23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn „casa cu credinţă“

În „casa cu credinţă“

Cu mai bine de cinci luni în urmă, s-a turnat fundaţia şi a început ridicarea zidurilor. Cei cinci copii din familia Doru se jucau atunci în jurul cămăruţei din chirpici de la marginea Bechetului. Organizaţia Habitat pentru Umanitate şi Fundaţia Vodafone le-a înmânat cheia noii locuinţe – „Casa cu credinţă“, construită printr-un proiect de voluntariat.

Sandu Doru a muncit cât a putut la viitorul cămin pentru soţia şi copiii săi, cot la cot cu voluntarii veniţi pe micul şantier. Cât a fost vara de lungă, le-a fost uşor copiilor să stea desculţi prin curte, să alerge printre răsadurile cu roşii sau lujerii de fasole verde, să se pitule după butucii de vie. De când au început ploile, se-nghesuiau toţi în vechea cămăruţă ridicată din pământ, plină cu haine, oale şi găleţi. Abia aveai loc să te mişti. De baie sau bucătărie nici nu se pune problema. Nu le-au avut niciodată pe toate la un loc. Cei mici nici nu ştiu cum arată. De acum, însă, viaţa lor se va schimba. O casă nouă, cu două camere, cu loc special în care se găteşte, la adăpost, cu grup sanitar, nu afară, improvizat din blăni, ci sub acoperiş, cu pereţi, cu aerisire. De-acum încolo, grămăjoara de chirpici cu ferestre oblice, turtite în pământ, va fi doar o amintire a anilor de chin.
Construcţia locuinţei pentru cei şapte membri a început în luna iunie a acestui an, când voluntarii şi Sandu Doru au ridicat primii pereţi. Echipa Vodafone a revenit pe şantier în septembrie şi a lucrat la şlefuirea şi zugrăvirea pereţilor, finisând exteriorul locuinţei. „Sunt nespus de bucuroasă că ne vom putea muta în casa noastră. Şi le mulţumesc voluntarilor şi tuturor celor care mi-au ajutat copiii să aibă camera lor, o bucătărie în casă, apă curentă şi tot ceea ce noi n-am avut vreodată“, a spus emoţionată Iuliana Doru.

Un program pentru oamenii nevoiaşi

În proiectul „Casa cu credinţă“, voluntarii Vodafone au lucrat alături de constructorii cu experienţă ai Habitat pentru Umanitate şi de familiile beneficiare din Bechet. La începutul verii, erau deja ridicate patru case şi făcute fundaţiile pentru alte două, declara Viorel Ofiţerescu, directorul organizaţiei. „În urma unei selecţii, câteva familii nevoiaşe din Bechet au intrat în proiectul demarat de Habitat. Timp de 20 de ani, ele vor plăti, în funcţie de venituri (alocaţii pentru copii, ajutor social sau salariu, după caz), câte o rată de 40-60 de euro pe lună“, a precizat Petruţa Păcuraru, coordonator comunicare în cadrul organizaţiei.
Programul iniţiat de organizaţia Habitat pentru Umanitate (Habitat for Humanity) implică ridicarea unor locuinţe simple, decente şi accesibile ca preţ pentru familiile nevoiaşe. Materialul de construcţie este lemnul, iar tehnologia – simplă, casele fiind ridicate de familii şi de voluntari, fără a fi nevoie de experienţă în domeniul construcţiilor. În perioada martie-noiembrie, au fost ridicate şi finisate 43 de locuinţe în judeţele Timiş, Dolj, Argeş, Constanţa, Bacău, Cluj, Ilfov şi Bihor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII