9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestat, eliberat, prins din nou la furat

Arestat, eliberat, prins din nou la furat

Un craiovean eliberat din arest de judecătorii doljeni a fost reţinut pentru a doua oară, după ce a încălcat interdicţia de a părăsi localitatea şi a spart o locuinţă din Piteşti. Când l-au adus în Bănie, poliţiştii au propus Judecătoriei Craiova revocarea măsurii de eliberare provizorie sub control judiciar, care s-a judecat însă în cinci zile, timp în care spărgătorul a fost tot liber.

Daniel Golfiţă, de 23 de ani, şi Narcis Camen, de 31 de ani, ambii din Craiova, au fost prinşi de poliţiştii doljeni pe 13 aprilie, în timp ce „încercau“ mai multe apartamente din cartierul Brazda lui Novac. La controlul corporal, oamenii legii au găsit asupra celor doi suma de 831 de lei, trei telefoane mobile, dar şi un mănunchi cu 138 de chei tip yală, plus o pereche de mănuşi.
Extinzând cercetările, oamenii legii au aflat că în acea zi tocmai avuseseră loc două spargeri de apartamente. Într-unul dintre cazuri, la locuinţa Stanei Turcin, de pe strada Doljului, hoţii pătrunseseră în apartament cu chei potrivite, sustrăgând 200 de lei. După aceea au încercat să intre şi în locuinţa lui Niculin Bărbuică, tot din cartierul Brazda lui Novac, însă cheia falsă s-a rupt în butucul yalei. S-a stabilit că autorii erau chiar cei doi craioveni, care au şi fost reţinuţi pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe. O zi mai târziu au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, iar judecătorii au emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Apărătorii celor doi nu au stat degeaba şi au făcut recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova, care a fost respins pe 16 aprilie de Tribunalul Dolj. La începutul lunii mai, Golfiţă şi Camen au formulat o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, care a fost respinsă de judecători, ca şi recursul, care s-a judecat la Tribunalul Dolj. Între timp, cei doi au fost trimişi în judecată în stare de reţinere pentru comiterea infracţiunii de furt. Cei doi au mai înaintat un recurs împotriva menţinerii arestării preventive, care a fost respins pe 11 mai, şi altă cerere de eliberare provizorie, respinsă pe 26 mai de Judecătoria Craiova.

Recurs cu noroc

Avocaţii lui Golfiţă şi Camen au atacat cu recurs hotărârea Judecătoriei Craiova din 26 mai, care s-a judecat la Tribunalul Dolj. De data aceasta, magistraţii au decis să înlocuiască măsura arestării preventive cu cea de a nu părăsi localitatea. Potrivit informaţiilor oferite de Tribunalul Dolj, pe 29 mai, instanţa a casat încheierea din 26 mai 2009, pronunţată de Judecătoria Craiova, şi a admis cererea de eliberare provizorie sub control judiciar formulată de cei doi. Inculpaţii au fost obligaţi, printre altele, să nu depăşească limita teritorială a municipiului Craiova, să se prezinte la poliţie sau instanţă ori de câte ori sunt chemaţi, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de instanţă şi să nu se apropie de părţile vătămate.
Recomandările judecătorilor nu l-au speriat prea tare pe Camen, acesta fiind depistat pe 18 septembrie în Piteşti, împreună cu Cristian Popescu, de 31 de ani, din Ploieşti, în timp ce încercau să deschidă uşa unui apartament. Asupra celor doi şi în autoturismul cu care se deplasau, un Opel Vectra, au fost găsite 168 de chei tip yală, suma de 2.250 de euro, 200 de lei, dar şi 19 bijuterii din aur. După ce au stabilit că Narcis Camen are interdicţia de a părăsi localitatea, poliţiştii piteşteni i-au anunţat pe colegii din Craiova, care s-au dus la Piteşti şi l-au ridicat pe acesta.

Din nou liber

Pe 19 septembrie, poliţiştii doljeni au sesizat Judecătoria Craiova printr-un referat motivat, propunând revocarea măsurii de eliberare provizorie sub control judiciar. Reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că judecătorul de serviciu a primit sesizarea, precizând că propunerea va fi analizată de judecătorul desemnat să judece dosarul penal aflat pe fond, însă nu a fixat şi un termen. La precedenta înfăţişare, din 16 septembrie, judecătorii amânaseră judecarea cauzei din cauza protestului în care sunt implicate instanţele.
Poliţiştii nu au avut încotro şi i-au dat drumul craioveanului, aceştia fiind nevoiţi să aştepte fixarea unui termen în dosarul în care Camen este judecat. Pe 23 septembrie, când a fost fixat următorul termen în dosar, poliţiştii l-au căutat pe Camen, l-au găsit şi l-au prezentat în faţa judecătorilor, aceştia din urmă dispunând arestarea sa preventivă, însă numai pentru 15 zile.
Reprezentanţii Judecătoriei Craiova au explicat că această amânare nu are nici o legătură cu protestul magistraţilor, cererea poliţiştilor putând fi judecată numai de judecătorul de fond. „Această cerere accesorie este soluţionată numai de judecătorul de fondul, lucru care s-a şi întâmplat pe 23 septembrie. Judecătorul de serviciu nu putea soluţiona această cerere şi nici nu putea da termen în dosar“, a explicat judecătoarea Andreea Tiţoiu, purtătoarea de cuvânt a Judecătoriei Craiova.

Furtul calificat

Potrivit Codului Penal, furtul calificat este furtul săvârşit, printre altele, de două sau mai multe persoane împreună, într-un loc public, într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei false. Furtul calificat se pedepseşte cu închisoarea de la trei la 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII