12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii din „Elena Cuza“, hrăniţi cu alimente interzise

Elevii din „Elena Cuza“, hrăniţi cu alimente interzise

Când vine vorba de bani, orice principiu şi lege sunt date uitării, chiar dacă în joc este sănătatea copiilor. Deşi Ministerul Sănătăţii a transmis tuturor unităţilor şcolare o listă cu alimentele admise spre comercializare în incinta unităţilor de învăţământ, în Dolj, chiar produsele dăunătoare sunt vândute copiilor la preţuri piperate.

Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, dar şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) nr. 1563/2008. Actul normativ a fost elaborat în aplicarea Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Lista alimentelor nerecomandate include, printre altele, prăjiturile, bomboanele, produsele de patiserie, pizza, chipsurile, snacksurile, dar şi orice tipuri de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei potabile sau a apei minerale îmbuteliate. În comunicatul MSP, se arată că pentru realizarea listei „s-a pornit de la premisa că, pe parcursul programului şcolar, cuprins între patru şi şase ore pe zi, necesităţile copilului sunt reprezentate de echivalentul unei gustări, respectiv maximum zece la sută din valoarea calorică zilnică, reprezentând 300 Kcal“.

Pizza, ciocolată şi sucuri acidulate, la discreţia elevilor

Această lege este doar teorie pentru mulţi comercianţi din judeţul Dolj, care îşi desfăşoară activitatea în chioşcuri amplasate în curţile unităţilor de învăţământ. Sucuri acidulate care conţin cofeină, chipsuri, acadele, ciocolată din belşug, produse de patiserie, pizza, sandvişuri cu şniţele sunt doar câteva dintre produsele pe care elevii Colegiului Naţional (CN) „Elena Cuza“ din Craiova le pot cumpăra în pauzele dintre ore, chiar de la magazinele din curtea şcolii. Pentru a dovedi că ştiu legea, dar o ignoră cu bună ştiinţă, listele cu alimente necorespunzătoare copiilor sunt lipite chiar pe geamurile chioşcurilor… Unul dintre chioşcuri se află chiar lângă cantină, iar celălalt – lângă intrarea în şcoală a micuţilor din ciclul primar.
„Pe lângă faptul că multe dintre aceste produse sunt interzise spre comercializare de către Ministerul Sănătăţii, copiii noştri sunt tentaţi şi cumpără produse de proastă calitate. Miercuri, nepoţelul meu, elev în clasa I, a cumpărat o felie de pizza, care era crudă şi avea un aspect foarte ciudat. Mi se pare revoltător că sunt comercializate astfel de produse în incinta şcolii, chiar sub nasul cadrelor didactice“, a povestit Ioana Popa, bunica unui băieţel, elev la CN „Elena Cuza“.
Majoritatea produselor comercializate sunt vândute la preţuri piperate: o felie de pizza costă 3,5 sau 2,5 lei, un corn – doi lei, o acadea – 1,5 lei etc. Calitatea produselor comercializate în curtea CN „Elena Cuza“ este contestată chiar şi de elevii de gimnaziu sau de liceu. „Am cumpărat pizza de la unul dintre chioşcurile din curtea şcolii şi m-am intoxicat. Nu sunt singura care am avut această problemă“, a povestit Cristina M, elevă la CN „Elena Cuza“.  

Vânzătorii îşi recunosc vina

Vânzătorii ştiu că încalcă legea. Aceştia au povestit că, dacă ar vinde doar apă plată, şerveţele şi alimente care să respecte legea, ar fi nevoiţi să îşi închidă chioşcurile, deoarece nu ar mai avea clienţi.
„Nu facem noi pizza, deci proasta calitate nu ne aparţine. Primim produse de la SC Danist SRL. În toate unităţile de învăţământ se vând produse interzise prin lege. Or să vină controale de la DSP şi OJPC şi or să ne închidă“, a spus Corina Duţă, comerciant al unui chioşc din curtea CN „Elena Cuza“.

Sunt aşteptate… controalele

Reprezentanţii CN „Elena Cuza“ din Craiova au menţionat că vânzătorii din curtea colegiului îşi desfăşoară activitatea de cel puţin nouă ani.
„Nu sunt obligat, ca manager de şcoală, să fac controale la magazinele din curtea şcolii. Această responsabilitate intră în atribuţiile DSP-ului şi OJPC-ului. Comercianţii ar trebui să respecte normele Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă. Dacă organele abilitate vor decide că aceştia vând marfă de proastă calitate elevilor noştri, voi dispune închiderea celor două magazine“, a precizat Mircea Năstase, directorul CN „Elena Cuza“.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a menţionat că nu a primit sesizări din partea părinţilor sau a elevilor privind produsele comercializate la magazinele din curtea şcolii.
„Voi anunţa organele abilitate să desfăşoare controale la toate chioşcurile din curţile unităţilor de învăţământ“, a spus Diana Buşoi, inspectoarea generală a ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII