16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMaidanezii rămân ai craiovenilor

Maidanezii rămân ai craiovenilor

Autorităţile locale şi asociaţiile pentru protecţia animalelor din Craiova au stabilit ce trebuie să facă pentru a scăpa oraşul de maidanezi. Asociaţiile văd rezolvarea problemei în strângerea de bani de la cetăţeni pentru ridicarea unui adăpost, însă Serviciul Public de Salubritate aşteaptă modificarea legislaţiei. Până se va face ceva cu adevărat, câinii comunitari vor rămâne pe străzi.

Majorarea cu un leu a taxei de gunoi, în scopul construirii unui adăpost canin de cel puţin 500 de locuri, un plan coerent de adopţii pentru maidanezi şi extinderea programului de sterilizare în întreg judeţul Dolj. Aşa văd reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor reducerea numărului de maidanezi de pe străzile Craiovei.
„Primăria este obligată prin lege să ridice un adăpost pentru câinii comunitari, însă nu face acest lucru. Până nu vor exista un adăpost încăpător şi un program bine pus la punct de adopţii, nu se va putea face mare lucru pentru rezolvarea acestei probleme“, a declarat Aurelia Loacă, vicepreşedinta Asociaţiei „Viaţa Animalelor“ şi a Federaţiei Române pentru Protecţia Animalelor.
Aceasta a explicat că un adăpost de maximum 90 de locuri nu poate face faţă celor aproximativ 7.000 de câini, câţi sunt acum în Craiova, din care 5.000 sunt sterilizaţi, şi, dacă primăria nu poate aloca bani din bugetul propriu, ar trebui să apeleze la cetăţeni. „Dacă s-ar majora taxa de gunoi cu un leu, bani care să fie folosiţi pentru ridicarea unui adăpost încăpător, nu cred că ar exista un craiovean care să nu dea. Dacă, pe lângă construirea adăpostului, ar fi derulat un program serios de adopţii, numărul acestor animale ar scădea“, a spus Aurelia Loacă.

Primăria mai aşteaptă

Reprezentanţii Serviciului Public de Salubritate au explicat că nu se poate face nimic deocamdată în ceea ce priveşte construirea unui nou adăpost, mai ales că este posibil ca legea în domeniul gestionării câinilor fără stăpân să se schimbe din nou. „Din anul 2008, când au apărut ultimele modificări, nu s-a luat în discuţie identificarea de fonduri pentru construirea unui adăpost. Nici nu se va face prea curând pentru că aşteptăm modificarea legii. Nimeni nu riscă să ridice un adăpost, după care să apară o nouă lege care să nu mai ceară acest lucru“, a precizat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova. Potrivit acestuia, este posibil ca legislaţia aşteptată să prevadă eutanasierea câinilor după ce au fost ţinuţi şapte zile în adăpost, cum prevedeau vechile norme, de până în 2008, sau dacă numărul acestora depăşeşte locurile din adăpost.
În ceea ce priveşte majorarea taxei de gunoi cu o sumă prevăzută pentru gestionarea problemei câinilor comunitari, Sorin Ciobanu a explicat că acest lucru nu se poate face, aceasta fiind o taxă specială. Ca să fie strânşi bani de la populaţie pentru rezolvarea problemei maidanezilor, ar trebui introdusă o taxă locală nouă, însă acest lucru nu se va discuta până la apariţia noilor prevederi legale.

Craiovenii vor adăpost nou

Unii craioveni încearcă să convingă autorităţile locale să se implice mai mult în gestionarea numărului maidanezilor, semnând petiţii. Pe pagina de internet PetitieOnline.ro se găsesc două petiţii, prima fiind adresată autorităţilor din Craiova, iar a doua – Guvernului României şi Primăriei Craiova. În prima, care a fost semnată până acum de 217 persoane, se cere desfiinţarea adăpostului de la Făcăi şi ridicarea altuia mai decent. A doua se intitulează „STOP crimelor din Craiova, masacrului câinilor maidanezi!“, a fost iniţiată pe 3 octombrie şi a fost semnată până acum de cinci persoane, care sunt de acord cu construirea unui adăpost pentru maidanezi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

80 COMENTARII