12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLenjeria din Spitalul Judeţean Severin, focar de infecţie

Lenjeria din Spitalul Judeţean Severin, focar de infecţie

Un nou scandal s-a iscat între conducerea Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin şi spălătoria particulară care se ocupă de lenjeria unităţii medicale.   

Spitalul Judeţean din municipiul Drobeta Turnu Severin se află într-o situaţie fără precedent. Neînţelegerile dintre firma care se ocupă cu spălarea lenjeriilor şi conducerea unităţii medicale au dus la afectarea imaginii spitalului, dar şi la disconfortul pacienţilor, care, dacă nu îşi aduc cearşafuri de acasă, sunt nevoiţi să stea pe cele din spital, care sunt murdare, pătate şi nespălate de săptămâni. Conducerea spitalului recunoaşte că lenjeriile ar trebui schimbate în fiecare zi, însă a trecut mai bine de o săptămână de când nu au mai fost aduse altele curate. „Spitalul este pe punctul de a ajunge un focar de infecţie. Lenjeria ar trebui schimbată în fiecare zi, însă acum e neschimbată de o săptămână“, a declarat Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Severin.
Pacienţii se plâng de condiţiile în care îşi fac tratamentele, iar unii spun că de când au venit la spital nu le-a fost schimbată niciodată lenjeria de pe paturi.
„Am o săptămână de când sunt internată şi nu a venit nimeni să îmi schimbe patul. Cred că o să îi spun fiicei mele să îmi aducă de acasă, că nu mai pot să stau pe asta. E murdară şi miroase urât“, a spus o pacientă a Spitalului Judeţean.
În afară de Blocul operator şi de Secţia nou-născuţi, toate celelalte secţii se confruntă cu probleme mari din cauza lipsei lenjeriei curate. Unele paturi nu mai au cearşafuri şi feţe de perne, iar cele existente sunt rupte, pătate şi murdare.

Spălătoria şi-a întrerupt activitatea

Cei 13 angajaţi ai societăţii Mălina SRL, firma care se ocupă cu spălarea lenjeriei spitalului, sunt şi ei nemulţumiţi de patronul firmei. Oamenii nu şi-au mai primit salariile de opt luni, de fiecare dată spunându-li-se că nu sunt bani din cauza conducerii spitalului, iar acum au fost trimişi în concediu obligatoriu.
Despre situaţia cu care se confruntă spitalul este la curent şi directorul unităţii, Zenovia Rolea, care a recunoscut că din cele 1.200 de paturi, câte are spitalul, doar cele de la Nou-născuţi şi Blocul operator mai sunt spălate.
„Plătim în fiecare lună acestei societăţi în jur de 68.000 de lei. Până la sfârşitul lui septembrie, vom plăti banii aferenţi lunii iulie, aşa cum este stipulat şi în contract. Patronul însă nu mai vrea să spele rufele aici. Acum spălăm lenjeria la Craiova. În secţii, cearşafurile nu au mai fost schimbate de o săptămână, iar multe paturi nici nu mai au lenjerie. Vom cumpăra pânză de bumbac şi cele câteva infirmiere ale noastre care ştiu croitorie vor face cearşafuri“, a declarat directorul Zenovia Rolea.
Despre situaţia existentă la spital a fost informat şi prefectul judeţului, Ion Mâţu, care a spus că va anunţa atât Garda Financiară, cât şi Poliţia Economică şi Finanţele, pentru a rezolva situaţia.
„Nu putem să asistăm impasibili la această bătaie de joc din partea unui om de afaceri. Are datorii la stat de 11 miliarde de lei vechi (1,1 milioane de lei – n.r.) şi se ţine doar de întreruperea activităţii. Voi sesiza Garda Financiară, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliţia Economică şi Finaţele pentru clarificarea situaţiei“, a declarat prefectul Ion Mâţu.
Patronul spălătoriei, Victor Iordache, susţine că vina aparţine în totalitate spitalului. „În prezent, spitalul are o datorie către spălătorie de aproape un miliard şi jumătate de lei vechi (150.000 de lei – n.r.). Am sistat activitatea până la plata datoriei. Mai mult, spitalul a emis o adresă către secţii în care le spune să nu mai spele lenjeria la mine. În aceste condiţii, noi asigurăm doar lenjeria de la Blocul operator şi de la Secţia nou-născuţi“, a declarat Victor Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS