascund ceva care va face din tara noastra centrul lumii. Vine clipa cea mare a lui Brancusi. Vine… Coming soon. Trebuie sa recunosc ca par nebun, dar Dumnezeu ii iubeste pe nebuni, ca a facut multi.

 7. Pt. Matrics said:

  Nu-s, Matrics, linkuri, sunt eu. Eu am ajuins sa cutreier de nebun Anglia dupa limba noastra, ratacita pe acolo. Gasesc eu ce caut, nicio grija, ca astia (oamenii de cultura)-s toti Toma Necredinciosul. Ce treaba au ei cu brancusianismul ? Ne-a fost sustras trecutul de sub nasucuri si tacem malc. In Tara Galilor s-au tinut predici religioase in limba daca, vlaha, romana. Graalul era dus din Dacia pe Stonehenge, fiindca avea puteri tamaduitoare.

 8. to`arashul Matrics said:

  sint perfect constient ca tot ce ai postat au fost ideile tale si nu le-ai copiat! stiu io cind le copiezi din My Documents! dar ceva ceva sa poti argumenta (sanchi, vreau sa vad si io) cred ca poti sa ma indrumi! ce zici daca punem de-un articol la blog? ai “singe in instalatie”? :))))))) [email protected] de unde stim tot ce stim? intii de la altii! si apoi din experientele noastre! daca esti convins ca ai dreptate esti dator societatii! korekt?

 9. Puteti cauta si voi romana celtilor said:

  Puteti cauta si voi limba romana vorbita de celti in trecut. Trebuie sa luati bisericutele din Tara Galilor si sa cautati limba romana in cartile religioase de pe acolo. E normal ca englezii sa nu recunoasca originea dialectului vorbit de ei in biserici, cautatorul trebuie sa fie roman, cunoscator al romanei arhaice. Tineau slujbele in limba daca. Chiar nu-mi vine nici mie sa cred ca dialectul welsh era de fapt limba romana de azi, fara influentele de peste timp. A fost descoperita doar rugaciunea “Tatal Nostru” in acel dialect, dar unora nu le e destul. O redau mai jos, asa cum a fost publicatã de istoricul englez Chamberlayn la 1715:
  «Poerinthele nostru cela ce esti en cheri /
  Svintzasca-se numele Teu / Vie emperetzia Ta / Facoesa voe Ta en tzer asasi pre poement / Poene noastre datorii le noastre cum si noi se loesoem datornicilor nostri. / Si nu dutze pre noi la ispitire / Tze ne mentuieste pre noi de vileanii. Amin» . Mai, sunteti nebuni ? Stramosii galezilor se rugau si in crestinism in limba romana, au tradus rugaciunea din latina in romana !

 10. Trebuie sa gasim dovada said:

  Inainte de a face un blog senzational ,trebuie sa cautam dovada palpabila. O tiparitura sau manuscris vechi in Tara Galilor, in limba romana, cum e rugaciunea “Tatal Nostru”. Eu singur nu pot, sper sa caute si altii. Fac naveta pe Nurnberg – Koln – Bruxelles – Calais- Dover – Londra – Birmigham si mai departe. Ce pot sa fac decat naveta ? 100 de euro la dus, 70 inapoi (sunt de-al casei printre transportatori), dorm prin hostel-uri, umblu. Romanii adevarati nu ma vor lua de nebun. Cel ce va gasi dovada va fi celebru. Nu trebuie sa fiu neaparat eu, importanta e dovada. Bafta la cautari, tuturor ciresarilor, cutezatorilor sau cum va place voua. Si mai spuneti si voi la altii, ca e tare de tot faza.

 11. to`arashul Matrics said:

  nu ma mira… daca cineva se mira de ce nu ma mir! confirmi teoria Radicala: ca italienii vorbesc limba noastra! http://ganduliber.bl ogspot.com/2008/05/d e-radical.html

 12. to`arashul Matrics said:

  la ganduliber.blogspot nu am nevoie de dovezi! sint produsele calotei mele !

 13. Scrierile dacilor said:

  E si aceasta o problema , ca nu avem scrieri dacice. Am impresia ca nu scriau. De ce sa scrie ? Au scris insa celtii in limba lor. Si nu orice celti, ci cavalerii Mesei Rotunde dupa ce au gasit Graalul la daci. Schizofrenie curata, asta e clar. Problema mea e ca Brancusi stia. Mai sunt si altii care stiu. Trebuie sa stim cat mai multi ce a facut Brancusi, cum ne-a purificat el pe toti fara sa ne dam seama inca. Si sa dam mare atentie lui Brancusi. Graalul e la noi, Ro va fi centrul lumii. Asta ne-a transmis Brancusi si eu il cred. Cu toata fiinta mea. fara dubii, chiar daca pare schizofrenie curata, de nevindecat. Boala grea…

 14. Masa Festiva said:

  Masa Festiva au mutat-o de langa “Coloana…”, dar o vor pune la loc, nicio problema, ca sa aseze Graalul pe ea. Are in ea gaura deja facuta. Numai buna pt. Graal. Doar ca nu stiu, ce sa le ceri. Cica nu a existat Regele Arthur. Mai, care citesc ce scriu eu pe aici ma baga direct la balamuc. Hai, va las, ca v-am spus destule. Sper sa nu fi spus degeaba. Suntem un popor mare si vom fi respectati curand cu toate gropile din carosabil. Mergeti la vot !

 15. to`arashul Matrics said:

  pai aia zice si pdf-ul ala: ca celtii au scris destul! ramine in “suspensie”?

 16. Da said:

  Da, cica ar exista documente la Biblioteca Metropolitana din New York, acte comerciale etc. texte de la celti si galezi in dialectul welsh (vlah), care e un dialect al limbii romane, ca prea seamana. Nicidecum dialect al englezei, cum e considerat. Eu insa nu cred varianta aceasta. Cred ca la celti limba noastra a devenit o limba de cult, utilizata doar in scrierile religioase si predicile bisericesti. Trebuie cautata dovada nu in acte de arhiva publica, ci in bisericile din Tara Galilor. Daca insa e adevarat ca exista deja in biblioteca din New York, nu ma supar. Sa le copieze si altcineva, care e roman prin State si sa le dea pe net sa cascam si nou gura mare. Da, nu romanii vorbesc o limba latina. E viceversa. Incredibil. Astea unii le stiu si nu e descoperirea mea. A mea e descoperirea ca Brancusi stia de celti si venirea lor la noi sa caute Graalul, pe care l-au si gasit – motiv din care au dus la ei acasa limba noastra si au facut-o limba de cult. Cine dintre celti sa caute Graalul, daca nu Regele Arthur ? Care se traduce regele urs (era de fapt uin titlu, de asta nu-l gasesc in istorie). folcloristii romani stiu bine ce e cu ursul in traditia populara romaneasca, Dacia e sub Ursa Mare s.a.m.d. cercul Sarmisegetusei e de aceleasi dimensiuni cu cel de la Stonehenge, basca si Brancusi peste toata harmalaia, paralela 45 si alte cele.

 17. GigiDumitrascu said:

  Aceste articole,imiravasest e amintirile.
  Si totusi a mai ramas o reprezentanta a mahalagioaicelor in Craiova–Olga Vasilescu-plimbareat a pe la partide politice.
  Este un caz tipic,pentru ca si tinerii sa-si face o idee,cum se comportau mahalagioaicele pe vtemuri

 18. ALO, PRESA said:

  Nu credeti ca ar trebui sa ne mobilizam, oameni de cultura si jurnalisti, sa cautam dovezi incontestabile ca limba roamana a fost limba de cult in bisericile din Tara Galilor ? Desigur, nu documentul (documentele) in speta ar fi marea descoperire, ci motivele din care s-ar fi intamplat asa ceva, anumite leacuri miraculoase existente pe plaiurile mioritice, poate chiar Graalul ? Un trecut comun al celtilor si dacilor. Venirea cavalerilor Mesei Rotunde si a Regelui Arthur in Dacia. Limba daca a fost cea din care s-a nascut limba latina, nu invers, cum credem noi. In final, asta e ideea mea, incifrarea acestui mesaj de catre Brancusi in operele din Targu Jiu, cu precizarea ca a venit momentul sa nu mai tinem aceste secrete bine incatusat.

 19. "Tatal Nostru" rostit de galezi in limba noastra said:

  In comentariul de la nr. 10 v-am redat rugaciunea “Tatal Nostru” intr-un dialect englez din Tara Galilor. Galezii sunt urmasi ai celtilor. Rugaciunea a aparut in perioada de dupa Hristos, dar limba daca a fost probabil utilizata ca limba de cult dinainte de Hristos si chiar din perioada preromana. De ce ar fi facut celtii asa ceva ?

 20. Ro - centrul lumii said:

  Chestia asta cu limba romana este raspunsul la anumite previziuni cum ca tara noastra ar deveni curand centrul lumii. Eu cred ca romanii vor redeveni respectati. Cei ce au ascuns adevarul nu pot si nu au cum sterge toate urmele pe care limba dacilor le-a lasat la celti.

 21. Dan RO-tariu said:

  Pentru ca romanii sa devina respectati trebuie sa dovedeasca prin ceea ce fac ca merita respectati pentru ca respectul se castiga si nu ni se cuvine pentru ce au fost sau au facut stramosii nostri. Ce respect au egiptenii astazi?! Ce respect au avut chinezii pana ieri … si ce respect au acum?! Fiti destepti caci tara geme de prostie si hotie!

 22. Oamenii de cultura... said:

  Aici se vede cat de inutili sunt la un moment dat oamenii de cultura. In momentele cheie e nevoie de multa nebunie si cutezanta. Dumnezeu ii iubeste pe nebuni, ca a facut multi.

 23. Dan RO-tariu said:

  Oamenii de cultura niciodata nu vor fi inutili, ci din pacate societatea romaneasca capitalista nu stie sa promoveze valoarea pierzandu-le in favoarea lator tari, iar cei care raman nu sunt apreciati in timpul vietii. Nu suntem unicat van Gogh nu a vandut in timpul vietii, insa politruci ca Patapievici, Plesu … ajung “mari” oameni de cultura adica mari oameni de incultura. E o realitate traita! Ma intreb ce pictori mari avem acum si nu-i apreciem pentru ca si critica … are rolul ei. Stiu asta din familie … Stefan Luchian fiind verisor primar cu una din strabunicele mele dinspre mama …. a fost sarac pentru ca a fost lucrat de critica, de imbuibatii lingusitori fata de bogati si indiferenti fata de saraci. O lume anormala de tip capitalist.

 24. to`arashul Matrics said:

  Florica, guvernul roman cheltuie peste 10 mil.€ anual pentru Institutul pentru Holocaust si crezi ca mai are bani sa cerceteze istoria romanilor pe care o stim cu totii?!!! ete colo dacii, colo getii, colo tracii si gata! Ceeee-i asta?!!! Si apoi cum sa spui ca esti tu mai vechi pe acilea decit Poporul Ales?!!!! bagati-va mintile in cap!

 25. Pt amicii mei said:

  Spre deosebire de egipteni si alte popoare cu trecut grandios, la noi zace un tezaur inestimabil, a carui scoatere la lumina zilei va face din tara noastra centrul lumii, asa cum au prevazut multi vizionari. Daca va fi adevarat, vom afla. Asta am incercat eu sa insinuez, desi poate parea nebunie curata, ca limba romana ca limba de cult la celti in perioada preromana avea drept cauza Graalul descoperit in Dacia de Regele Arthur, care Graal acum se pare ca e ascuns in pesterile cu intrare necunoscuta de sub Carpati. Ma rog, treaba mea nu e cu Graalul, care e pazit strasnic si pe buna dreptate, ci faptul ca Brancusi stia aceste lucruri si le-a facut probabil la comanda francmasona. Un eventual artefact cu puteri miraculoase in tara noastra ar face din noi un popor respectat, la sigur. Politicienii actuali nu au nicio treaba aici. Oamenii de cultura nici atat, fiindca sunt prea ancorati in cartile din biblioteci. Am nevoie de un singur cuvintel, ca sa deschid calea altor cautatori romani in Anglia. Cautatori ai limbii romane, ratacite acolo, mama limbilor romanice. Nu am de-a face nici cu socialismul, nici cu comunismul sau capitalismul ori ceva de aceasta natura. Eliade a spus ca secolul in care traim va fi unul religios sau nu va fi deloc. A nu se intelege ca sunt un fanatic reliogios. incurabil. Caut dovezi, iar daca nu le voi gasi, ma voi resemna cu gandul ca le va gasi altcineva. Descoperirea rugaciunii “Tatal Nostru” in Anglia, intr-o limba aproape identica limbii romane e un motiv serios. Asta se stie, insa, de ceva vreme, eu doar l-am implicat pe Brancusi in toata povestea, ca sa dau un imbold cautatorilor de comori, nu cautatorilor Graalului, ca nu i-a sosit vremea, ci documentelor care vor atesta cine am fost si suntem noi, romanii. Vas veni si vremea Graalului. Cartitorii vor tacea.

 26. Nazistii au cautat si ei Graalul said:

  Himmler a cautat Graalul pana a facut spume, ca sa-l foloseasca drept arma. Daca nu l-a gasit, a comandat unul, care a si fost realizat din aur cu insemne celtice. Dupa razboi a stat scufundat pe fundul unui lac si scos la lumina acum cativa ani. A fost evaluat ca masca lui Tutankhamon. Dar din pacate nu era Graalul cel adevarat. o simpla copie. Asta pentru ca a venit vorba de Holocaust la comentariul 29.

 27. Inca o coincidenta said:

  Venind in completarea coincidentelor enumerate in comentariul nr. 3, Masa Rotunda e reprezentata mai peste tot cu 12 scaune. Tot 12 scaune are si Masa Tacerii. Mama lor de coincidente.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Actualitate

» Alte opt cazuri de gripă nouă
» Bac special pentru olimpici
» Criza i-a lăsat pe salariaţii CJ Gorj neperfecţionaţi
» Şi ei sunt ai noştri
» Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul!
» Cozi interminabile la ghişeele CAS Dolj
» Oltchim se chinuieşte cu acţionarul german
» Oamenii legii, cu ochii pe alegeri
» Deţinuţii votează
» Agricultura durabilă – Agricultura viitorului
» Polivalentă de lux
» Centrul Craiovei, blocat în 2010
» Strada primăriţei din Şimnic
» Duminică, votăm
» Mădălina Manole avea o plagă “plesnită” la cap
» Fotbal – Liga II-a: CSM Vâlcea şi Gaz Metan CFR Craiova au terminat la egalitate

Local

» Scurte ştiri
» Eliza Leonida-Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa
» Prin mahalalele Craiovei
» Traficant de minori, lăsat în libertate
» Remus a scris bileţelul de adio în faţa bunicului
» Autoturism făcut scrum

Dolj

» Şeful Gărzii Financiare Dolj a demisionat

Gorj

» L-a înjunghiat după ce băuseră împreună

Sport

» Bătaie pe puncte în Zăvoi
» Atacă Liga I cu amatori
» Finalul unei generaţii
» Transferurile Ştiinţei, faza on line
» Scurte ştiri
» Halep a acces în sferturi, la Opole
» Deplasare lungă pentru fotbaliste
» Ultimele teste pentru tricolorele lui Radu Voina
» Derbi oltean la handbal masculin
» HCM a pierdut, dar rămâne în cărţi
» IOR, adversar de bătut
» Dacă nici pe Braşov, atunci pe cine?

Magazin

» Seducţia, ucisă prin SMS
» Scurte ştiri
» Noaptea perfectă
» Belle de Jour – legenda unei altfel de femei
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică programate pentru luni
» HOROSCOP
» Spumă de ciocolată albă cu bomboane
» Budincă de lămâie
» Acorduri muzicale în sala de naşteri
» Fobiile care terorizează femeile

Top